Αλλεπάλληλες συναντήσεις πραγματοποιούνται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των αρμόδιων τραπεζικών Αρχών, ενόψει της άφιξης της Τρόικας, για την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πρώτες κινήσεις για την έναρξη της διαδικασίας, μέσω της πρόσκλησης των μετόχων των τραπεζών σε γενική συνέλευση.

Οι συστημικές τράπεζες έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας για την πραγματοποίηση των «ασκήσεων» κεφαλαιακής ενίσχυσης, με την Εθνική να είναι αυτή που προτάσσει τα περισσότερα επιχειρήματα, λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας συγχώνευσης με την Eurobank.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση.

Νωρίτερα, αρμόδιο διοικητικό στέλεχος της ΤτΕ, δήλωνε στο Capital.gr ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο Μάιο, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει το πλαίσιο για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι τράπεζες.

Αρμόδιο στέλεχος συστημικής τράπεζας από την πλευρά του, σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr, τόνισε ότι το θέμα συζητείται με την Τρόικα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για την υλοποίηση των ΑΜΚ μετά τα μέσα Μαΐου.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μετά τις τελικές συζητήσεις με την Τρόικα δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή παράταση, η οποία δεν θα ξεπερνά τις αρχές Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η επίσημη προθεσμία λήγει στα τέλη Απριλίου, ενώ έχει δοθεί άτυπη παράταση 1-2 εβδομάδων για την πλήρη ολοκλήρωση των διαδικασιών, μέσα στον Μάιο. Κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την ΑΜΚ της νέας Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν διοικητικά στελέχη και των ΕΤΕ – Eurobank, η Εθνική έχει παραθέσει όλα τα επιχειρήματα που δικαιολογούν μία παράταση έως τα μέσα Ιουνίου, έναντι του αρχικού χρονοδιαγράμματος για το τέλος Απριλίου και η Τρόικα δείχνει να κατανοεί. Μία παράταση έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου δεν αποκλείεται, σημείωσε η διοίκηση.

Πηγή: www.capital.gr

Share This

Share This

Share this post with your friends!