«Την ανάγκη οι τράπεζες στη χώρα μας να παραμείνουν ελληνικές, με πρωτοπόρο την Εθνική», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος υποδέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τους Προέδρους και τους Γενικούς Γραμματείς της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο και Ν. Κιουτσούκη, της ΟΤΟΕ, Στ. Κούκο και Αχ. Μυλωνόπουλο, και του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), Γ. Γιαννακόπουλο και Μ. Κατσίκα.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Εθνικής, λέγοντας ότι δεν είναι υπόθεση μόνο των πλουσίων, αλλά και του απλού πολίτη.

“Πρέπει να σωθεί η Εθνική Τράπεζα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είχε κάνει και πριν λίγες ημέρες σε συνάντησή του με τον κ. Στουρνάρα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία για τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, τις οποίες φάνηκε ότι παρακολουθεί πολύ στενά.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπούλιας τόνισε: «Ξέρετε την ανησυχία μου για την Εθνική, που θεωρώ ότι είναι μια Τράπεζα που πρέπει να παραμείνει ελληνική, πρέπει να διασωθεί, πρέπει να ενισχυθεί.  Δεν είναι μονάχα όλοι αυτοί που θα τρέξουν να δώσουν χρήματα στην Εθνική, είναι και ο απλός άνθρωπος που θεωρεί την Εθνική Τράπεζα τη δική του Τράπεζα.  Και μεγάλωσε με το όνομα ‘Εθνική Τράπεζα’».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να κάνει μια βαρυσήμαντη παρέμβαση επισημαίνοντας ότι «όλοι μας πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες οι ελληνικές Τράπεζες να παραμείνουν ελληνικές Τράπεζες, διότι η ανάπτυξη θα είναι ελληνική, θα είναι για την Ελλάδα και δε θα είναι για τους ξένους».

Οπως εξήγησε ο κ. Παπούλιας «οι ξένοι μπορεί να χαίρονται την αυριανή Ελλάδα της ανάπτυξης, αλλά εμείς θα την δημιουργήσουμε και πρώτες και καλύτερες στον αγώνα αυτό θα είναι οι ελληνικές Τράπεζες και, θα το πω, με πρωτοπορία την Εθνική Τράπεζα».

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των συνδικάτων, οι εκπρόσωποι των οποίων ζήτησαν από τον κ. Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αφού του μετέφεραν την ανησυχία τους σχετικά με την επιχείρηση αφελληνισμού του, ενώ ταυτόχρονα του κατέθεσαν τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναγκαιότητα προστασίας του συνόλου των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, υπογράμμισαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη να συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να προστατευθεί η περιουσία τους.

Πιο συγκεκριμένα, από την πλευρά των συνδικάτων, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το παιχνίδι της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής θα παιχθεί από τον απλό Έλληνα πολίτη και δε θα κριθεί από τους μεγάλους επενδυτές και τους πλούσιους».

«Κάποιοι μας λένε να σώσουμε την Ελλάδα.  Προφανώς θέλουμε να σωθεί η Ελλάδα, η Ελλάδα όμως είναι οι άνθρωποί της, είναι οι θεσμοί της, είναι τα μνημεία της, είναι και οι ισχυρές επιχειρήσεις της.  Και νομίζουμε ότι οι Τράπεζες, και ιδίως οι  ελληνικές Τράπεζες, είναι κάτι πολύ σημαντικό», είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος συνέκρινε εμμέσως τη διατήρηση της Εθνικής Τράπεζας σε ελληνικά χέρια με το να μείνει η Ακρόπολη στη θέση της.

Οπως είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ «το παιχνίδι της ανακεφαλαιοποίησης και της ύπαρξης της Εθνικής Τράπεζας, μιας ανεξάρτητης Τράπεζας που μπορεί να παρεμβαίνει στα οικονομικά δρώμενα και να εγγυηθεί την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, δεν κρίνεται από τους μεγάλους επενδυτές και τους πλούσιους, αλλά θα παιχθεί με τον απλό πολίτη, τον απλό Έλληνα, που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα ξυπνήσει ένα πρωί και δε θα δει την Ακρόπολη να είναι στη θέση της, δεν πρέπει να διανοηθεί ότι και η Εθνική Τράπεζα δε θα είναι στη θέση της, δε θα είναι στα χέρια των Ελλήνων».

Χρησιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα ο κ. Παναγόπουλος συνέχισε και απευθυνόμενος προς τον κ. Παπούλια υπογράμμισε: «Γι’ αυτό θέλουμε να καλέσουμε από το υστέρημά του ο κάθε Έλληνας να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, ώστε όλο το τραπεζικό μας σύστημα να διασωθεί, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει οι Τράπεζες να είναι ελληνικές.  Δε συμφωνούμε μ’αυτούς που λένε να δουλεύουν καλά και ας μην είναι ελληνικές. Πρέπει να είναι κατά το δυνατόν και ελληνικές».

Εκπροσωπώντας τον ΣΥΕΤΕ, ο Πρόεδρος Γιώργος Γιαννακόπουλος και ο Γραμματέας Μάκης Κατσίκας, ευχαρίστησαν τον κ. Παπούλια γιατί ανέδειξε το ζήτημα της Εθνικής Τράπεζας στην πραγματική του εθνική και κοινωνική διάσταση. Η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής είναι ένα εθνικό ζήτημα που τους αφορά όλους, καθώς η Εθνική αποτέλεσε, αποτελεί και πρέπει και στο μέλλον να συνεχίσει να αποτελεί το βραχίονα της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΕΤΕ, αφού ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξή του σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, του παρέδωσαν ως αναμνηστικό δώρο έναν τόμο με την τεράστια ιστορία της Εθνικής Τράπεζας από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).

Δείτε το σχετικό βίντεο από τη συνάντηση, όπως παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΓΣΕΕ – ΟΤΟΕ – ΣΥΕΤΕ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΤ.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο ΣΥΕΤΕ:

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Share This

Share This

Share this post with your friends!