Μειώσεις των βασικών μισθών κατά 7%,  κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού και λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών των τραπεζών έως τις 20.00, πρότειναν οι εκπρόσωποι των Τραπεζών στο προεδρείο της ΟΤΟΕ στη σημερινή νέα μεταξύ τους συνάντηση για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όλων των τραπεζοϋπαλλήλων,

Η ΟΤΟΕ απέρριψε την πρόταση των Τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως «βρίσκονται ακόμα σε μεγάλη απόσταση από το πλαίσιο των βασικών θέσεων» της Ομοσπονδίας, κυρίως γιατί δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα.

Πάντως, η πρόταση που κατέθεσαν στη σημερινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των Τραπεζών είναι βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική τους πρόταση, η οποία προέβλεπε μειώσεις μισθών από 15% έως 20%, όπως και κατάργηση διαφόρων  επιδομάτων.

Είναι σαφές ότι η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στις Τράπεζες, που επιβεβαιώθηκε στις μαζικές συγκεντρώσεις της ΟΤΟΕ σε πολλούς χώρους Τραπεζών στην Αττική και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, οδήγησε την πλευρά των τραπεζιτών να κάνει βήματα πίσω από τις αρχικές παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις της για την Κλαδική Σύμβαση.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών στη σημερινή συνάντηση με την ΟΤΟΕ διατύπωσαν ως εξής τις θέσεις τους:

  • Μειώσεις 7% στα κλιμάκια του Ενιαίου Μισθολογίου.
  • Κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού.
  • Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας όλων των κεντρικών υπηρεσιών από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.
  • Δέχθηκαν κάποιες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια των εργαζομένων.
  • Αρνήθηκαν να δεσμευτούν στο κεντρικό θέμα που έχει θέσει η ΟΤΟΕ για την προστασία της απασχόλησης με ρήτρα μη απολύσεων.

Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ επικεντρώνει στο εξής πλαίσιο τις θέσεις της για την υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης:

  • Σαφή και ξεκάθαρη προστασία της εργασίας με ρήτρα μη απολύσεων στις Τράπεζες.
  • Προστασία του θεσμού του ενιαίου μισθολογίου και της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος με στόχο την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών.
  • Προστασία των θεσμικών κατακτήσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Τραπεζών, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, η οποία εκτίμησε πως η διαφοροποίηση της στάσης των εργοδοτών δείχνει πως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η ρήξη στις σχέσεις τους με τους τραπεζοϋπάλληλους θα σημάνει έντονες, διαρκείς και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες αναταράξεις, που θα πλήξουν καθοριστικά τις Τράπεζες στην πιο κρίσιμη περίοδο που διανύουν ενόψει των εξελίξεων στην ανακεφαλαιοποίησή τους.

Μετά και από την άκαρπη εξέλιξη της σημερινής συνάντησης, η ΟΤΟΕ προειδοποιεί για τελευταία φορά τις Τράπεζες να επανέλθουν στη νέα συνάντηση, που ορίστηκε για την Τρίτη 22/4, με νέα συνολική βελτιωμένη πρόταση που θα κινείται στο πλαίσιο των θέσεων της ΟΤΟΕ και θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.

Αν οι Τράπεζες δεν αλλάξουν στάση και δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στη συνάντηση της Τρίτης, η ΟΤΟΕ θα προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και θα κλιμακωθούν με διάφορες αγωνιστικές μορφές και τρόπους, ανάλογα με τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, θα οργανώσει μεγάλη συγκέντρωση τραπεζοϋπαλλήλων στην Αθήνα και θα πυκνώσει τις συναντήσεις που ήδη πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Η ΟΤΟΕ καλεί τις Διοικήσεις των Τραπεζών να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τα τα μηνύματα των καιρών και να μη θελήσουν να δοκιμάσουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις του κλάδου των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΟΤΟΕ:

ΟΤΟΕ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ! ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ!

Share This

Share This

Share this post with your friends!