Συνάδελφοι,

Ξεκινώντας την ομιλία μου, θέλω να πω ότι εκφράζω εδώ όλους τους συλλόγους εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα. Μετά τη γνωστοποίηση της προσπάθειας εξωθεσμικών παραγόντων να εντάξουν απευθείας την Εθνική Τράπεζα στο ΤΧΣ, με μια φωνή, όλοι μας αποφασίσαμε να δράσουμε από κοινού.

Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον και για την ύπαρξη της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική είναι και θα πρέπει να μείνει η μεγαλύτερη, η ηγέτιδα δύναμη στον τραπεζικό χώρο της χώρας μας.

Το μέλλον ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, γι’ αυτό και προσπαθούν να μας τελειώσουν.

Το εγχείρημα του 10% στην ΑΜΚ πρέπει να πετύχει, για λόγους εθνικούς, αναπτυξιακούς και εργασιακούς.

Η ανάγκη να παραμείνει η Εθνική Τράπεζα μεγάλη και ελληνική δεν επισημαίνεται και δεν υποστηρίζεται μόνο από εμάς ως ένα συντεχνιακό αίτημα, αλλά και από πολλούς επιφανείς Έλληνες, με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο χθες με συγκίνηση είδαμε να ρωτάει με αγωνία τον Υπουργό Οικονομικών στη συνάντησή τους για την τύχη της Εθνικής Τράπεζας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει Εθνική Τράπεζα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.

Ήδη πελάτες και μέτοχοι μας προσεγγίζουν από μόνοι τους και μας ρωτάνε με αγωνία τι θα γίνει και πώς μπορούν να βοηθήσουν.

Αυτή την επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας να βοηθήσει ώστε να παραμείνει η Εθνική Τράπεζα ανεξάρτητη για να μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως έκανε μέχρι σήμερα, αυτά τα ρυάκια, πρέπει να τα κάνουμε χείμαρρο, ώστε να πετύχουμε το στόχο.

Συνάδελφοι,

ΤΧΣ δε σημαίνει κρατικοποίηση. ΤΧΣ σημαίνει διάλυση της Εθνικής Τράπεζας. Γι’ αυτό πρέπει να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια αφελληνισμού της Εθνικής και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η φυσιογνωμία της Εθνικής πρέπει να παραμείνει ως έχει για λόγους αναπτυξιακούς. Αν καταλήξει στο ΤΧΣ, καμία ρευστότητα δε θα υπάρχει για την ελληνική οικονομία. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στις ανάγκες των πιστωτών μας. Τα δάνεια θα τεμαχιστούν και θα πωληθούν σε εταιρείες, η ελληνική κοινωνία θα πιεστεί. Γι’ αυτό η Τρόικα δε δέχεται με τίποτα να υπάρχουν ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ώστε να μπορέσουν αύριο να πουλήσουν αυτά τα δάνεια και να βγάλουν στο σφυρί τις περιουσίες των ελληνικών νοικοκυριών.

Η ένταξη της Εθνικής στο ΤΧΣ θα σημάνει για εμάς εργασιακή ισοπέδωση. Απ’ όπου πέρασε η Τρόικα διεθνώς ισοπέδωσε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους.

Συνάδελφοι,

Το βάρος πέφτει στους ώμους μας. Διοίκηση, στελέχη, εργαζόμενοι και σύλλογοι, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα να πετύχουμε το στόχο της ΑΜΚ.

Στόχος μας είναι η σωτηρία της Εθνικής Τράπεζας.

Κανένας δε θα καρπωθεί τίποτα προσωπικά την επόμενη μέρα. Κανείς δε θυμάται το όνομα του Διοικητή ή του Προέδρου του ΣΥΕΤΕ στην Κατοχή όταν δόθηκε η μάχη των χρεογράφων. Θυμούνται, όμως, όλοι ότι οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας έδωσαν τότε τη μάχη, με θύματα, προκειμένου να σώσουν την Εθνική Τράπεζα, που παρέμεινε ζωντανή και αποτέλεσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας μετά τον πόλεμο. Κανείς δε θυμάται ποιος ήταν Διοικητής ή Πρόεδρος του Συλλόγου το 1995. Θυμούνται, όμως, όλοι ότι η Εθνική μπήκε μπροστά, προκειμένου να μην πτωχεύσει η ελληνική οικονομία πληρώνοντας 10 δισεκατομμύρια δραχμές τότε.

Οι «Εθνικάριοι», αυτός ο τίτλος τιμής για εμάς, έβαλαν πλάτη, και βάζουν πάντα πλάτη, σε κάθε δύσκολη στιγμή του Έθνους μας στη σύγχρονη ιστορία του. Γι’ αυτό καλούμε από εδώ τη Διοίκηση, που πρέπει αυτό να το καταλαβαίνει, να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στους «Εθνικάριους».

Πάντα στο παρελθόν, Διοίκηση, στελέχη, απλοί εργαζόμενοι στην ΕΤΕ, όποτε χρειάστηκε, έγιναν μια γροθιά και κερδίσαμε τις μάχες. Έτσι πρέπει να γίνει και σήμερα.

Σας καλούμε σε πανστρατιά για να πετύχουμε το στόχο.

Το οφείλουμε στην πατρίδα μας, στους πελάτες μας, στους θεσμικούς επενδυτές, στους μικρομέτοχους, Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, καθώς διανύουμε όλη μας τη ζωή δουλεύοντας μέσα στην τράπεζα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας, για να τους αφήσουμε ως αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας, μια τράπεζα με το χαρακτήρα με τον όποιο έχει ταυτιστεί στα 172 χρόνια της ιστορίας της. Μια τράπεζα που έχει ταυτιστεί με την έννοια της «πίστης» στη χώρα μας, έχει ταυτιστεί με την εθνική οικονομία και με κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και οικονομική δραστηριότητα. Μια τράπεζα που στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και στα εύκολα και στα δύσκολα.

Συνάδελφοι,

Απομένουν 45 ημέρες για να καλυφθεί το 10%. Στις προηγούμενες μέρες αυτό φαινόταν ακατόρθωτο. Σήμερα είναι εφικτό. Το ήξεραν αυτό όσοι μεθόδευσαν το σχέδιο να μη μας δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουμε να αντλήσουμε αυτό το 10% από ιδιωτικά κεφάλαια. Το ήξεραν ότι η Εθνική, με το μέγεθός της, με την κουλτούρα της, με την εμπιστοσύνη που την περιβάλλουν οι Έλληνες, με τη σχέση που έχει με τη μέση ελληνική οικογένεια, θα τα κατάφερνε. Και θα τα καταφέρουμε!

Δεν μπορώ καν να το φανταστώ ότι θα πετύχουν άλλοι όμιλοι και δε θα μπορέσει η Εθνική.

Σας καλώ σε πανστρατιά, σε εγρήγορση, σε ενότητα, για να πετύχουμε το στόχο.

Δεν είναι στόχος μόνο δικός μας. Είναι Εθνικός στόχος!

Σας ευχαριστώ.

Share This

Share This

Share this post with your friends!