Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η χρονιά που πέρασε ήταν πλήρης από προβλήματα και προκλήσεις για τον κλάδο μας. Είναι βέβαιο ότι τα τελευταία χρόνια ζούμε κάτι μεγαλύτερο από μια κρίση, ζούμε μια τρομακτική αλλαγή της ζωής μας. Καθημερινά οι εργαζόμενοι βιώνουμε μια σκληρή πραγματικότητα, αφού οι βεβαιότητες που υπήρχαν από την μεταπολίτευση και μετά εξαφανίζονται δημιουργώντας συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας για όλους μας.

Η μισθωτή εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων εμμονών που επιβάλλονται από τους δανειστές μας και τους εγχώριους τοποτηρητές τους. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές επιλογές αμφισβητούν ευθέως κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα που είχαμε συνηθίσει να θεωρούμε αυτονόητα. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η δημοκρατική εκπροσώπηση των εργαζομένων χαρακτηρίζονται θεσμοί περιττοί και παρωχημένοι, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών και οι εργοδότες να υλοποιούν τις αποφάσεις τους ανεμπόδιστα. Μέσα στο καλλιεργούμενο κλίμα φόβου και ανασφάλειας, κάθε συλλογικό δικαίωμα καταγγέλλεται επικοινωνιακά ως «προνόμιο». Αυτή η πολιτική τακτική προσπαθεί να εκπαιδεύσει την κοινωνία στο ν’ αποδεχτεί ως μοιραία την εξέλιξη να υπάρχουν μόνο εργαζόμενοι με σκυμμένα κεφάλια που θα δουλεύουν ατέλειωτες ώρες για χαμηλούς μισθούς – φιλοδωρήματα χωρίς κανένα δικαίωμα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Με ενότητα και συσπείρωση, χωρίς διαχωρισμούς, είναι χρέος όλων μας ν’ αγωνιστούμε και να μη δεχθούμε μοιρολατρικά την παρακμή ως πεπρωμένο μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στην κοινωνία γύρω μας και στις επόμενες γενιές.

Ειδικότερα, ο κλάδος μας κατάφερε έως τώρα ν’ αποκρούσει στην πλειοψηφία τους τις άγριες επιθέσεις που δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια και να καταγράψει τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με το τι συνέβη στην ελληνική κοινωνία. Όμως, το 2013 ήταν η χρονιά που οι εξελίξεις στις Τράπεζες είχαν σημαντικές επιπτώσεις στους τραπεζοϋπαλλήλους, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές, η όλη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους και η αλλαγή σε κάποιες περιπτώσεις ιδιοκτησιακού καθεστώτος δημιούργησαν ένα νέο, ρευστό και επικίνδυνο, περιβάλλον για τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Μέσα απ’ τις αρχαιρεσίες του 30ου Συνεδρίου της Ο.Τ.Ο.Ε. και τη σαφή πλειοψηφία που μας έδωσαν, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες εμπιστεύτηκαν και πάλι στην παράταξη μας τη ΔΗ.ΣΥ.Ε. τη χάραξη της στρατηγικής και την υλοποίηση της δράσης της Ομοσπονδίας μας για την επόμενη 3ετία.

Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο, η ΔΗ.ΣΥ.Ε. ανέλαβε την ευθύνη και έθεσε ως βασικές προτεραιότητες της Ο.Τ.Ο.Ε.: την Προστασία της Απασχόλησης, την Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τις εξελίξεις στο Τραπεζικό Σύστημα, τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και στην Υγεία και βεβαίως την επεξεργασία θέσεων για την προστασία των Συλλογικών Θεσμών – τη Δημοκρατία και την Αποτελεσματική Λειτουργία και Δράση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Η παράταξή μας γνώριζε ότι για πρώτη φορά χτυπάει η πόρτα των μαζικών απολύσεων στον κλάδο μας. Χωρίς προσχήματα, χωρίς κανένα κοινωνικό σχέδιο για την τύχη των εργαζομένων, η Τρόικα ζητούσε απολύσεις στις Τράπεζες.

Ιεραρχήσαμε λοιπόν την αποτροπή των απολύσεων στην κορυφή της στρατηγικής και της δράσης μας. Ζητήσαμε οι αναδιαρθρώσεις στις Τράπεζες να συνοδευτούν από ολοκληρωμένα επιχειρηματικά και κοινωνικά σχέδια που θα εγγυώνται την πλήρη απασχόληση και θα διασφαλίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε όποια νέα σχήματα προκύψουν.

Και το σημαντικότερο, αγωνιστήκαμε στην κατεύθυνση της άμεσης υπογραφής νέας Κλαδικής Σύμβασης, που θα κατοχύρωνε την αποτροπή των απολύσεων και παράλληλα θα ανανέωνε και θα διασφάλιζε τις υπάρχουσες κλαδικές κατακτήσεις, τα θεσμικά δικαιώματα, αποκρούοντας τις οδυνηρές συνέπειες της αναγκαστικής λήξης της ισχύουσας σύμβασης (μετά την μετένεργεια) στις 14/5/2013. Έτσι, θα αποτρέπαμε ουσιαστικά κάθε προσπάθεια αντικατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων από ατομικές.

Τελικά στις 10 Μαΐου 2013,  καταφέραμε -με μια συμφωνία ιστορικής σημασίας- η Ο.Τ.Ο.Ε. να διατηρήσει ανέπαφο το θεσμό της Κλαδικής Σύμβασης, με κεντρικό θέμα την προστασία της εργασίας και να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την υπόσταση και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Παρά τις πιο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους, τη χώρα μας και το λαό μας μετά την μεταπολίτευση, αποδείξαμε ότι μπορούμε να αμυνόμαστε, να διαπραγματευόμαστε, να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε νίκες ιστορικής, θεσμικής, πολιτικής και κοινωνικής σημασίας. Και όλα αυτά αν αναλογιστεί κανείς την καταστροφική λαίλαπα των μνημονίων που ισοπέδωσε κυριολεκτικά τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα και το πλέγμα προστασίας της εργατικής νομοθεσίας, που οικοδομήθηκαν με σκληρούς αγώνες δεκαετίες ολόκληρες.

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Τραπεζοϋπαλλήλων, η αξία της οποίας κρίθηκε στην πράξη από τις εξελίξεις στις Τράπεζες που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις στο Τραπεζικό Σύστημα υπήρξαν ραγδαίες.

Η μνημονιακή δέσμευση της Χώρας για συρρίκνωση των Ελληνικών Τραπεζών έγινε με βίαιο τρόπο, μέσα σε ένα ιδιαιτέρως δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Με όχημα την ανακεφαλαιοποίηση των λεγόμενων «συστημικών» Τραπεζών, το τοπίο του κλάδου μας ανατράπηκε άρδην, μέσα από ευρείας έκτασης εξαγορές και συγχωνεύσεις και με επιλεκτική εκκαθάριση των θεωρούμενων ως «μη βιώσιμων» Τραπεζών.

Με αυτή τη διαδικασία, το τραπεζικό σύστημα δεν κρατικοποιήθηκε, όπως λανθασμένα λέγεται.  Αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τέθηκε υπό το συγκεντροποιημένο έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, το τραπεζικό σύστημα τέθηκε υπό τον έλεγχο των πιστωτών μας, κανείς από τους οποίους δε λογοδοτεί, ούτε υπόκειται στις επιλογές της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το ΤΧΣ τοποθέτησε τους ειδικούς Επιτρόπους – τοποτηρητές στις Τράπεζες, οι οποίοι και θα παραμείνουν σε αυτές για μια 5ετία, ως τις 30/6/2017.

Σε αυτό το νέο σκηνικό, ήταν εμφανής και η προσπάθεια επιβολής βίαιων ανατροπών στην απασχόληση και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στις Τράπεζες, ακολουθώντας τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της εργασιακής υποβάθμισης που εφαρμόζει η Τρόικα στη χώρα μας.

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση,  εγκαίρως (από το Νοέμβριο του 2012) η ΔΗ.ΣΥ.Ε. Τραπεζών στήριξε  και αγωνίστηκε για ένα Εθνικό Σχέδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που υιοθετήθηκε και έγινε η αντιπρόταση της Ο.Τ.Ο.Ε.

Το σχέδιο αυτό επιδιώκει τη διασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, στη λογική ότι όποιος ελέγχει τη ροή του χρήματος μπορεί να κατευθύνει την ανάπτυξη και την ευημερία όπου επιθυμεί. Είναι κρίσιμο η Ελληνική Κυβέρνηση να μπορεί να ασκεί εξισορροπητικές παρεμβάσεις και να θέτει αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείναμε να θεσπιστεί η ρήτρα διοχέτευσης ρευστότητας σε παραγωγικές επενδύσεις, με κριτήριο τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας, τη μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών με ορίζοντα την ανάπτυξη.

Στις προτάσεις μας περιλαμβάνεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που με αποτελεσματική εποπτεία θα εγγυάται τη σταθερότητα της οικονομίας, θα ενισχύει την κοινωνία και θα αποφύγει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.  Στο ίδιο πλαίσιο κανόνων και χρηστής διαχείρισης, θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχθούν και να αξιοποιηθούν οι συνεταιριστικές Τράπεζες ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Είναι καιρός οι Τράπεζες, ως ισχυρές και προστατευόμενες επιχειρήσεις, να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Αυτόν το σχεδιασμό υπηρέτησαν και οι  συναντήσεις της Ο.Τ.Ο.Ε. με τις Διοικήσεις όλων των Τραπεζών, στις οποίες συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα που αφορούν στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, στην αντιμετώπιση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και θέματα που αφορούν στην εργασία και απασχολούν τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.

Στις συναντήσεις αυτές προβάλαμε τις θέσεις της Ο.Τ.Ο.Ε. για τη νέα λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, επικεντρώνοντας στους τομείς που αφορούν στην Οικονομία, στην Κοινωνία και στην Εργασία και ζητήσαμε ενημέρωση γύρω από τα σχέδια τους  για όλα αυτά, επισημαίνοντας ότι η χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και κομβικής σημασίας για όλους.

Τονίσαμε ότι αποτελεί μείζονος σημασίας και κεντρική απαίτηση της Ο.Τ.Ο.Ε. η διασφάλιση της απασχόλησης και η αποτροπή των απολύσεων.  Επιπλέον, τονίσαμε ιδιαιτέρως τη θέση μας ότι στις νέες τράπεζες που διαμορφώθηκαν με τις αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας επιβάλλεται να εφαρμοστούν διαδικασίες που θα εγγυώνται την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, με σεβασμό των επιμέρους δικαιωμάτων τους.

Τέλος επισημάναμε την ανάγκη ενός σταθερού, ουσιαστικού, εποικοδομητικού και ειλικρινούς διαλόγου για την αντιμετώπιση αυτής της πολύπλευρης κρίσης, θέση που όπως διαπιστώθηκε αποδέχονται και οι Τράπεζες.

Στην ίδια γραμμή και με την ίδια αποφασιστικότητα κινηθήκαμε και στην περίπτωση των εργαζόμενων στις Συνεταιριστικές Τράπεζες Δωδεκανήσου, Ευβοίας και Δυτικής Μακεδονίας, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να αναστείλει την άδεια λειτουργίας τους.

Η Ο.Τ.Ο.Ε. είχε έγκαιρα επισημάνει στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Κυβέρνηση τους κινδύνους αυτών των αποφάσεων και τους είχε κοινοποιήσει ένα συνολικό σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών.

Τελικά, μετά από τις άμεσες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις μας προς την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κυβέρνηση, η Alpha Bank, στην οποία μεταφέρεται το σύνολο των καταθέσεων των τριών Συνεταιριστικών, δεσμεύτηκε προς την Ο.Τ.Ο.Ε. να διασφαλίσει την εργασία των εργαζομένων στις Τράπεζες αυτές.

Τη χρονιά που πέρασε η Ο.Τ.Ο.Ε. και η παράταξή μας η ΔΗ.ΣΥ.Ε. δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι Κυβερνήσεις στον Κλάδο Υγείας.

Παρά την ψήφιση του ν. 4093/12 ως μόνου άρθρου, με το οποίο μεταξύ άλλων τα τρία Ταμεία Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων του ΤΑΥΤΕΚΩ εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, παραμένει πάγιος στόχος μας η δημιουργία ενός βιώσιμου Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΤ). Πιστεύουμε ότι το Ενιαίο Ταμείο θα μπορεί να διασφαλίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχών υγείας για όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, τους συνταξιούχους και τα συνδεδεμένα μέλη και γι’ αυτό ο αγώνας μας προς αυτή η κατεύθυνση θα συνεχιστεί με ένταση.

Αν η Ο.Τ.Ο.Ε. δικαιωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει προσφύγει διεκδικώντας την εξαίρεση των τριών Ταμείων Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ από τον ΕΟΠΥΥ, θα προχωρήσουμε στη διεκδίκηση έκδοσης του ΦΕΚ από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο η λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου.

Ανεξάρτητα απ’ την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, θα αγωνιστούμε για τη βελτίωση των παροχών υγείας για όλους τους τραπεζοϋπάλληλους και τους συνταξιούχους του κλάδου, προσπαθώντας παράλληλα να επιλύσουμε τα καθημερινά λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκύψει από τη βίαιη και χωρίς σχέδιο ένταξη των τριών ταμείων υγείας μας στον ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά στον Κλάδο Επικούρησης:

Εντείνουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να επιτευχθεί και εδώ ο διαχρονικός στόχος του κλάδου, η δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, με μέλη όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, χωρίς εξαιρέσεις, παλαιούς, νέους, νεοπροσλαμβανόμενους καθώς και συνταξιούχους.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση ενιαίας αναλογιστικής μελέτης, που θα τεκμηριώνει ακριβέστερα τους πόρους που θα απαιτηθούν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συγκεκριμένου ταμείου.

Σίγουρα πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εργοδοτικές εισφορές καθώς και οι εισφορές όλων των εργαζομένων να καταβάλλονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και να συνεχισθεί η καταβολή των υποχρεώσεων των τραπεζών.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Είναι γεγονός ότι το συνεχώς επαναλαμβανόμενο εκβιαστικό δίλημμα για τη σωτηρία της χώρας μέσα από μέτρα άδικα, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά τελικά ενισχύει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, βυθίζει την κοινωνία, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, οδηγεί στην ανακατανομή του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, και τελικά απειλεί, μέσα από τα αδιέξοδα που δημιουργεί, τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Μέσα στο γενικό κλίμα κοινωνικής αναστάτωσης, οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα που ως τώρα γνωρίζαμε. Του χρεώνουν την οικονομική αποτυχία και το θεωρούν ανίκανο να μας βγάλει απ’ την κρίση. Όσο οι Έλληνες τιμωρούνται ως ηττημένοι σ’ έναν πόλεμο που δεν έγινε ποτέ, τόσο οι δημοκρατικές αντιστάσεις θα κάμπτονται και ο εκφασισμός δυστυχώς θα επελαύνει τόσο στην κοινωνία όσο και σε εκλογικά ποσοστά.

Η απαξίωση της πολιτικής συμπαρασύρει όλους τους συλλογικούς θεσμούς αντιπροσώπευσης.  Αυτό εκμεταλλεύονται οι ντόπιοι εκφραστές των νεοφιλελεύθερων συμφερόντων και καθορίζουν τη δημόσια ατζέντα εξαπολύοντας επικοινωνιακές επιθέσεις εναντίον του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος και ενοχοποιώντας κάθε φορά διαφορετικές ομάδες εργαζόμενων. Ο κοινωνικός αυτοματισμός διαιρεί τους πολίτες και στρέφει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, αποπροσανατολίζοντάς τους από τις πραγματικές αιτίες της σημερινής κατάστασης.

Ως εκφραστές του συνδικαλιστικού κινήματος στις Τράπεζες, εμείς ως ΔΗ.ΣΥ.Ε. καλούμε όλους τους συναδέλφους μας τραπεζοϋπάλληλους σε πολιτική και οργανωτική επαγρύπνηση, ώστε να αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους κινδύνους και τις επιθέσεις που θα δεχθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως συνέβη και σε άλλους κλάδους, το επάγγελμά μας και οι συνδικαλιστικοί του εκπρόσωποι ενδεχομένως θα κατασυκοφαντηθούν, με τελικό σκοπό την εξουδετέρωση της όποιας αντίστασης στα μνημονιακά σχέδια.

Αντιλαμβανόμενοι τις προκλήσεις της εποχής μας, πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που να αντιμετωπίζουν και να αντιστοιχούν στις νέες ανάγκες που δημιουργούν οι αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη, αλλά και η μεγάλη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Εμείς ως ΔΗ.ΣΥ.Ε. είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε την επεξεργασία και την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεών μας, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση των συναδέλφων και των συνεργατών μας αλλά και αντλώντας δυναμική από τους πολλούς νέους συναδέλφους που μας στηρίζουν σε κάθε χώρο.

Παράλληλα, γνωρίζουμε πως είναι πια εξαιρετικά σημαντικό να προβάλλουμε αποτελεσματικά τις θέσεις και τα δίκαιά μας στην κοινωνία και στα ΜΜΕ.  Γι’ αυτό και βελτιώνουμε διαρκώς τις μορφές επικοινωνίας, αξιοποιούμε το διαδίκτυο, ανοίγουμε στη διαδραστική επικοινωνία, δίνουμε έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την άμεση ενημέρωση και την οργάνωση των συναδέλφων παντού. Ταυτόχρονα, οργανώνουμε δίκτυα συνεννόησης, συμμαχίας και αλληλεγγύης με όλους τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση, εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, συνταξιούχους και ανέργους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Απευθυνόμαστε σε εσάς σίγουροι πως η περισσότερη λιτότητα, οι νέες απολύσεις και η διαρκής ύφεση δεν είναι η λύση. Η ακολουθούμενη συνταγή είναι αποτυχημένη. Και πρέπει να αλλάξει. Η χώρα μας χρειάζεται μια νέα προοδευτική στρατηγική που να διασφαλίζει μεν την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με όρους δημοκρατίας, κόντρα στις νεοφιλελεύθερες επιβαλλόμενες επιλογές, ένα σχέδιο που θα ανοίγει το δρόμο στην ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας και παράλληλα θα διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και θα διευρύνει την κοινωνική προστασία για όλους.

Στη σημερινή ασφυκτική για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της συγκυρία, η ΔΗ.ΣΥ.Ε. στο χώρο των τραπεζών δεν κρύβεται υπό το φόβο της ευθύνης, ούτε σκύβει μοιρολατρικά το κεφάλι στις καταιγιστικές εξελίξεις.  Ως η παράταξη που έχει την κύρια ευθύνη για τη λειτουργία της Ο.Τ.Ο.Ε. και την εκπροσώπηση όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, η ΔΗ.ΣΥ.Ε. μπαίνει μπροστά στους αγώνες, στις διεκδικήσεις και στις διαρκείς προσπάθειες του κλάδου να αντισταθεί στις επιλογές που μας αφαιρούν δικαιώματα και υποβαθμίζουν τη ζωή μας.

Προσπαθούμε, κόντρα στους καιρούς μας, ν’ αντισταθούμε στον καλλιεργούμενο φόβο και την ανασφάλεια και να προτάξουμε ως βασικό αίτημα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πορευόμαστε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των εργαζόμενων. Δεσμευόμαστε να οδηγήσουμε την Ο.Τ.Ο.Ε. στο προσκήνιο των κοινωνικών εξελίξεων και των εξελίξεων που συντελούνται στις Τράπεζες, για να μην είναι απλός θεατής αλλά με τις παρεμβάσεις της να επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Επιμένουμε να πιστεύουμε πως παρά τα διαρκή πλήγματα που δέχονται η δημοκρατία και οι συλλογικοί θεσμοί αντιπροσώπευσης, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για ενεργή και αποτελεσματική συνδικαλιστική παρέμβαση στις εξελίξεις, προς όφελος των εργαζομένων. Συγκρουστήκαμε και συγκρουόμαστε με λογικές που αναπαράγουν ή εντείνουν την πολυδιάσπαση στον συνδικαλισμό, γιατί αποδυναμώνουν τη δυναμική μας και επιτρέπουν τις εργοδοτικές παρεμβάσεις στις θέσεις μας. Για εμάς στη ΔΗ.ΣΥ.Ε., ο στόχος είναι συνδικάτα με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και ενότητα σε κάθε τράπεζα, συνδικάτα με αυτόνομα, ταξικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά και δράση, που θα δίνουν δύναμη, μαζικότητα και αποτελεσματικότητα στους αγώνες του κλάδου.

Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. έχει έμπρακτα αποδείξει ότι έχει και τη γνώση και την εμπειρία και τη διάθεση να προασπίσει και να επεκτείνει τα συμφέροντα των εργαζομένων στις τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι θεσμοί τους οποίους σήμερα αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε έχουν τη δική μας σφραγίδα. Για εμάς, ο δρόμος δεν ήταν ποτέ εύκολα στρωμένος. Χρειάζεται συμμετοχή και αγώνας, χρειάζεται συλλογική δράση και αλληλεγγύη.

Στη σημερινή κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία, η παράταξή μας είναι και πάλι έτοιμη και αποφασισμένη να σηκώσει το βάρος της ευθύνης και να τιμήσει στο ακέραιο την εμπιστοσύνη που της δείχνουν διαχρονικά οι συνάδελφοι.

Έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο, σας καλούμε μαζί μας, όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗ.ΣΥ.Ε. Τραπεζών

Ο Γραμματέας

Σταύρος Κούκος

Share This

Share This

Share this post with your friends!