DHSYE

Η ΔΗΣΥΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Η ΔΗΣΥΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ΔΗΣΥΕ, έχοντας την κύρια ευθύνη για τη λειτουργία του ΣΥΕΤΕ, μπήκε μπροστά στους αγώνες, στις παρεμβάσεις, στις κινητοποιήσεις, στις διεκδικήσεις καθώς και στις διαρκείς προσπάθειες του κλάδου να αντισταθεί στις πολιτικές των μνημονίων που μας στοχοποιούν και «εκτελούν» δικαιώματα, που υποβαθμίζουν τη ζωή μας. Έχουµε δώσει σκληρές και αποφασιστικές µάχες, αποτέλεσµα των οποίων ήταν να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των μνημονιακών νόμων για τις συλλογικές συμβάσεις και να διασφαλίσουμε σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώµατα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζοµένων στην Εθνική Τράπεζα.

Η ΔΗΣΥΕ απέδειξε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, αλλά και προηγούμενα, πως μπορεί να διαπραγματεύεται, να διεκδικεί και να επιτυγχάνει ουσιαστικά αποτελέσματα για την ασφάλεια της εργασίας.

Διαφυλάξαμε το θεσμό της συλλογικής διαπραγμάτευσης αντίθετα με ότι έγινε στη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων στην Ελλάδα. Περίπου 190 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν ανανεώθηκαν, δημιουργώντας συνθήκες διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης. Στηρίξαμε το ΤΥΠΕΤ, που αποτελεί μια διαχρονική και ιστορική κατάκτηση και προσφέρει αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας σε κάθε εργαζόμενο και στην οικογένειά του, το Ταμείο Αυτασφάλειας, το Λογαριασμό Επικούρησης. Διασφαλίσαμε το θεσμό των Επιχειρησιακών Συμβάσεων και τον Κανονισμό Εργασίας, προστατεύοντας το βιοτικό μας επίπεδο και πλήθος δικαιωμάτων και ρυθμίσεων, που αφορούν στις υπηρεσιακές και εργασιακές συνθήκες, από τις επιπτώσεις της εφαρμογής των ατομικών συμβάσεων.

Με έκπληξη λοιπόν, συνάδελφοι, διαβάζουμε στις ανακοινώσεις της παράταξης της ΔΑΣ καταγγελίες για την στρατηγική του ΣΥΕΤΕ, ο οποίος αποτελεί στις παρούσες συνθήκες μοναδικό ασφαλές καταφύγιο θεσμικής προστασίας και αναρωτιόμαστε για τη χρησιμότητα αυτής της τακτικής.

Δεν είναι δυνατόν να μην παρατηρήσουμε για την ΔΑΣ πως:

  • Η παράταξη που λοιδορούσε τις κλαδικές συμβάσεις προτρέπει να τις υπερασπιστούμε!
  • Η παράταξη που δεν υπέγραψε καμία επιχειρησιακή σύμβαση θέλει να μας πει πως ανησυχεί για τις επιχειρησιακές συμβάσεις!
  • Η παράταξη που μεμφόταν τον ΣΥΕΤΕ για τη στήριξη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ ανακαλύπτει τον κεφαλαιώδη ρόλο της Εθνικής!
  • Η παράταξη που δικαιολογεί απόλυτα και υπερθεματίζει για το διορισμό του Ζώη Πεπέ (συνταξιούχου της τελευταίας εθελούσιας με δέσμευση να μην επιστρέψει στην ΕΤΕ) ως χρυσοκάνθαρου ειδικού συνεργάτη αφορίζει τους παχυλούς μισθούς των ειδικών συνεργατών!
  • Η παράταξη που καλύπτει Υπουργούς Οικονομικών, συγγενείς των οποίων σηκώνουν χρήματα δύο ημέρες πριν το κλείσιμο των Τραπεζών, ζητά την κεφαλή των συναδέλφων επί πίνακι για δήθεν διαρροή απορρήτων της Τράπεζας ως αντιπερισπασμό!
  • Η παράταξη που αντιλαμβάνεται την ωμή παραβίαση του Κανονισμού Εργασίας από τον κ. Φραγκιαδάκη ως τυπικό ζήτημα ζητά να εφαρμοστούν οι Κανονισμοί (αλήθεια από ποιόν?)!!!
  • Η παράταξη που είναι μόνιμα απούσα προτρέπει τον ΣΥΕΤΕ να δράσει για ζητήματα που έχει ήδη διευθετήσει!
  • Η παράταξη που είναι στο Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ μιλά για την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ σε τρίτο πρόσωπο!!!

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, όμως οι καιροί απαιτούν άλλες προσεγγίσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Δυστυχώς, οι ελπίδες των εργαζομένων και του ελληνικού λαού για τον τερματισμό των εξοντωτικών πολιτικών λιτότητας και ύφεσης διαψεύστηκαν μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών για το 3ο Μνημόνιο. Οι πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, που η Κυβέρνηση θα καταργούσε με ένα νόμο, συνεχίζονται και μάλιστα επί τα χείρω. Μετά από μια ανερμάτιστη διαπραγματευτική τακτική 5 μηνών η χώρα οδηγήθηκε στο κλείσιμο των Τραπεζών και στην επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, που έχουν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση και αποσταθεροποίηση της οικονομίας.

Στα τραπεζικά καταστήματα ο ελληνικός λαός υποφέρει και οι εργαζόμενοι ακόμη περισσότερο. Οι μακροοικονομικές πολιτικές που συμφωνήθηκαν θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση την Ελλάδα. Το τρίτο μνημόνιο απαιτεί και οδηγεί σε μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, ακόμη και για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, συμβάλουν στην καταστροφή της παραγωγικής οικονομίας. Οι πολιτικές στις οποίες συμφώνησε η Κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα μια ύφεση χωρίς τέλος, απαράδεκτα επίπεδα απασχόλησης και αενάως αυξανόμενη ανισότητα.

Σήμερα, όσο ποτέ, χρειάζεται η συσπείρωση γύρω από τους συλλογικούς θεσμούς. Η ΔΗΣΥΕ θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιμείνουμε σε αυτά που ενώνουν τους εργαζόμενους και αυτά είναι τα δικαιώματά μας, που με τόσες προσπάθειες έχουμε θεσμοθετήσει και έχουμε προφυλάξει.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην αυτόνομη και ανεξάρτητη στρατηγική μας, που έχει στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη των εργαζομένων.

Επενδύουμε στη λύση και όχι στην καταγγελία των προβλήματων.

Επενδύουμε στην ενότητα των εργαζομένων και όχι στον διχασμό.

Το επόμενο κρίσιμο διάστημα θα πρωτοστατήσουμε για τη μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση όλων των εργαζομένων στην ΕΤΕ, για τη στήριξη και ανακεφαλαιοποίησή της, για την εξασφάλιση της πορείας της χωρίς παρενέργειες στους συναδέλφους, για να αποκρούσουμε τις πολιτικές της ύφεσης και των μνημονίων, για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις των καιρών, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ανάκτηση των απωλειών και την προώθηση των διεκδικήσεών μας από καλύτερες θέσεις.

Η ΔΗΣΥΕ με σχέδιο, με όραμα και ρεαλισμό διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για όλους τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΣΥΕ

Share This

Share This

Share this post with your friends!