Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. από την πρώτη στιγμή στήριξε και στηρίζει σθεναρά την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας της Εθνικής Τράπεζας να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια 10% από ιδιώτες στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ώστε να διατηρηθεί η κουλτούρα και η φυσιογνωμία της Εθνικής και να μην περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Διατρανώσαμε ότι μια τέτοια εξέλιξη αφελληνισμού της Τράπεζας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, αλλά αυτονόητα και για εμάς ως εργαζόμενους.

Η πιο κρίσιμη παράμετρος σε αυτή την κατεύθυνση είναι η δυνατότητα συμμετοχής των Ασφαλιστικών Ταμείων που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας και η προσμέτρησή τους στο απαιτούμενο 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων (ποσοστό που η Τράπεζα, με χθεσινή της ανακοίνωση, αναπροσάρμοσε ως στόχο σε 12%, λόγω του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος).

Η συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων που είναι ΝΠΔΔ δε θα πρέπει να απαγορευθεί, όπως μεθοδεύεται, με το αιτιολογικό ότι θεωρούνται Δημόσιος Τομέας. Μόλις έναν χρόνο πριν, η Κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει κατά την εφαρμογή του PSI τα Ασφαλιστικά Ταμεία ως Ιδιωτικό Τομέα, με αποτέλεσμα το 50% των ομολόγων τους να κουρευτεί και το υπόλοιπο να αντικατασταθεί με ομόλογα λήξης από το 2019 ως το 2040.

Αφού λοιπόν τότε τα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν Ιδιωτικός Τομέας κι έχασαν μέρος της περιουσίας τους, θα πρέπει τώρα -εφόσον το επιθυμούν και το αποφασίσουν οι Διοικήσεις τους- να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να προσμετρηθούν στο απαιτούμενο ποσοστό κεφαλαίων της ιδιωτικής τοποθέτησης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και την προσδοκία να ανακτήσουν σημαντικό κομμάτι της περιουσίας τους μέσα από τη διαδικασία των warrants (δικαιωμάτων προτίμησης).

Η απαγόρευση δια νόμου του «δικαιώματος προτίμησης» στους παλαιούς μετόχους είναι παράνομη και υπάρχει σχετικό δεδικασμένο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε αντίστοιχη περίπτωση. Εμείς, ως εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε να κάνουμε χρήση όλων των ένδικων μέσων στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Kαλούμε την Κυβέρνηση να μην εμποδίσει, αλλά αντίθετα να διευκολύνει, τη συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και η συμμετοχή τους αυτή να προσμετρηθεί στο ποσοστό ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται, ώστε και να μην περάσει η Εθνική στον έλεγχο του ΤΧΣ και να διατηρηθεί η σημερινή της μορφή και φυσιογνωμία.

Διαβάστε παρακάτω και το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για το θέμα ο ΣΥΕΤΕ:

ΣΥΕΤΕ: ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ 10%

Share This

Share This

Share this post with your friends!