Τη Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου η Εθνική Τράπεζα θα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το αναλυτικό της σχέδιο για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ παραμένει πιστή στον αρχικό σχεδιασμό της για κάλυψη των αναγκών της Τράπεζας μέσα από τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, θα προχωρήσει τελικά και σε μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με στόχο να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που εκτιμάται ότι υπάρχει για τη χώρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας συνεδριάζει αύριο Τρίτη το απόγευμα και αναμένεται να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση Μετόχων για τις 10 Μαΐου όπου θα εγκριθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου για ένα ποσό που οι πληροφορίες φέρουν να κυμαίνεται μεταξύ 1,75 και 2,5 δις ευρώ και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση νέων μετοχών.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της ΑΜΚ ως τις 15 Μαΐου, ενώ η αύξηση θεωρείται εγγυημένη καθώς μεγάλοι διεθνείς οίκοι έχουν δεσμευθεί να την καλύψουν. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, όπως συνέβη και στις υπόλοιπες τραπεζικές ΑΜΚ.

Σύμφωνα με το Reuters, ανάδοχοι στη διαδικασία της Αύξησης θα είναι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

Με βάση τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που δημοσιοποίησε η εγχώρια νομισματική αρχή, οι ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονται στο επίπεδο των 2,185 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η Εθνική Τράπεζα δε θα περιοριστεί στην κάλυψη μόνο αυτών των αναγκών, αλλά μέσω της αύξησης θα αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το πλάνο ενίσχυσης των δεικτών Core Tier 1, με στόχο να κλείσει άμεσα όλες τις κεφαλαιακές εκκρεμότητες.

Σε ό,τι αφορά στο capital plan, αυτό αναμένεται να κατατεθεί και τυπικά αύριο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, αύξηση του ποσοστού πώλησης της Finansbank, από το 40% έως το 49%, ενώ όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, με την πραγματοποίηση της ΑΜΚ, η DGCom αναμένεται να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στην Εθνική Τράπεζα, όσον αφορά στο χρονικό ορίζοντα διάθεσης ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής.

Εκτιμάται ότι η Εθνική με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της έως και κατά 500 εκατ. ευρώ πάνω από το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, μειώνοντας ισόποσα τον “λογαριασμό” από τα stress tests.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την Αύξηση Μετοχικου Κεφαλαίου η Εθνική θα λειτουργήσουν ως “μαξιλάρι ασφαλείας” για την εφαρμογή του capital plan και σε δεύτερο χρόνο θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των προνομιούχων μετοχών, ύψους 1,35 δις ευρώ.

Σε αναμονή των εξελίξεων λοιπόν.

Πηγές: www.in.gr, www.capital.gr, www.kathimerini.gr, www.euro2day.gr

Share This

Share This

Share this post with your friends!