Θεωρώντας σημαντικό να τονωθεί το ενδιαφέρον των νέων σε ηλικία συναδέλφων εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα για τις συλλογικές διαδικασίες, η ΔΗΣΥΕ οργάνωσε δύο συναντήσεις ανοιχτού διαλόγου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σχετικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον της εργασιακής μας ζωής.

Στόχος των συναντήσεων ήταν η αμοιβαία ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και η περιγραφή εμπειριών από τους πολλούς διαφορετικούς χώρους εργασίας στην Εθνική Τράπεζα.

Κόντρα στην προωθούμενη απαξίωση των συλλογικοτήτων, κόντρα στον ωχαδερφισμό και στον ατομισμό που καλλιεργούνται, η ΔΗΣΥΕ αποδεικνύει έμπρακτα ότι επιζητά την ενεργή συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων νέων συναδέλφων, πιστεύοντας ότι είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον των νέων τραπεζοϋπαλλήλων για τα συλλογικά ζητήματα του κλάδου και, άρα, είναι σημαντικό να τους δοθεί ο χώρος για να μπορέσουν να το εκφράσουν.

Η ανταπόκριση των νέων συναδέλφων στο στοχευμένο κάλεσμα της ΔΗΣΥΕ, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε θετικότατη και ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική προσδοκία.

Στη συνάντηση της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στις 14/11/2013 στη γεμάτη από νέους σε ηλικία συναδέλφους αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΕΤΕ, υπήρξε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ Γιώργο Γιαννακόπουλο και τον Πρόεδρο του ΤΥΠΕΤ Νίκο Κήπο, ενώ αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των Χρήστου Ασπιώτη, Γιώργου Βασιλακάκη και Γιώργου Τασιόπουλου, οι οποίοι απηύθυναν και το κάλεσμα εκ μέρους της ΔΗΣΥΕ, ακολούθησαν δεκάδες παρεμβάσεις συναδέλφων και ένας ζωντανός, ελεύθερος διάλογος που διήρκεσε πολύ περισσότερο από τον αρχικό χρόνο που είχε εκτιμηθεί, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος.

Οι παρευρισκόμενοι διατύπωσαν με σαφήνεια τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΕΤΕ και στη ΔΗΣΥΕ, ως την παράταξη που έχει την κύρια ευθύνη για τη λειτουργία του Συλλόγου μας, ενώ είχαν την ευκαιρία να θέσουν ζητήματα και προβληματισμούς για την εργασιακή μας καθημερινότητα στην Εθνική Τράπεζα.

Ομοίως, στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στις 4/12/2013 στα γραφεία Βορείου Ελλάδος του ΣΥΕΤΕ, υπήρξε ενημέρωση από τον υπεύθυνο του Γραφείου Βορείου Ελλάδος του ΣΥΕΤΕ Κυριάκο Μούτση και τον Γραμματέα Νέων του ΣΥΕΤΕ Χρήστο Ασπιώτη και αμέσως μετά ακολούθησαν οι τοποθετήσεις δεκάδων νέων σε ηλικία συναδέλφων, που έθεσαν μια σειρά από θέματα που απασχολούν το παρόν και το μέλλον των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα, σε μια ανοιχτή και ζωντανή συζήτηση, χωρίς περιορισμούς ή παράλληλους μονολόγους.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα όπως η προάσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, η ανάγκη στήριξης και η αγωνία για τα Ταμεία μας, όπως είναι το ΤΥΠΕΤ και το Ταμείο Αυτασφάλειας, και η πορεία και οι επιλογές της τράπεζας στο νέο τραπεζικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί. Παράλληλα, διατυπώθηκαν απόψεις για τη στάση και την αντίδραση που πρέπει να έχουμε οι τραπεζοϋπάλληλοι απέναντι στο κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα των πλειστηριασμών, για το σύστημα αξιολόγησης, εξέλιξης και προαγωγών των συναδέλφων στην Εθνική μέσα από θεσμούς, διαφάνεια και αξιοκρατία καθώς και για καθημερινά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και τήρησης ωραρίου, χορήγησης αδειών και πληρωμής υπερωριών.

Η ΔΗΣΥΕ νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στις δύο συγκεντρώσεις. Θεωρούμε ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες αλληλεπίδρασης συσπειρώνουμε τους συναδέλφους κοντά στον ΣΥΕΤΕ και ενισχύουμε τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες προκλήσεις των καιρών μας, ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε και να προστατεύουμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας.

Η μεγάλη και ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων και οι θετικές κρίσεις που λάβαμε από αυτούς για την πρωτοβουλία να οργανώσουμε τις δύο συγκεντρώσεις μας γεμίζουν ικανοποίηση, κουράγιο και αυτοπεποίθηση.

Το δυνατό μας όπλο είναι να παραμείνουμε ενωμένοι γύρω από τον ΣΥΕΤΕ!

Γι΄ αυτό και δεσμευόμαστε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.

Share This

Share This

Share this post with your friends!