Αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αδιαλλαξία των τραπεζιτών ξεκινούν οι τραπεζοϋπάλληλοι, διεκδικώντας την υπογραφή μιας αξιοπρεπούς Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πρώτο και κύριο αίτημα την προστασία την απασχόλησης, δηλαδή τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η ΟΤΟΕ αποφάσισε την προκήρυξη της πρώτης 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη 1η Μαΐου.

Αν δεν υπάρξει θετική απάντηση από την πλευρά των Τραπεζιτών – οι οποίοι ενημέρωσαν την ΟΤΟΕ ότι θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις 10.00 το πρωί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών – θα γίνει νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας τη Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα για κλιμάκωση με προκήρυξη νέας 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 2 Μαΐου.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η ΟΤΟΕ μετά την παρελκυστική τακτική των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική ΣΣΕ.

Μετά τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και ενώ στη συνέχεια άλλαξαν συμπεριφορά δηλώνοντας ότι θέλουν να υπάρξει συμφωνία για την Κλαδική ΣΣΕ, εντελώς αιφνιδιαστικά, άλλαξαν εκ νέου τη στάση τους κάνοντας επίδειξη αδιαλλαξίας και προκλητικότητας.

Η ΟΤΟΕ γνώριζε εξαρχής ότι οι διαπραγματεύσεις της φετινής Σ.Σ.Ε. θα διεξαχθούν σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες, συνθήκες όξυνσης της κρίσης, της ύφεσης και της ανασφάλειας για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης κινήθηκε αυστηρά στο τρίπτυχο:

  • Προστασία της εργασίας και αποτροπή των απολύσεων ενόψει συγχωνεύσεων – αναδιαρθρώσεων – εξαγορών.
  • Προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων του κλάδου (Ενιαίο Μισθολόγιο – Δάνεια).
  • Θεσμική θωράκιση των εργασιακών σχέσεων (Ωράριο – Κανονισμοί κ.α.).

Από την πλευρά τους οι Τραπεζίτες με συνεχιζόμενες παλινωδίες, προκλητικές θέσεις και επιλέγοντας παρελκυστική τακτική οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

Ενώ απαίτησαν από την ΟΤΟΕ να αποδεχθεί μειώσεις της τάξεως του 18,5% στους μισθούς, διεύρυνση και ελαστικοποίηση του ωραρίου απασχόλησης των κεντρικών υπηρεσιών, δεν αποδέχθηκαν να συμπεριληφθεί στη Σ.Σ.Ε. δέσμευση για την απασχόληση, η οποία θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους από τις συγχωνεύσεις – εξαγορές που διαδραματίζονται στον κλάδο.

Σημειώνουμε ότι ο κλάδος των Τραπεζοϋπαλλήλων έχει υποστεί ήδη τεράστιες μειώσεις αποδοχών που ξεπερνούν το 25%, ενώ ταυτόχρονα βιώνει την ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας του εξαιτίας των αναδιαρθρώσεων στις Τράπεζες.

Οι εργοδότες δεν αποδέχονται την ευθύνη τους απέναντι στους εργαζόμενους και δε δεσμεύονται σε τίποτα, απειλώντας με απολύσεις στις Τράπεζες.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η απόφαση για Απεργιακές Κινητοποιήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν μονόδρομος για την ΟΤΟΕ.

Τα περιθώρια τελείωσαν.

Αν οι Τραπεζίτες δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους και συνεχίσουν τις προκλήσεις, τις παλινωδίες και την παρελκυστική τακτική, όλα μπορεί να τιναχθούν στον αέρα… με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όλοι κατανοούμε τη δυσκολία των στιγμών και τη σκληρή στάση των εργοδοτών.

Είναι η ώρα που πρέπει κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά και όλοι μαζί να δώσουμε τις δικές μας αγωνιστικές απαντήσεις.

Η ΟΤΟΕ αποφάσισε:

  • Την πρώτη 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 1η Μαΐου και είναι σε ετοιμότητα για δεύτερη 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 2 Μαΐου.
  • Να ζητήσει συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αξιοπρεπή Κλαδική Σ.Σ.Ε.

Πρέπει επιτέλους οι εργοδότες να καταλάβουν, ότι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες θέτουν ως βασικό όρο από την πλευρά τους τη διασφάλιση της εργασίας τους και την αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας, που έχουν ήδη επιδεινωθεί από τη σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία.

Επόμενη ημέρα για τις Τράπεζες χωρίς ασφαλείς εργαζόμενους δεν υπάρχει.

Από εκείνες εξαρτάται, πλέον, η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, ενόψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησής τους.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση της ΟΤΟΕ:

ΟΤΟΕ: ΠΡΩΤΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΪΟΥ. ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ.

Share This

Share This

Share this post with your friends!