Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οδεύουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank, καθώς οι διοικήσεις τους διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για την ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίησή τους, γεγονός που ερμηνεύεται ότι το ΤΧΣ θα αποφασίσει για τις νέες διοικήσεις τους, καθώς και για το μέλλον τους.

Νωρίτερα, τρόικα και κυβέρνηση αποφάσισαν τη λύση της ξεχωριστής αύξησης κεφαλαίου για τις δύο τράπεζες.

Σύμφωνα με στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν, πρόκειται για μια σαφώς πολιτική απόφαση. Η Κυβέρνηση θέλησε να μειώσει τα «ανοιχτά» θέματα με την τρόικα και επέλεξε σαν στρατηγική να υποχωρήσει στο συγκεκριμένο θέμα προκειμενου να επικεντρώσει τη διαπραγμάτευσή της στα υπόλοιπα θέματα.

Σχετικά, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι «η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου».

Μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικα), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας.

Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος.

Ειδικότερα, “παγώνουν” όλες οι διαδικασίες που είχαν ήδη ξεκινήσει για τη συγχώνευση και διακόπτεται το έργο των επιτροπών που είχαν συσταθεί. Όσες διαδικασίες έχουν ήδη γίνει στο πλαίσιο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών ισχύουν μεν, αλλά αναστέλλονται.

Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Σημειώνεται ότι, μετά τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συζητήθηκε στη συναντήσεις που είχε η τρόικα την Κυριακή, αρχικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου και της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασίας Σακελλαρίου.

Μετά την σύσκεψη, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

»Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

»Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

Πηγή: www.in.gr και www.capital.gr

Share This

Share This

Share this post with your friends!