Η άποψή σου

Η άποψή σου είναι δύναμη. Για τη ΔΗΣΥΕ ο κάθε συνάδελφος είναι ισότιμος συνομιλητής και συμμέτοχος σε κάθε προσπάθεια μας για την προάσπιση και την αναβάθμιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.  Σε αυτό το χώρο μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε με τη μορφή άρθρου ή κειμένου, τη δική σου γνώμη για όποιο υπηρεσιακό ή εργασιακό θέμα σε απασχολεί και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αλλά και διεκδίκησης στα πλαίσια της λειτουργίας του σωματείου.

Στείλε μας την άποψή σου συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας και εμείς θα την δημοσιεύσουμε στην παρακάτω ενότητα.

Στείλε μας την άποψή σου

Παρέμβαση της ΔΗΣΥΕ: Να συμμετάσχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και να περιληφθούν στο 10%!

Posted by on 26 Απρ 2013 in Απόψεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παρέμβαση της ΔΗΣΥΕ: Να συμμετάσχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και να περιληφθούν στο 10%!

Παρέμβαση της ΔΗΣΥΕ: Να συμμετάσχουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και να περιληφθούν στο 10%!

Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. από την πρώτη στιγμή στήριξε και στηρίζει σθεναρά την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας της Εθνικής Τράπεζας να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια 10% από ιδιώτες στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ώστε να διατηρηθεί η κουλτούρα και η φυσιογνωμία της Εθνικής και να μην περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Διατρανώσαμε ότι μια τέτοια εξέλιξη αφελληνισμού της Τράπεζας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, αλλά αυτονόητα και για εμάς ως εργαζόμενους. Η πιο κρίσιμη παράμετρος σε αυτή την κατεύθυνση είναι η δυνατότητα συμμετοχής των Ασφαλιστικών Ταμείων που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας και η προσμέτρησή τους στο απαιτούμενο 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων (ποσοστό που η Τράπεζα, με χθεσινή της ανακοίνωση, αναπροσάρμοσε ως στόχο σε 12%, λόγω του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος). Η συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων που είναι ΝΠΔΔ δε θα πρέπει να απαγορευθεί, όπως μεθοδεύεται, με το αιτιολογικό ότι θεωρούνται Δημόσιος Τομέας. Μόλις έναν χρόνο πριν, η Κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει κατά την εφαρμογή του PSI τα Ασφαλιστικά Ταμεία ως Ιδιωτικό Τομέα, με αποτέλεσμα το 50% των ομολόγων τους να κουρευτεί και το υπόλοιπο να αντικατασταθεί με ομόλογα λήξης από το 2019 ως το 2040. Αφού λοιπόν τότε τα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν Ιδιωτικός Τομέας κι έχασαν μέρος της περιουσίας τους, θα πρέπει τώρα -εφόσον το επιθυμούν και το αποφασίσουν οι Διοικήσεις τους- να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να προσμετρηθούν στο απαιτούμενο ποσοστό κεφαλαίων της ιδιωτικής τοποθέτησης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και την προσδοκία να ανακτήσουν σημαντικό κομμάτι της περιουσίας τους μέσα από τη διαδικασία των warrants (δικαιωμάτων προτίμησης). Η απαγόρευση δια νόμου του «δικαιώματος προτίμησης» στους παλαιούς μετόχους είναι παράνομη και υπάρχει σχετικό δεδικασμένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε αντίστοιχη περίπτωση. Εμείς, ως εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε να κάνουμε χρήση όλων των ένδικων μέσων στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Kαλούμε την Κυβέρνηση να μην εμποδίσει, αλλά αντίθετα να διευκολύνει, τη συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και η συμμετοχή τους αυτή να προσμετρηθεί στο ποσοστό ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται, ώστε και να μην περάσει η Εθνική στον έλεγχο του ΤΧΣ και να διατηρηθεί η σημερινή της μορφή και φυσιογνωμία. Διαβάστε παρακάτω και το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για το θέμα ο ΣΥΕΤΕ: ΣΥΕΤΕ: ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ...

read more

Παρέμβαση της ΔΗ.ΣΥ.Ε.: Να σταματήσουν τώρα τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τρόικα με την Εθνική Τράπεζα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα!

Posted by on 2 Απρ 2013 in Ανακοινώσεις, Απόψεις, Νέα | 0 comments

Παρέμβαση της ΔΗ.ΣΥ.Ε.: Να σταματήσουν τώρα τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τρόικα με την Εθνική Τράπεζα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα!

Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. παρεμβαίνει με ανακοίνωση στις εξελίξεις στο χώρο των Τραπεζών: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ   Συνάδελφοι, Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Η στάση της Τρόικα μεταλλάσσεται ταχύτατα απ’ τη μια μέρα στην άλλη και εγείρει ενστάσεις σε επιλογές με τις οποίες ως τώρα συμφωνούσε. Το παιχνίδι που παίζει είναι ύποπτο και επικίνδυνο και απειλεί το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας. Οι τελευταίες κινήσεις της Τρόικα στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υποκρύπτουν την ατζέντα της που φαίνεται να έχει ως τελική επιδίωξη τον οριστικό αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της πώλησης της Εθνικής Τράπεζας έναντι πινακίου φακής. Επιθυμούν τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας από επιχειρήσεις που κρύβονται πίσω από την Τρόικα και επιχειρούν μέσα από αυτή τη διαδικασία την πλήρη κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν τώρα! Καλούμε την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να μην επιτρέψουν τέτοιου είδους καταστροφικές εξελίξεις. Απαιτούμε: 1) Την αποτροπή του αφελληνισμού του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τη διατήρηση του εθνικού χαρακτήρα του και την ενεργή συμβολή του στην έξοδο από την κρίση με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. 2) Την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και θα παρέχει ασφάλεια στους καταθέτες και στους εργαζόμενους. 3) Τη διασφάλιση των συμφερόντων των σημερινών μετόχων, όπως είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι μικρομέτοχοι. 4) Την αποκατάσταση των πολλαπλών ζημιών που έχουν υποστεί παλαιοί μέτοχοι, όπως τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με το αυθαίρετο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που επέβαλε η Τρόικα και το συμψηφισμό του κουρέματος με μελλοντικές υπεραξίες των Τραπεζών. 5) Την υπογραφή αξιοπρεπούς Κλαδικής Σύμβασης για όλους τους τραπεζοϋπάλληλους που θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα, τις θέσεις εργασίας, τις αποδοχές, την ομαλότητα και την εργασιακή ειρήνη στον ευαίσθητο κλάδο των Τραπεζών. Συνάδελφοι, Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και σας καλούμε όλους σε ετοιμότητα και εγρήγορση, ώστε, αν χρειαστεί, να διεκδικήσουμε και αγωνιστικά τα δικαιώματά...

read more

Διάλογος, υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων. Όχι στις αντιδημοκρατικές επιλογές της Κυβέρνησης.

Posted by on 11 Φεβ 2013 in Ανακοινώσεις, Απόψεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διάλογος, υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων. Όχι στις αντιδημοκρατικές επιλογές της Κυβέρνησης.

Διάλογος, υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων. Όχι στις αντιδημοκρατικές επιλογές της Κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι δεχόμαστε ολομέτωπη και κλιμακούμενη επίθεση με διαρκή επικοινωνιακή προπαγάνδα εναντίον των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεών μας, με δυσφήμιση των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων, με αστυνόμευση, ενοχοποίηση και συλλήψεις συνδικαλιστών και πλέον, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού κ. Βρούτση, με μια δίχως προηγούμενο προσπάθεια καταστολής του δημοκρατικού δικαιώματος της απεργίας. Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό. Σ’ αυτή τη χώρα δεν κακοποιείται μόνο η οικονομία, κακοποιούνται και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Αντί η Κυβέρνηση να επιχειρεί με διάλογο να δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματα των εργαζόμενων και της κοινωνίας και να βάλει τέλος στην προκλητική αδιαλλαξία των εργοδοτικών οργανώσεων, επιδεικνύει την πυγμή της σε λάθος αποδέκτες. Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων και της ελληνικής κοινωνίας απαιτούν δημοκρατικό διάλογο με σεβασμό στα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα και όχι αδιάλλακτες και αυταρχικές συμπεριφορές και επικοινωνιακούς τακτικισμούς. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να εγκαταλείψει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της επιστράτευσης, της αστυνομικής βίας, των συλλήψεων και των κατασταλτικών μέτρων καθώς και τις όποιες σκέψεις της για αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δε διεκδικούμε προνόμια. Ζητάμε το αυτονόητο: να εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές εργατικό Δίκαιο που ρυθμίζουν σε όλες τις χώρες τις εργασιακές σχέσεις με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και με εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην εργασία. Καλούμε τους εργοδότες του δικού μας κλάδου, τους τραπεζίτες, να καθήσουν με την ΟΤΟΕ στο τραπέζι του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης και να υπογράψουν άμεσα νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, που θα ανανεώνει και θα διασφαλίζει τις υπάρχουσες κλαδικές κατακτήσεις, τα θεσμικά εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και τους Κανονισμούς Εργασίας. Όλοι μαζί, με ενότητα και αλληλεγγύη, μπορούμε να ανατρέψουμε τις αδιέξοδες, αντικοινωνικές και αναποτελεσματικές πολιτικές που εντείνουν τη φτώχεια και εξαθλιώνουν την κοινωνία και την...

read more
Share This