Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με έκπληξη, δυσαρέσκεια και ανησυχία πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί από τα μέσα ενημέρωσης ότι 70 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι αργά το απόγευμα, δηλαδή για αρκετές ώρες μετά τη λήξη του κλαδικού συμβατικού ωραρίου μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το συναλλακτικό κοινό για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και την είσπραξη συντάξεων.

Ως ΔΗ.ΣΥ.Ε. θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη μονομερή απόφαση της Τράπεζας.

Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε την ωμή παραβίαση του ωραρίου με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε. Σταύρου Κούκου και του Αντιπροέδρου του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. Γιάννη Πούπκου, στα αρμόδια στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.

Στις παρεμβάσεις μας τονίσαμε εμφατικά ότι:

Η σημερινή αιφνιδιαστική και μονομερής απόφαση για επέκταση του ωραρίου είναι απαράδεκτη, καθώς καταστρατηγεί τις διατάξεις της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, τις οποίες η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να τηρεί στο ακέραιο.

Η Τράπεζα ήταν υποχρεωμένη, μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, να εκθέσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην εξυπηρέτηση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ στο αρμόδιο Υπουργείο και να ζητήσει παράταση στη λήξη της προθεσμίας.

Τονίσαμε ότι δε θα επιτρέψουμε την επανάληψη παρόμοιων πρακτικών και ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο.

Απαιτήσαμε να γίνει ξεκάθαρο ότι η επέκταση του ωραρίου αφορά εκτάκτως και μόνο τη σημερινή ημέρα, να δεσμευθεί η Τράπεζα ότι οι υπερωρίες που θα γίνουν σήμερα θα πληρωθούν στο ακέραιο, ότι θα παραμείνουν μόνο οι εμπλεκόμενοι με τη συναλλαγή συνάδελφοι, δηλαδή μόνο οι ταμίες και όχι οι υπόλοιπες υπηρεσίες, και ότι όποιος συνάδελφος έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις (π.χ. μητέρες με ανήλικα παιδιά ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση) μπορεί να αποχωρήσει κανονικά στη λήξη του συμβατικού ωραρίου.

Υπογραμμίσαμε ότι για τους εργαζόμενους στο Δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας η εξυπηρέτηση της μεγάλης συναλλακτικής κίνησης είναι μια μάχη την οποία δίνουν με επιτυχία κάθε μήνα τις συγκεκριμένες ημέρες. Οι εργαζόμενοι στην Εθνική έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι θέλουν να συνεισφέρουν στην ομαλή λειτουργία της Τράπεζας και στην εξυπηρέτηση του συναλλακτικού κοινού, γι’ αυτό και έχουν χτίσει αυτή τη σημαντική σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία, κάτι που αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Τράπεζας.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα απάντησε ότι όντως επρόκειτο για μία αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε εκτάκτως λόγω της ιδιαιτερότητας της σημερινής ημέρας και αναγνώρισε ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει το συμβατικό ωράριο, το οποίο οι Τράπεζες υποχρεώνονται να τηρούν, και ότι κάτι αντίστοιχο δε θα επαναληφθεί.

Δεσμεύθηκε ότι οι υπερωρίες έχουν ήδη καταγραφεί και προεγκριθεί και θα πληρωθούν στο ακέραιο.

Αποδέχθηκε να παραμείνουν στα καταστήματα μόνο οι ταμίες και οι εμπλεκόμενοι με τη συναλλαγή και έδωσε σχετική οδηγία στο Δίκτυο. Αποδέχθηκε επίσης ότι οι συνάδελφοι που έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις θα αποχωρήσουν στην ώρα τους χωρίς κανένα υπηρεσιακό πρόβλημα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. με τις συνεχείς πρωτοβουλίες της θα βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους της Εθνικής, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τους και τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας των αντιπροσωπευτικών συλλογικών θεσμών.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΗ.ΣΥ.Ε.

Share This

Share This

Share this post with your friends!