Οι προαγωγές στους ανώτατους βαθμούς που έγιναν πρόσφατα μετά από συνεχείς πιέσεις του ΣΥΕΤΕ έδωσαν στην ηγεσία της ΔΑΣ το «πρόσχημα» για μικροπαραταξιακή εκμετάλλευση, χρησιμοποιώντας δυστυχώς την πρακτική του κοινωνικού αυτοματισμού. Είναι απαράδεκτο μια συνδικαλιστική παράταξη της «αριστεράς» να εκδίδει ανεύθυνα λαϊκίστικες ανακοινώσεις που πυροδοτούν τις αντιδράσεις εναντίον του συνδικαλιστικού κινήματος και ενισχύουν την προσπάθεια απαξίωσής του, ειδικά σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο.

Η παράταξη της ΔΑΣ, παρότι συμμετέχει στο Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ, απέχει συνειδητά από την καθημερινή λειτουργία του Συλλόγου μας, θεωρώντας ότι δε βρίσκεται στον ΣΥΕΤΕ για να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους – αυτό άλλωστε στην εποχή μας προϋποθέτει την ανάληψη δύσκολων ευθυνών. Αντίθετα, η ΔΑΣ εξαντλεί το ρόλο της στην άσκηση του κομματικού της καθήκοντος και αντιπολιτεύεται όχι τη ΔΗΣΥΕ αλλά τον ίδιο τον ΣΥΕΤΕ, ζώντας με τη φαντασίωση ότι λόγω της πολιτικής συγκυρίας θα εφορμήσει στην ηγεσία του με ρεσάλτο.

Υποτιμώντας τη νοημοσύνη των συναδέλφων, η ΔΑΣ νομίζει ότι αυτοί έχουν κοντή μνήμη. «Ξεχνάει» συνειδητά. Γιατί δε διαμαρτυρήθηκε η ΔΑΣ πριν τέσσερα χρόνια όταν η αλήστου μνήμης Διοίκηση Αράπογλου – Πεχλιβανίδη προήγαγε τον επικεφαλής της ΔΑΣ συνάδελφο Πεππέ και μόνον αυτόν; Γιατί σιώπησε τότε; Δεν είχε την ίδια λογική; Ο συνάδελφος εκείνος είχε προαχθεί με στενά υπηρεσιακά κριτήρια; Δεν «έφαγε» θέση άλλου συναδέλφου, όπως ισχυρίζεται η ΔΑΣ για τις τωρινές προαγωγές;

Όταν επίσης στο παρελθόν είχε προαχθεί ο τότε Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και μετέπειτα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συνάδελφος Καλύβης, γιατί σιώπησε η ΔΑΣ; Τι την έκανε να συγκρατηθεί; Δεν «έφαγε» θέση άλλου συναδέλφου; Ήταν κι εκείνη η προαγωγή αποτέλεσμα συνδιαλλαγής;

Αν η ΔΑΣ ισχυρίζεται ότι κάθε τέτοια προαγωγή είναι αποτέλεσμα μιας κάποιας συνδιαλλαγής, πρέπει τώρα να μας πει τι χρειάστηκε να παραχωρήσει η ίδια για να προαχθούν τα δικά της στελέχη στο παρελθόν από τη Διοίκηση Αράπογλου – Πεχλιβανίδη.

Είναι απαράδεκτο και ανήθικο μια συνδικαλιστική παράταξη να βάζει σε αντιπαράθεση και σε λογική κοινωνικού αυτοματισμού τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, με μοναδικό γνώμονα την αφελή προσπάθειά της να προσποριστεί μικροπαραταξιακά οφέλη. Λες και αν καταφέρουν με τις πρακτικές τους να απαξιώσουν συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα, θα έχει γι’ αυτούς μετά κάποιο νόημα να ανέβουν τα ποσοστά της παράταξής τους. Πρόκειται για μια λογική τόσο κοντόφθαλμη και επικίνδυνη, που αν κανείς την προεκτείνει θα συμπεράνει ότι δε διαφέρει σε πολλά από αυτή των ακραίων μαυροφορεμένων που πατώντας στην οικονομική κρίση διχάζουν και αποπροσανατολίζουν την κοινωνία.

Είναι δυνατόν η ΔΑΣ να εννοεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΕΤΕ και του Συλλόγου της Εμπορικής υπερψήφισαν το περιεχόμενο της Κλαδικής Σύμβασης ΟΤΟΕ – Τραπεζών μόνο και μόνο για να προαχθούν δύο μέλη του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ και όχι για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων σε αυτήν την πρωτόγνωρα σκληρή περίοδο; Σε αυτή τη «συνωμοτική συνδιαλλαγή» η ΔΑΣ εντάσσει και τα δικά της μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ που δεν καταψήφισαν τη συμφωνία για την Κλαδική Σύμβαση;

Είναι δυνατόν να συνδυάζουν την πρωτοβουλία του ΣΥΕΤΕ να πρωτοστατήσει στην επίτευξη του στόχου της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας –μια πρωτοβουλία που αγκάλιασε η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μοχθώντας προς αυτή την κατεύθυνση και είχε να κάνει με την αγωνία όλων μας για το μέλλον και την προοπτική της Εθνικής και των εργαζομένων της- με τις προαγωγές; Γνωρίζουμε ποια θα ήταν σήμερα η τύχη όλων μας, αν ακούγαμε τη ΔΑΣ και δεχόμασταν τη λογική που πρόβαλε τότε ότι όλα έχουν τελειώσει και δεν έχει νόημα να δώσουμε τη μάχη της ανακεφαλαιοποίησης.

Η ΔΑΣ ποντάρει στο σενάριο της ολοκληρωτικής καταστροφής νομίζοντας ότι θα πατήσει θριαμβεύτρια πάνω στα συντρίμμια των εργαζόμενων. Αν είχε επικρατήσει η λογική της ΔΑΣ, δηλαδή η λογική της αδράνειας, στην Εθνική Τράπεζα θα είχε επικρατήσει ένα τεράστιο μαύρο, όπως ζήσαμε το μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ.

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά σκληρή για τους εργαζόμενους, τους Έλληνες πολίτες και τη νεολαία, που αντιμετωπίζουν τη νεοφιλελεύθερη επίθεση σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα τη φτώχεια και την ανεργία που δημιουργούν συνθήκες απειλής για την ίδια τη Δημοκρατία μας. Η κοινωνία χρειάζεται λύσεις, αποτελεσματικότητα και σθεναρή υπεράσπιση των δικαιωμάτων, όχι λαϊκισμό που να εκμεταλλεύεται ψηφοθηρικά τη δυστυχία των πολιτών.

Μόνο ένα οργανωμένο, δυνατό και μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και να αντιστρέψει τη σημερινή καταστροφική πορεία. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι εκπρόσωποι της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και οι φορείς που ελέγχουν και γι’ αυτό προσπαθούν καθημερινά να υπονομεύσουν και να ακυρώσουν κάθε οργανωμένη προσπάθεια συλλογικής υπεράσπισης και διεκδίκησης δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αποκαλύψει το ρόλο του γνωστού κ. Λεωτσάκου, οι επιθέσεις του οποίου εναντίον των εργαζόμενων και των εκπροσώπων τους, όπως πρόσφατα επιτέθηκε χυδαία εναντίον της ΟΤΟΕ, διόλου τυχαίες είναι.

Είναι χρέος όλων μας να ενδυναμώσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα. Η ηγεσία της ΔΑΣ θα πρέπει να σταματήσει να διολισθαίνει σε γκεμπελίστικες πρακτικές, γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι μόνοι που ωφελούνται από αυτές είναι οι εκπρόσωποι και οι εκφραστές της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Εξάλλου, εάν θεωρούν ότι οι εταίροι τους στο Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ έχουν αυτή την ποταπή αντίληψη συνδιαλλαγής με τον εργοδότη, τότε γιατί παραμένουν στο Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ;

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗ.ΣΥ.Ε.

Share This

Share This

Share this post with your friends!