Συναδέλφισσα/συνάδελφε,

Oι επιθέσεις που έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται το σύνολο της κοινωνίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια μνημονίου στη χώρα μας, έχουν οδηγήσει την οικονομία σε διαρκή ύφεση και την πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας, σε απόγνωση.

Ειδικά για τους εργαζόμενους, η ισοπέδωση των συνδικαλιστικών κατακτήσεων που αποτελούσαν τον πυρήνα των δημοκρατικών συμμετοχικών θεσμών, έχει οδηγήσει σε φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα. Είναι σήμερα ξεκάθαρο, ότι η λεγόμενη πολιτική της ‘’δημοσιονομικής εξυγίανσης’’ και των ‘’διαρθρωτικών μέτρων’’, περιορίζεται μόνο στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις και τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, παρακολουθούν με αγωνία και αβεβαιότητα για το μέλλον τους, τις επόμενες κινήσεις ΤΧΣ, Τρόικα και Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν σαν στόχο την περαιτέρω συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ΟΤΟΕ και τα σωματεία στις Τράπεζες δεν παρακολουθούν απαθείς και ως θεατές τις εξελίξεις. Αντίθετα με πρωτοβουλίες (ειδικά με την υπογραφή κλαδικής σύμβασης και επιχειρησιακών συμβάσεων) και συνεχείς και καθημερινές δράσεις αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις Τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση που έγινε στον Τραπεζικό κλάδο τα τελευταία  πενήντα χρόνια, σε συνθήκες μάλιστα σκληρής ύφεσης, δεν έχουμε απολύσεις στον κλάδο.

Οι εργαζόμενοι στην Εθνική μετά και την υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ τον Αύγουστο του 2012 με την οποία διατήρησαν  το σύνολο σχεδόν των κατακτήσεων τους, πρέπει να δώσουν τη μάχη για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και της κουλτούρας της ΕΤΕ. Μίας ΕΤΕ με σεβασμό στις δημοκρατικές εργασιακές σχέσεις, μίας τράπεζας που πρέπει να παίξει και πάλι κυρίαρχο ρόλο, στην προσπάθεια για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας, με τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΕΤΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα να μην εφησυχάζουν, αλλά να είναι σε εγρήγορση, αγωνιστική ετοιμότητα αλλά και να είναι συσπειρωμένοι γύρω από το ΣΥΕΤΕ, την ΟΤΟΕ και τη ΓΣΕΕ.

Συναδέλφισσα /συνάδελφε,

Στα πλαίσια της 78ης ΔΕΘ και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που οργανώνουν τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη, το Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ συγκαλεί Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Ελλάδος με τη συμμετοχή των μελών των Νομαρχιακών Παραρτημάτων  του ΣΥΕΤΕ της Βορείου Ελλάδος, των εκλεγμένων στο ΔΣ του ΤΥΠΕΤ καθώς και των μελών των ΕΑΚ των Μονάδων στη Θεσσαλονίκη, με θέματα:

  • Πορεία της Τράπεζας
  • Συνδικαλιστικές Εξελίξεις (Ταμείο Αυτασφάλειας, Εργασιακές Σχέσεις)
  • ΤΥΠΕΤ

Εισηγητής θα είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ συν. Γιώργος Γιαννακόπουλος.

Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Πρόεδρος του ΤΥΠΕΤ και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου.

Σε καλούμε να δώσεις το παρόν. Η συμμετοχή σου στην συγκέντρωση θα σου δώσει τη δυνατότητα να ενημερωθείς για τις εξελίξεις και να συμβάλλεις με την παρουσία σου και τη συμμετοχή σου στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου ώστε να διαμορφωθεί κλίμα συσπείρωσης και δυναμικής, που είναι απαραίτητο για το προσεχές μέλλον.

Η συγκέντρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ανοικτή και μπορεί να συμμετάσχει και να παρέμβει όποιος συνάδελφος ή συναδέλφισσα το επιθυμεί.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες για όλους τους εργαζόμενους και το αποτέλεσμα θα κριθεί από την αποφασιστικότητά μας, τη συσπείρωση στα συνδικάτα και το αγωνιστικό μας φρόνιμα.

                                                                        Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

                                                                            Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                                              Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας

                                                         Γιώργος Γιαννακόπουλος  Μάκης Κατσίκας

Σημείωση : Τα μέλη των Νομαρχιακών Παραρτημάτων που θα συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη δικαιούνται έξοδα μετακίνησης (διόδια, χιλ. αποζημίωση 0,30 € ανά χλμ) και έξοδα φαγητού μέχρι 50€ με την προσκόμιση αποδείξεων της ημέρας της συνδιάσκεψης 7.9.2013.

Share This

Share This

Share this post with your friends!