Ταυτότητα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΗΣΥΕ

Η ΔΗΣΥΕ είναι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική παράταξη στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας. Ξεκίνησε τη δράση της στη μεταπολιτευτική περίοδο (ΔΗΣΚ, ΠΑΣΚΕ, ΔΗΣΥΕ) και κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της συνέβαλε αποφασιστικά στα συνδικαλιστικά δρώμενα, αποτέλεσε ένα τολμηρό εγχείρημα και δικαιώθηκε στη συνείδηση των εργαζομένων.

Αρχές μας είναι η συλλογικότητα, η δημοκρατία και η αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος. Στόχος μας: η δημιουργία ενός μαζικού, σύγχρονου και προοδευτικού κινήματος των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα με κύρια χαρακτηριστικά τη συμμετοχή, τη δημοκρατική διαδικασία, τον έλεγχο στις αποφάσεις, την αξιοκρατία. Ένα κίνημα που θα παρεμβαίνει, θα λογοδοτεί και θα πρωτοστατεί στις εξελίξεις. Όραμα μας: η διατήρηση και το χτίσιμο ενός πλέγματος προστασίας και σιγουριάς για το υπηρεσιακό μέλλον των εργαζομένων. Θέλουμε μια Τράπεζα με δημόσιο έλεγχο, μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με σεβασμό στην πολύχρονη ιστορία της, με εδραιωμένες τις δημοκρατικές εργασιακές σχέσεις και την ασφάλεια της εργασίας όλων των συναδέλφων.

Τα τελευταία χρόνια η ΔΗΣΥΕ πρωτοστατεί στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας. Χάρη στην εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι εργαζόμενοι ηγείται του ΣΥΕΤΕ . Η παράταξη μας έχει ταυτίσει την ιστορία της και έχει συνδέσει τη δράση της με μία σειρά κατακτήσεων: Θεσμοί όπως ο Κανονισμός Εργασίας, το ΤΥΠΕΤ, το Ταμείο Αυτασφάλειας και Επικούρησης αλλά και πλήθος δικαιωμάτων και ρυθμίσεων που αφορούν στις υπηρεσιακές και εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων, αποτέλεσαν κατακτήσεις που  κατοχυρώθηκαν μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις που υπέγραψε το σωματείο υπό την ευθύνη της ΔΗΣΥΕ. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η παράταξη μας αποτελεί παράταξη των εργαζομένων και σε αυτήν χωρά κάθε συνάδελφος που ασπάζεται τις αρχές μας και μπορεί να δώσει μαζί μας, τη μάχη για ένα καλύτερο εργασιακό αύριο.

Σήμερα βρισκόμαστε στο κέντρο μιας παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Μιας κρίσης που είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν συνειδητά, συστηματικά και επίμονα τα τελευταία χρόνια από συντηρητικές κυβερνήσεις στις περισσότερες χώρες, κυρίως της Ευρώπης. Η ΔΗΣΥΕ μπροστά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία με σεβασμό στην ιστορία, στους αγώνες, στις ανάγκες και στις προσδοκίες των εργαζομένων, θα αποτελέσει το ανάχωμα απέναντι σε όσους επεξεργάζονται σχέδια ισοπέδωσης των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η ΔΗΣΥΕ είναι σήμερα πιο ώριμη, με στόχους και αποφασιστικότητα. Θα είμαστε παρόντες με τους αγώνες και τα επιχειρήματα μας για να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές που οδηγούν σε φτώχεια και κοινωνική εξαθλίωση. Προτεραιότητές μας θα είναι:

  1. H υπεράσπιση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας.
  2. Η διαφύλαξη και η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων.
  3. Η πιστή τήρηση και η εφαρμογή του κανονισμού εργασίας που αποτελεί το σύνταγμα των εργασιακών μας σχέσεων, στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
  4. Η προάσπιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων ως το μόνο μέσο που εγγυάται τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών εις όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Η ΔΗΣΥΕ είναι αποφασισμένη να κάνει την κρίση εφαλτήριο διαμόρφωσης ενός νέου, βιώσιμου και κοινωνικά αποδεκτού αναπτυξιακού τοπίου και στον κλάδο και στην Εθνική Τράπεζα. Σε αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε κοντά μας όλους τους συναδέλφους που δεν θα πάψουν ποτέ να οραματίζονται, να διεκδικούν και να αγωνίζονται.

Share This