Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι μια καινούργια αρχή, που θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το Σύλλογο των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα.

Αυτή είναι μια κεντρική δέσμευση της ΔΗΣΥΕ προς όλους τους εργαζόμενους, που θα κάνουμε πράξη, στο πλαίσιο της νέας συλλογικότητας, που οικοδομούμε, με αποφασιστική παρέμβαση και αποτελεσματική δράση σε όλα τα θέματα που μας αφορούν, που θα έχει όμως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και περιεχόμενο.

Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, που αφορούν στα θέματα καθημερινής λειτουργίας (ωράριο, υπερωρίες κ.λπ.), εντατικοποίησης της εργασίας, εφαρμογής του Κανονισμού Εργασίας, αξιοκρατίας και εξέλιξης.

Τα μεγάλα προβλήματα όμως, μεταξύ άλλων, εξειδικεύονται σε τρεις βασικούς άξονες, τα οποία θέτει από σήμερα ως προτεραιότητα η ΔΗΣΥΕ και δεσμεύεται απέναντί σας για την αντιμετώπισή τους αμέσως μετά τις εκλογές του Συλλόγου μας.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η εθελούσια έξοδος που έγινε πρόσφατα, αλλά και οι αποχωρήσεις που έχουν γίνει πριν από αυτήν, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση πίεσης των εργαζομένων, που δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε από τον πρόσφατο διαγωνισμό για προσλήψεις εργαζομένων στην Περιφέρεια.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση της Τράπεζας να δρομολογήσει άμεσα διαδικασίες προσλήψεων για Αττική και Θεσσαλονίκη με προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού αλλά και να καλύψει κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν στην περιφέρεια μέσα από τους επιλαχόντες του πρόσφατου διαγωνισμού που έγινε έτσι ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα της εντατικοποίησης της εργασίας στους εργαζόμενους όσο και στην εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Το καθεστώς των προσλήψεων ειδικών συνεργατών έξω από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Κανονισμού – που δημιούργησε πρόσφατα την κρίση στο Σύλλογό μας – και κυρίως που αποτελεί διαδικασία νόθευσης και υπονόμευσης των αξιοκρατικών διαδικασιών, για να βολεύονται οι υμέτεροι, πρέπει να σταματήσει άμεσα και οριστικά.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση της Τράπεζας να θέσει τέρμα σε αυτό το καθεστώς που ακυρώνει την αξιοκρατική αξιολόγηση και εξέλιξη που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της Εθνικής, δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης και απαξίωσης της προσφοράς τους και τελικά λειτουργεί σε βάρος της τράπεζας και των πραγματικών συμφερόντων της.

ΣΤΕΛΕΧΗ – «ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ»

Η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας που διαμορφώθηκε μετά την ανακεφαλαιοποιήσή της δημιούργησε φαινόμενα παρεμβάσεων σε διοικητικό επίπεδο, που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο παραδοσιακό στελεχιακό δυναμικό της τράπεζας και κατ’ επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι παραμερίζονται, προκειμένου να αναβαθμιστούν άλλοι, που εισέβαλαν εξ’ ουρανού ως «αλεξιπτωτιστές» με τη μέθοδο των ειδικών συνεργατών.

Το φαινόμενο του βολέματος μιας παρέας τραπεζικών στελεχών που επιχειρείται να εγκατασταθεί στην τράπεζα έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και βάλλει ευθέως ενάντια στην κουλτούρα και στην παράδοση της Εθνικής γι’ αυτό θα πάρει άμεσα την απάντηση που του αξίζει.

Στελέχη «Αλεξιπτωτιστές» που προσφάτως αναρριχήθηκαν σε κορυφαίες θέσεις στη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας, αμφισβητούν καθημερινά τον Κανονισμό Εργασίας και τις θεσμοθετημένες διαδικασίες για την εξέλιξη του Προσωπικού, που υπάρχουν στην Εθνική, προφανώς γιατί είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια από τις θέσεις που κατείχαν σε άλλες Τράπεζες να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον αυθαιρεσίας και κατάχρησης του Διευθυντικού Δικαιώματος.

Η ΔΗΣΥΕ δεν θα επιτρέψει να καθιερωθούν φαινόμενα αυταρχικής εργοδοτικής αντίληψης στην Εθνική Τράπεζα, ούτε θα ανεχθεί ξενόφερτες και αντιθεσμικές νοοτροπίες και αντιλήψεις όχι μόνο γιατί αυτά στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους και αλλοτριώνουν τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της Εθνικής, αλλά και γιατί όλα αυτά υπονομεύουν τον κεντρικό της ρόλο, που θέλουμε να διαδραματίζει στο τραπεζικό σύστημα σε όφελος της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.

Μεγαλοστελέχη που τοποθετήθηκαν στην Τράπεζα και λειτουργούν σε βάρος των στελεχών και των εργαζομένων, που στήριξαν σε δύσκολους καιρούς την Τράπεζα, δεν μπορούν να εγγυηθούν την πορεία και την προοπτική της Εθνικής ούτε αυτοί ούτε οι παρέες τους – εκτός Εθνικής – που καλούν να τους ακολουθούν ως τραπεζικά στελέχη συνοδείας.

Η ΔΗΣΥΕ θα βάλει τέλος με κάθε τρόπο σε αυτό το φαινόμενο, που επιδιώκουν κάποιοι να κυριαρχήσει στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο υποτιμά τη γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα των στελεχών της ΕΤΕ που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την Τράπεζα και καλεί σε εγρήγορση και ετοιμότητα όσους αφορά άμεσα ή έμμεσα αυτή η υπόθεση προκειμένου αυτό το νοσηρό φαινόμενο να σταματήσει.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Τα θέματα αυτά θα είναι τα σημεία αναφοράς της ΔΗΣΥΕ από την επόμενη ημέρα των εκλογών του Συλλόγου μας.

Η νέα εποχή για τους εργαζόμενους της Εθνικής θα έχει αρχές, θέσεις, ουσία και περιεχόμενο συλλογικής δράσης, που θα στηρίζεται στις αξίες που υπηρετήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίες που θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε όλους εκείνους τους εσωτερικούς ή τους εξωτερικούς αντιπάλους που νόμισαν ότι η κρίση είναι ευκαιρία να αμφισβητήσουν θεσμούς και κατακτήσεις.

Η διαχείριση της επόμενης μέρας είναι υπόθεση συμβολής και ενεργητικής συμμετοχής με την ψήφο των εργαζομένων της Εθνικής απέναντι στις ανεύθυνες φωνές των καταγγελιών και της διαμαρτυρίας που έτσι και αλλιώς δεν θα διαχειριστούν τίποτα.

Μεγαλύτερη δύναμη στη ΔΗΣΥΕ σημαίνει καλύτερη και αποτελεσματικότερη πορεία του Συλλόγου μας για όλους τους εργαζομένους της Εθνικής.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα είμαστε Εμείς, που θα καθορίσουμε τη δική μας επόμενη ημέρα, για τους εργαζόμενους της Εθνικής και τον κλάδο μας όπως την θέλουμε, όπως την αξίζουμε, όπως την ονειρευόμαστε, με γνώμονα πάντοτε την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τον άνθρωπο που μάθαμε και συνεχίζουμε να υπηρετούμε.

 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Υ.Γ.  Με αφορμή το πρόβλημα των ελλείψεων της αναγκαίας γραφικής ύλης και των εντύπων που χρειάζονται για να λειτουργήσουν τα καταστήματα του δικτύου της Τράπεζας, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να συνδράμουν με την ευκαιρία του Δώρου των Χριστουγέννων στον έρανο που θα πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό…

…Επειδή η σοβαρότητα έχει χαθεί, η Διοίκηση της Τράπεζας πρέπει, επιτέλους, να ενεργοποιηθεί.

Share This

Share This

Share this post with your friends!