ethniki_trapeza_040Η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί εθνική επιτυχία και μια μεγάλη επιτυχία της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία αυτή υπήρξε η συστράτευση όλων των εργαζομένων της Τράπεζας σε αυτόν το στόχο. Η Εθνική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Η επιτυχία αυτή της Εθνικής λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε χωρίς εγγυημένα κεφάλαια από συνεργασίες με άλλες τράπεζες, ενώ το πάγωμα της εξαγοράς της Eurobank στένεψε τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια. Παράλληλα, τώρα που ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα εμπόδια που έβαλαν στην προσπάθεια και τις επιδιώξεις παραγόντων που σχεδίαζαν τον πλήρη έλεγχο και τον τεμαχισμό της Εθνικής Τράπεζας υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.

Η συστράτευση της ελληνικής κοινωνίας γύρω από το στόχο της εξεύρεσης των απαιτούμενων ιδιωτικών κεφαλαίων για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας αποδεικνύει ότι η Εθνική είναι καταγεγραμμένη στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ως ένα εθνικό σύμβολο λόγω της διαχρονικά άμεσης σύνδεσής της με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και με κάθε προσπάθεια της χώρας να βγει από τη σημερινή κρίση.

Αυτό το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού από τη Διοίκηση, τους μετόχους, τους συλλόγους και τους εργαζόμενούς της στη μελλοντική πορεία της.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή σε αυτή την προσπάθεια καλώντας σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας το ζήτημα σε εθνικό και αναλαμβάνοντας πολύπλευρες πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως η συνέντευξη τύπου που ανέδειξε άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης καθώς και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα θετικά του σχόλια υπέρ της ανάγκης επιτυχίας της προσπάθειας.

Η συμβολή των εργαζομένων στην επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας ήταν τεράστια και καθοριστική. Με την καθημερινή υπεράνθρωπη προσπάθειά τους κατάφεραν να κινητοποιήσουν και να πείσουν παλαιούς και νέους μετόχους, τους πελάτες και τον κοινωνικό τους περίγυρο να συμμετάσχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων συμμετείχαν και οι ίδιοι στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας.

Αυτή η μεγάλη προσπάθεια αμαυρώθηκε από τον αποκλεισμό του κύριου μετόχου της τράπεζας, δηλαδή των Ασφαλιστικών Ταμείων και των λοιπών φορέων που στήριζαν διαχρονικά την ανάπτυξη και την προοπτική της Εθνικής Τράπεζας. Με τη σαθρή αιτιολογία ότι τώρα αποτελούν φορείς της γενικής κυβέρνησης, ενώ πριν μόλις έναν χρόνο θεωρήθηκαν ιδιωτικού δικαίου και κουρεύτηκαν στο PSI, τους στέρησαν το δικαίωμα τους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ και να έχουν δικαίωμα απόκτησης warrants ώστε να διεκδικήσουν να ανακτήσουν τμήμα της χαμένης τους περιουσίας.

Ο ΣΥΕΤΕ, σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ και τη ΓΣΕΕ, θα προχωρήσει σε όλες τις συνδικαλιστικές, πολιτικές και νομικές ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία να αποζημιωθούν για τις απώλειες που τους επιβλήθηκαν και, το κυριότερο, να αποκτήσουν και πάλι τη θέση τους στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας.

Τα Ταμεία των εργαζομένων στην Εθνική και οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εντός της τράπεζας, όλοι συμμετείχαν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει όλους εμάς υπερήφανους για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά όχι εφησυχασμένους, γιατί οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους πληθαίνουν από την καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται από την Κυβέρνηση και την Τρόικα καθημερινά σε βάρος της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής κοινωνίας και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ο στόχος του ΣΥΕΤΕ είναι ο σχεδιασμός συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ώστε επιτέλους να επιλυθούν τα χρονίζοντα εργασιακά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως οι προαγωγές, οι τοποθετήσεις, οι αναβαθμίσεις και οι μετατάξεις, που έχουν παγώσει με την πρόφαση εκ μέρους της Διοίκησης της ανακεφαλαιοποίησης και προηγουμένως της διαδικασίας εξαγοράς της Eurobank.

Από σήμερα η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει πλέον κανένα επιχείρημα ή δικαιολογία να εξακολουθήσει να αναβάλλει την επίλυση των ζητημάτων αυτών.

Επίσης, κεντρικός μας στόχος είναι η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Ταμείου Αυτασφάλειας και της Εθνικής Τράπεζας με την οποία προβλέπεται η επαναχορήγηση στο Ταμείο μας της εργοδοτικής εισφοράς 2%, η οποία είχε καταργηθεί με το νόμο 2084/92.

Για την εξέλιξη των θεμάτων που μας αφορούν θα κρατάμε τους εργαζόμενους διαρκώς ενήμερους.

Διαβάστε αναλυτικά σε .pdf με ένα κλικ παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΕΤΕ: ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Share This

Share This

Share this post with your friends!