eteflag040Η επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας και των εργαζομένων σε αυτή είναι γεγονός. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους της ΕΤΕ που, αρχικά με την αγωνιστικότητά τους και μετέπειτα με τον επαγγελματισμό τους, εργάστηκαν σκληρά και κατάφεραν αυτό που αρχικά φάνταζε ακατόρθωτο.

Η Εθνική Τράπεζα υπερκάλυψε στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της, που ολοκληρώθηκε σήμερα, το 10% των απαιτούμενων ιδιωτικών κεφαλαίων, αποφεύγοντας την έκδοση των υψηλού επιτοκίου μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), και δεν αποκλείεται να κινηθεί προς το 12%.

Η καταμέτρηση των συμμετοχών συνεχίζεται, αλλά η επιτυχία της ΑΜΚ θεωρείται δεδομένη και μάλιστα δεν αποκλείεται η ιδιωτική συμμετοχή να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη και το 12%, να συγκεντρωθούν δηλαδή πάνω από 1,17 δισ. ευρώ.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής 14/6 θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των κεφαλαίων που δεσμεύτηκαν. Στη συνέχεια, το αποτέλεσμα θα περάσει από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου και θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το τελικό ύψος της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας και της προσπάθειας των εργαζομένων της λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε χωρίς εγγυημένα κεφάλαια από συνεργασίες με άλλες τράπεζες, ενώ ο παρ’ ολιγον «γάμος» με τη Eurobank και η αναστολή του deal, στένεψαν τα χρονικά περιθώρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αφετηρία της προσπάθειας της Εθνικής για την εξεύρεση κεφαλαίων σε Ελλάδα και εξωτερικό παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι μεγάλη επιτυχία θα ήταν ακόμη και η κάλυψη του αρχικού στόχου των 800 εκατ. ευρώ.

Μετά ωστόσο από συντονισμένες προσπάθειες, την κινητοποίηση μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών και ξένων θεσμικών, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον από τους Έλληνες μικρομετόχους και επενδυτές, η Εθνική μπορεί πλέον να βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη ημέρα.

Η Εθνική απέδειξε ότι είχε, έχει και θα έχει την εμβέλεια και το κύρος να προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών, λόγω ονόματος, ιστορίας και προοπτικών. Απέδειξε επίσης τη διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης που διατηρεί με την ελληνική κοινωνία και την άρρηκτη σύνδεσή της με την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Share This

Share This

Share this post with your friends!