Ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο “Νέο Πλήγμα Για Την Περιουσία Των Ασφαλιστικών Ταμείων” εξέδωσε η Γραμματεία Ασφαλιστικού και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΟΤΟΕ.

Στο σημείωμα η Γραμματέας Ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ, Βάσω Βογιατζοπούλου, επισημαίνει ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο της Τρόικας και του Υπουργού Οικονομικών, καθώς -επικαλούμενη τους όρους του μνημονίου- η κυβέρνηση απαγόρευσε τη συμμετοχή τους στις Αυξήσεις του Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών.

Μετά το κούρεμα των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που ήταν υποχρεωτικά κατατεθειμένα σε κρατικά ομόλογα, αποκαλύπτεται νέο σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών τους στοιχείων με αναγκαστική δραστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους στις μεγάλες ελληνικές Τράπεζες, οι οποίες προβαίνουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση του 10%.

“Δε φτάνει που λήστεψαν τα Ταμεία Υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων με τις πολιτικές τους επιλογές (με το PSI και το κούρεμα τα 550 εκατομμύρια Ευρώ εισφορών εργαζομένων-εργοδοτών έγιναν 130), τώρα θέλουν να λεηλατήσουν και αυτά που έμειναν με την απομείωση της αξίας των μετοχών που διαθέτουν στα αποθεματικά τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Γραμματέας Ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ.

Η ΟΤΟΕ πιστεύει ότι ο αποκλεισμός των  Ασφαλιστικών Ταμείων από τις αυξήσεις των Μετοχικών Κεφαλαίων των Τραπεζών επιφέρει καίριο πλήγμα στα αποθεματικά τους, εξαλείφει εντελώς την όποια περίοδο βιωσιμότητας -μετά και το κούρεμα των ομολόγων- και τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία.

Η προστασία της περιουσίας των ταμείων αυτών στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μετοχές που έχουν επενδυθεί στις Τράπεζες ανήκει αποκλειστικά στους εργαζόμενους–ασφαλισμένους γιατί είναι η δική τους περιουσία, που δεν εκχωρείται, δεν απαλλοτριώνεται, δε χαρίζεται.

Εξάλλου, γνωρίζουμε από τα νομικά μας επιτελεία ότι «τα δικαιώματα των μετόχων και εν προκειμένω των ασφαλιστικών Ταμείων είναι πλήρως κατοχυρωμένα από το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο και δεν επιδέχονται επιλεκτικό αποκλεισμό και παρεκκλίσεις, ούτε από τη Διοίκηση, ούτε βεβαίως από τον εθνικό νομοθέτη».

Αποφάσεις τέτοιου είδους είναι παράνομες, ποινικά κολάσιμες γι’ αυτούς που θα τις επιβάλλουν και θεμελιώνουν αστική ευθύνη προς αποζημίωση.

Η ΟΤΟΕ θα εξαντλήσει κάθε μέσο  (θα προχωρήσει άμεσα και σε αποζημειωτικές αγωγές) για την αποτροπή αποκλεισμού των Ταμείων από την άσκηση των μετοχικών δικαιωμάτων τους ώστε να προστατεύσει την περιουσιακή αξία των μετοχών που επενδύθηκε από τα Ασφαλιστικά Ταμεία των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Κάντε κλικ παρακάτω για να διαβάσετε ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα της Γραμματείας Ασφαλιστικού της ΟΤΟΕ:

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΤΟΕ: ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΚ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

Share This

Share This

Share this post with your friends!