Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στη χθεσινή συνεδρίαση της 13/5/2013 ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το πλαίσιο της νέας Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Τραπεζών.

Μετά την απόφαση αυτή, σημερα 14/5/2013 θα υπογραφεί και επίσημα η νέα Κλαδική Σύμβαση που σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες μέχρι τη λήξη της στο τέλος του 2015.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι η νέα κλαδική σύμβαση έχει μεγάλη πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική βαρύτητα, αλλά και ιδιαίτερη θεσμική αξία γιατί:

  • Διασφαλίζει την εργασία, παρέχοντας ασφάλεια και σιγουριά στους εργαζόμενους στις Τράπεζες για δυόμιση ολόκληρα χρόνια, σε αυτό το τόσο δύσκολο και ρευστό σημερινό περιβάλλον.
  • Κατοχυρώνει το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, που έχει πληγεί καθοριστικά από τη νομοθετική κατεδάφιση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Καταξιώνει την ΟΤΟΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα στις Τράπεζες, διατηρώντας τη συνδικαλιστική του υπόσταση και το ρόλο του, που είναι αναγκαίος όσο ποτέ στο νέο πολιτικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται στις Τράπεζες.

Άλλωστε, τα μηνύματα από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στις Τράπεζες, αλλά και η θετική απήχηση που είχε σε δεκάδες άλλους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς η ανακοίνωση της συμφωνίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών, που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή (10/5/13), δείχνει ανάγλυφα όχι μόνο τη θετική ανταπόκριση, αλλά και την ορθότητα αυτής της συνδικαλιστικής και πολιτικής επιλογής.

Η ΔΗΣΥΕ από την πρώτη στιγμή ανέλαβε το βάρος και την ευθύνη να φέρει στο καλύτερο δυνατό σημείο τη διαπραγμάτευση για την Κλαδική Σύμβαση της ΟΤΟΕ, γνωρίζοντας τη θεσμική αξία της υπογραφής της σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας έμειναν για μία ακόμη φορά στη στείρα άρνηση και τον ανέξοδο λαϊκισμό, χωρίς να προσφέρουν απαντήσεις στα υπαρκτά ζητήματα της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ως μνημεία ανευθυνότητας η στάση της ΔΑΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΕΤΕ που επέλεξε να μην κατεβάσει δική της πρόταση προς ψήφιση και, ακόμη περισσότερο, η στάση της Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (ΕΡΠ), στην οποία πρόσκειται η ΔΑΣ, στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που επέλεξε -ενώ ήταν παρούσα- να μην ψηφίσει τίποτα, ούτε κατά της Κλαδικής Σύμβασης, ούτε υπέρ, ούτε καν λευκό.

Η επιλογή τους να κρύβονται από τα καυτά ζητήματα του κλάδου θα κριθεί από τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Η ΟΤΟΕ αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί στις πιο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για όλους, διατήρησε το αξιόμαχο του κλάδου στο παρόν και στο μέλλον, για να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Τράπεζες και να χαράξει σε άλλες, καλύτερες συνθήκες μια νέα διεκδικητική πορεία.

Share This

Share This

Share this post with your friends!