Συνάδελφοι,

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη ώρα. Είναι η ώρα που τις όποιες διαφωνίες, διαφορές ή παρατηρήσεις μας τις βάζουμε στη γωνία και προτάσσουμε ένα και μόνο:

Να υπάρχει αύριο Εθνική Τράπεζα! Για να υπάρχουμε κι εμείς! Για να μπορούμε αξιόπιστα και αποτελεσματικά να δίνουμε τη μάχη. Εμείς από το δικό μας μετερίζι για τα δικά σας δικαιώματα, τα δικαιώματα των εργαζομένων, και η Διοίκηση, μαζί με εσάς, τα στελέχη της Εθνικής, για να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για την εθνική μας οικονομία, για τη χώρα μας, για τους Έλληνες πολίτες.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο, είναι πρωτοφανές, ενδεχομένως κάποιοι να μην έχουν συλλάβει το νόημα αυτού του διακυβεύματος. Κι εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε να το κατανοήσουν απόλυτα.

Όταν μιλάμε για τον κίνδυνο αφελληνισμού, δεν το κάνουμε για τη δημιουργία εντυπώσεων. Δε λέμε ότι κάποιοι ξένοι δεν πρέπει να έχουν κάποια συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι το αν αύριο θα υπάρχει ένα management που θα ενδιαφέρεται να υπάρχουν κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που θα έχουν προοπτική. Γιατί ένα διαφορετικό management δεν πρόκειται να δίνει προτεραιότητα στη στήριξη παραγωγικών κλάδων της εθνικής οικονομίας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την προοπτική της ανάπτυξης, που είναι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για να επιστρέψουμε στην ομαλότητα, για να υπάρξει μια άσπρη μέρα για τους εργαζόμενους και για όλη την ελληνική κοινωνία.

Αυτό είναι το διακύβευμα. Και ο ρόλος της Εθνικής είναι κυρίαρχος. Γιατί όταν μιλάμε για Εθνική δε μιλάμε απλώς για μια εμπορική τράπεζα. Μιλάμε για την Ελλάδα. Γιατί η Εθνική είναι απόλυτα συνυφασμένη με την προοπτική της Ελλάδας.

Και αυτή δεν είναι από την πλευρά μου μια προσέγγιση για να ξεσηκώσω το θυμικό σας. Είναι η απόλυτη λογική. Αν αύριο δεν υπάρχει αυτή η Εθνική, αν οδηγηθούμε στο ΤΧΣ, αυτό θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο. Δε θα είναι κρατικοποίηση της τράπεζας. Πλανώνται όσοι νομίζουν ότι θα κρατικοποιηθούμε. Θα είναι το μεταβατικό στάδιο για να μας οδηγήσουν μετά τεμαχισμένους σε άλλους δρόμους που δε θέλουμε καν να σκεφτόμαστε.

Αν οδηγηθούμε στο ΤΧΣ, θα έχουμε υπογράψει το τέλος των μέχρι σήμερα δεδομένων που γνωρίζαμε ως εργαζόμενοι. Τα δεδομένα θα αλλάξουν. Κοιτάξτε τι γίνεται με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κοιτάξτε ποιες είναι οι γενικότερες προσεγγίσεις της Τρόικα. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τους την δώσουμε. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον σήμερα. Είναι καθήκον όλων μας, σε μια ενωτική προσπάθεια.

Βλέπετε τι εξελίσσεται αυτές τις μέρες, βλέπετε τον απίστευτο πόλεμο κάποιων «περισπούδαστων» sites που είναι συνεχώς μπροστά μας για να αποτύχει η προσπάθεια της ΑΜΚ. Υποβάλλουν κατευθυνόμενα ερωτήματα ξανά και ξανά. Αυτά τα sites εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία. Είμαι σίγουρος ότι έχουν ανοιχτή γραμμή και διασύνδεση με θεσμικούς φορείς που παίζουν κεντρικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Φάνηκε τις προηγούμενες μέρες ότι στόχο είχαν να μας τελειώσουν. Νόμιζαν ότι έβαλαν τη σφραγίδα της εξαφάνισης της σημερινής Εθνικής Τράπεζας. Σε αυτά τα δημοσιεύματα να απαντάτε και να τα αποδοκιμάζετε, τονίζοντας τι σημαίνει Εθνική Τράπεζα, τι σημαίνει να υπάρχει αυτή η τράπεζα, με αυτά τα χαρακτηριστικά, μέσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να δίνει προοπτική και ελπίδα για το μέλλον των εργαζόμενων, του ελληνικού λαού, της ελληνικής οικονομίας, της Ελλάδας, της χώρας μας.

Συνάδελφοι,

Εμείς έχουμε συνηθίσει να δίνουμε μάχες. Και πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη. Αυτή είναι μια ειδική μάχη που αφορά το δικό μας αύριο, αλλά και το αύριο όλης της Ελλάδας. Σας καλώ λοιπόν κι εγώ με όση δύναμη διαθέτω να στηρίξουμε την προσπάθεια Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Εθνική έχει ουσιαστικό μέλλον. Είναι κρίμα για κάποια εκατομμύρια να οδηγηθούμε στο ΤΧΣ, να οδηγηθούμε στην καταστροφή και την εξαφάνιση.

Αυτό πρέπει να είναι το δικό μας μότο: Να σώσουμε την  Εθνική! Να σώσουμε την Εθνική για να σώσουμε κι εμάς τους ίδιους, το δικό μας αύριο.

Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε το παν, μια εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να συμβάλλουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Καλώ και τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δυνατά και αποφασιστικά, να αποστομώσει σε επικοινωνιακό επίπεδο όλες τις Κασσάνδρες που νομίζουν ότι μας έχουν τελειώσει από το ξεκίνημα της προσπάθειας.

Αρχίζει πια να φαίνεται μια ελπίδα ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο. Αυτή τη μικρή ελπίδα, αυτή τη σπίθα, να την κάνουμε λαμπάδα, να προχωρήσουμε μπροστά, να σώσουμε την Εθνική, για να μπορούμε να ατενίζουμε σε αυτό το δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον το δικό μας αύριο με καλύτερη προοπτική και αισιοδοξία.

Σε αυτόν τον αγώνα σας καλώ να είμαστε όλοι μαζί.

Όλοι μαζί για ένα ουσιαστικό αύριο, για την Εθνική, για την Ελλάδα!

Σας ευχαριστώ.

Share This

Share This

Share this post with your friends!