Ύστερα από πρωτοβουλία και κάλεσμα του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 16/10/2015 στα γραφεία του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. συνάντηση μεταξύ όλων των Συλλόγων εργαζομένων και συνταξιούχων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας.

Στόχος της κοινής συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός δράσης για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά ζητήματα.

Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανησυχία για τις εξελίξεις και η ανάγκη για ενότητα, συνεννόηση, συσπείρωση και κοινή δράση όλων, ώστε να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα τα καυτά ζητήματα που μας αφορούν και είναι πια σαφές ότι θα βρεθούν μπροστά μας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθιστούν την περιόδο που διανύουμε έντονα αβέβαιη για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του κλάδου μας.

Από τη μία πλευρά, βρίσκονται οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Μετά τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις που είχαν ολοκληρωθεί το 2013 και το 2014, τώρα απαιτείται μία τρίτη μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού με την εκροή καταθέσεων, τις κλειστές τράπεζες, τα capital controls και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η νέα ανακεφαλαιοποίηση επείγει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, καθώς από 1/1/2016 τίθεται σε ισχύ η κοινοτική οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) που προβλέπει bail-in για μετόχους, ομολογιούχους και καταθέτες. Οι όροι της νέας ανακεφαλαιοποίησης και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν είναι ακόμη αδιευκρίνιστα, επιτείνοντας τη φημολογία, την αβεβαιότητα και την έλλειψη εμπιστοσύνης, που ούτως ή άλλως υπάρχουν από το καλοκαίρι των κλειστών τραπεζών και από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες βιώνουν στους χώρους δουλειάς τη σκληρή εντατικοποίηση, βρίσκονται αντιμέτωποι με τους φόβους της εξυπηρετούμενης κοινωνίας, ενώ και οι ίδιοι φοβούνται ότι οι κόποι της εργασίας τους όχι μόνο δε θα αναγνωριστούν αλλά ίσως λογιστούν από τους εργοδότες ως “λειτουργικό κόστος που πρέπει να περικοπεί”.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται οι επιπλέον υφεσιακές πολιτικές που έρχονται να επιβληθούν από τη νέα συμφωνία “διάσωσης” της χώρας μας με τους δανειστές της. Είναι πια σαφές ότι τα επικείμενα νέα μέτρα στοχεύουν και πάλι τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, και αυτή τη φορά ιδιαίτερα αυτούς του κλάδου μας, που θεωρούνται από την παρούσα κυβέρνηση ως «ρετιρέ». Τα περιβόητα «ισοδύναμα» της Κυβέρνησης δεν είναι άλλα από σκληρά μέτρα που μας αφορούν άμεσα, όπως η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, οι πρόσθετες εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις, η προσπάθεια για εξισώσεις προς τα κάτω σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κ.ά.

Για τον κλάδο μας το τίμημα και το κόστος της κρίσης την τελευταία 5ετία είναι ήδη πολύ μεγάλο.

Δεν πρέπει να πληρώσουμε πάλι εμείς!

Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενεργή δραστηριοποίηση και στενή παρακολούθηση όλων των ζητημάτων, προσπάθεια για ενημέρωση και συσπείρωση όλων των εργαζόμενων και όλων των συνταξιούχων, κοινό βηματισμό και συντονισμό δράσεων με τα υπερκείμενα συνδικαλιστικά όργανα ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ, καθώς και διαρκείς παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία.

Στην κοινή συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων:

ΣΥΕΤΕ (Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας)

ΣΥΤΑΤΕ (Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας)

ΣΕΠΕΤΕ (Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας)

ΣΕΕΤΕ (Σύλλογος Εργαζομένων ΕΤΕ – Πρώην Εθνοκάρτας)

ΣΥΠΕΤΕ-ΠΠ ΕΘΝΑΚ (Σύλλογος Προσωπικού ΕΤΕ – Πρώην Προσωπικού Εθνικής Ακινήτων)

ΣΣΕΤΕ (Σύλλογος Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας)

καθώς και μέλη του Προεδρείου του ΤΥΠΕΤ (Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας).

Share This

Share This

Share this post with your friends!