Την αισιοδοξία του για την επίτευξη του στόχου της κάλυψης του 10% στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης Μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.

«Με τις διαβεβαιώσεις και τα μηνύματα που έχουμε πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε το στόχο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι “στην προσπάθεια μας αυτή συστρατεύονται εκατοντάδες χιλιάδες μέτοχοι, παραδοσιακοί, άλλα και νέοι, που προστέθηκαν στο δυναμικό μας μέσω της ανταλλαγής μετοχών με την Eurobank”.

«Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, από το μικροκαταθέτη μέχρι το μεγάλο επενδυτή, από τον πιο μικρό δανειολήπτη και μέχρι τον πιο μεγάλο δανειακό μας πελάτη, καθώς και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ομίλου», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη μάχη για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της ΕΤΕ, ο κ. Τουρκολιάς είπε ότι «με τα warrants παρέχεται η δυνατότητα για τη σταδιακή ανάκτηση της πλειοψηφίας της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας από ιδιωτικά κεφάλαια σε ορίζοντα 5ετίας».

Απευθυνόμενος στους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση «για μια Εθνική όπως την θέλουμε όλοι μας: ανεξάρτητη, πολυμετοχική, ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα, υγιή, θωρακισμένη έναντι κινδύνων, δυναμική, καινοτόμο και κύριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και της ευημερίας του έθνους».

«Δεν σας καλώ να συμμετάσχετε σε ένα εγχείρημα ιδεαλιστικού περιεχομένου. Η Εθνική έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που την ξεχωρίζουν από άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, θα αποτελέσουν τη βάση της μελλοντικής ανάκαμψης της κερδοφορίας της και θα της επιτρέψουν να διαδραματίσει τον παραδοσιακό της ρόλο ως κυρία πηγή χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Τουρκολιας, απευθυνόμενος στους μετόχους της Τράπεζας, παραθέτοντας αναλυτικά οικονομικά στοιχεία από τις δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας.

Αναφερόμενος γενικότερα στην ελληνική οικονομία ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι οι βασικές της αδυναμίες έχουν πλέον διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό. «Η συνακόλουθη μείωση της αβεβαιότητας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις. Δίνουν ταυτόχρονα ελπίδες πως θα επιτευχθεί μια διατηρήσιμη αναστροφή του κλίματος, που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη. Πρώιμες ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να εμφανιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του έτους», είπε ο κ. Τουρκολιάς.

Αναφερόμενος γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα είπε μεταξύ άλλων ότι είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν εμφανιστεί ενδείξεις σταθεροποίησης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013 οι νέες επισφάλειες στην Ελλάδα μειώνονται σε σχέση με αυτές κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2012, είπε ο κ. Τουρκολιάς.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή Γ.Σ. των μετόχων της, σημειώνοντας ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διορθώσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο Γ. Ζανιάς επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης και δεν ευθύνονται αυτές για την κρίση, ενώ αντίθετα συνέβαλαν στη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές ζημιές.

Οι τράπεζες σήμερα χρειάζονται κεφάλαια και ρευστότητα. Εσείς καλείστε να αποφασίσετε για το πρώτο”, δήλωσε ο Γ. Ζανιάς, αναφερόμενος στην ΑΜΚ, ενώ τόνισε πως η ρευστότητα αποκαθίσταται, καθώς επιστρέφουν οι καταθέσεις, αποκαθίσταται η φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες διαθέτουν ποιοτικά ενέχυρα για τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και από την αγορά.

Σύμφωνα με τον Γ. Ζανιά, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εφόδια να ανταποκριθούν στο «γύρισμα» της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση του κλίματος.

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, ο Γ. Ζανιάς χαρακτήρισε ρεαλιστική την προοπτική για ισορροπημένο πρωτογενές αποτέλεσμα ή και μικρό πλεόνασμα μέσα στο 2013, και αναφέρθηκε ειδικότερα στα κονδύλια που πέφτουν στην αγορά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Πηγή:www.capital.gr

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της Eurobank τη Μ. Τρίτη, θα υπερψηφίσει την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, ως προς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών καλυπτόμενη με εισφορά σε είδος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, στη συνεδρίαση του την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε την αναπροσαρμογή από το 10% στο 12% του στόχου συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα η ιδιωτική συμμετοχή από 785,6 εκ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο να μπορεί να ανέλθει στα 950 εκ. ευρώ.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση έξω από το Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στην τράπεζα. Ο ΣΥΕΤΕ είχε κηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 11:30 και συγκέντρωση στην Αιόλου, με κύρια αιτήματα να μην αφελληνιστεί η Εθνική Τράπεζα και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην επίσημη σημερινή ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει τα εξής:

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι σήμερα, 29 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε η B’ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας στο Μέγαρο Μελά. Η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε με απαρτία 34,60% του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίου και έλαβε τις εξής αποφάσεις: 

1. Αποφάσισε τη μείωση του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά Ευρώ 1.189.803.164 μέσω ταυτόχρονης
(i) αύξησης της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας και μείωσης του συνολικού αριθμού αυτών με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split) σε αναλογία 10:1 και
(ii) μείωσης της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας (όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά το reverse split) σε Ευρώ 0,30, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4α του κ.ν. 2190/1920. Επιπρόσθετα αποφάσισε την τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού της Τράπεζας και παρέσχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις.

2. Αποφάσισε την έκδοση κατ’ εφαρμογή του νόμου 3864/2010 και της υπ’ αρ. 38/2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις διατάξεις αυτών, μη εξασφαλισμένων και μειωμένης κατατάξεως αορίστου διάρκειας ομολογιών μετατρέψιμων υπό αίρεση σε κοινές, άυλες, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Τράπεζας, με δικαίωμα εξαγοράς αυτών από την Τράπεζα, συνολικού ποσού κεφαλαίου έως Ευρώ 1.900 εκατ., όπως αυτό θα προσδιοριστεί ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταβλητέου διά εισφοράς εις είδος, προς διάθεση αυτών με ιδιωτική τοποθέτηση και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Τράπεζας και παρέσχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για τη διενέργεια των αναγκαίων πράξεων προς έκδοση και διάθεση των ομολογιών σύμφωνα με τους όρους κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 3ου θέματος της ημερήσιας διάταξης. 

3. Αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας για άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού ΕΥΡΩ 9.756 εκατ. μέσω έκδοσης νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, σύμφωνα με το νόμο 3864/2010, με καταβολή σε μετρητά και με εισφορά εις είδος και με δικαίωμα προτίμησης των υφισταμένων μετόχων στο ποσοστό (12%) της αύξησης που δύναται να καλυφθεί με μετρητά (ήτοι Ευρώ 1.171.000.000) και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων για το μέρος της ίδιας ως άνω αύξησης που δύναται να καλυφθεί με εισφορά εις είδος. Επιπρόσθετα παρέσχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προκειμένου να καθορίσει την τιμή διάθεσης των νεοεκδοθησομένων μετοχών (κατ’ άρθρο 13 παρ. 6 του κ.ν. 2190/1920) και να εξειδικεύσει τους όρους της ως άνω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με το Ν. 3864/2010 και την Π.Υ.Σ. 38/2012 καθώς επίσης αποφάσισε την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού της Τράπεζας.

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Share This

Share This

Share this post with your friends!