ΣΚΑΝΔΑΛΟΘΗΡΙΑ ΩΣ ΑΛΛΟΘΙ ΕΝΔΕΙΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

 

Αθήνα, 17.1.2023

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με μία επαίσχυντη ανακοίνωση που βρίθει συκοφαντιών, ανακριβειών και σκόπιμων ψεμάτων, η Δ.Α.Σ. επέλεξε να «εγκαινιάσει» τις ανακοινώσεις της για το 2023 κάνοντας λόγο για «πέπλο μυστηρίου» πάνω από τη Θεσσαλονίκη που μάλλον θα ζήλευαν να επιλύσουν ο Ηρακλής Πουαρώ και ο Σέρλοκ Χολμς.

Την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμα εργασιακά θέματα για τους συναδέλφους στην Εθνική, ο επικεφαλής της Δ.Α.Σ. αντί να ασχολείται εποικοδομητικά με την αντιμετώπισή τους, επιλέγει να διχάσει, να πολώσει το κλίμα και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους.

Αδυνατώντας να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πετάξει τη «λάσπη στον ανεμιστήρα» προσδοκώντας σε μια χούφτα ψήφων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι για την αποκατάσταση της αλήθειας να είμαστε ξεκάθαροι σε όσα η κατάπτυστη ανακοίνωση αναφέρει.

 

Αποχώρηση Εργαζόμενης

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. έχει απαντήσει ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ και ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ με την υπ’ αρ. 32/27.10.2022 ανακοίνωση για το θέμα.

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα, υπερασπίστηκε νομικά και συνδικαλιστικά τα εννέα (9) μέλη εναντίον των οποίων είχε κινηθεί νομικά η τ. συνάδελφος. Δύο συνδικαλιστές της ΔΗ.ΣΥ.Ε., ένα συνδικαλιστή του ΜΠΡΟΣΤΑ και έξι (6) εργαζόμενους σε συγκεκριμένο Κατάστημα. Από τη στιγμή που η τ. συνάδελφος συμφώνησε και αποσύρθηκαν εκατέρωθεν όλες οι νομικές ενέργειες που είχαν ξεκινήσει, για εμάς η υπόθεση έκλεισε οριστικά.

Μια πραγματικά πολύ θετική εξέλιξη ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Τι ακριβώς λοιπόν διεκδικεί η Δ.Α.Σ.; Να απολυθεί σώνει και καλά η συνάδελφος; Δικαίωμά της δεν είναι να κάνει όποια συμφωνία επιθυμεί η ίδια με την Τράπεζα; Δικαίωμά της δεν είναι να φύγει με την εθελουσία ή με όποιον τρόπο νομίζει; Γιατί δεν ρωτάνε την ίδια, στο κάτω κάτω της γραφής;

Κατανοούμε ότι χάλασε το αφήγημα της Δ.Α.Σ. για απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα. Αλλά το να είσαι συνδικαλιστής και να εύχεσαι και να παρακαλάς μπας και γίνει καμμιά απόλυση για να το εκμεταλλευτείς πολιτικά, ειλικρινά μας ξεπερνάει. Το είδαμε άλλωστε και στην περίπτωση της NBG Pay.

Τόσο μικρόψυχοι συνδικαλιστικά.

Εκεί βέβαια που το τερματίζει η Δ.Α.Σ. είναι όταν στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να στηρίξει την επιχειρηματολογία της αναφέρει ότι η «…συγκεκριμένη συνάδελφος υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη στην ανέλιξή της στην ιεραρχία της Τράπεζας, με διαρκή επίτευξη των στόχων της Διοίκησης…».

Ναι, καλά διαβάσατε. Αυτή είναι πλέον η επίσημη θέση της Δ.Α.Σ. Να ΕΚΘΕΙΑΖΕΙ την επίτευξη των στόχων της Διοίκησης, ως το απόλυτο κριτήριο για την ανέλιξη ενός εργαζόμενου.

Με πιο εργοδοτική θέση πεθαίνεις!

Βέβαια, μας έχει συνηθίσει πλέον η νέα ηγεσία της Δ.Α.Σ. στην αλλαγή θέσεων κατά το δοκούν.

Άλλα το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το βράδυ. Άλλα δημόσια, άλλα κατ’ ιδίαν.

Αλλά τι να περιμένεις από μια Παράταξη της οποίας ο επικεφαλής και εμπνευστής της ανακοίνωσης αλλάζει τις παρατάξεις σαν τα πουκάμισα (ΔΗ.ΣΥ.Ε., Διαφάνεια, Δ.Α.Σ.). Και αύριο ποιος ξέρει…

Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κατάφερε και ένα συντριπτικό πλήγμα εναντίον μας: Έχουν «σπάσει τα τηλέφωνα» από συναδέλφους απαιτώντας να τους «κυνηγήσουμε» για να τιμωρηθούν παραδειγματικά λαμβάνοντας το 3ο κλιμάκιο ευθύνης καθώς και να σταλούν εξορία, μακριά από τον πολιτισμό, στην ασκητική Σαντορίνη, προς παραδειγματισμό.

Ήμαρτον…

 

Υπόθεση Υπεξαίρεσης

Όσο για τον τ. συνάδελφο που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση υπεξαίρεσης, ιδού τι είπε ο ίδιος ο επικεφαλής της Δ.Α.Σ. για τον συγκεκριμένο, λίγες μόλις μέρες πριν:

«…θεωρώ ότι είναι ένας αξιοπρεπής και πολύ εντάξει συνάδελφος. Και να εξάρω το ότι παρόλο που ήτανε υποδιευθυντής είχε εκτεθεί στα κοινά και στη συνδικαλιστική δράση, όταν άλλοι όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά το μετράνε περισσότερο από την προσφορά τους στα κοινά…»

Χρ. Καραμούτσος, Επικεφαλής ΔΑΣ, συνεδρίαση ΔΣ ΣΥΕΤΕ, 20/12/2022

Τα καλύτερα λόγια λοιπόν για το «ταχύτατα ανερχόμενο και προβεβλημένο στέλεχος» που «ανέβαινε την ιεραρχία με ασανσέρ».

Είναι αστείο βέβαια να μιλάνε για ασανσέρ, διαπλοκή και αξιοκρατία αυτοί που «έσπασαν όλα τα κοντέρ» όταν εν μέσω capital controls, συνταξιούχος μεγαλοσυνδικαλιστής της Δ.Α.Σ. τοποθετήθηκε ως «τοποτηρητής» στην Εθνική με καθεστώς ειδικού συνεργάτη και εξωπραγματικό μισθό. Οι συνάδελφοι ούτε λωτοφάγοι είναι, ούτε έχουν ασθενή μνήμη.

Δεν μπορούμε βέβαια να μην στηλιτεύσουμε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. που ένα τέτοιο συμβάν γίνεται αντικείμενο συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, θυμίζοντας πρακτικές άλλων εποχών και άλλων «σκοτεινών» πολιτικών χώρων.

 

Για την ουσία της υπόθεσης:

  • Πράγματι ο τ. συνάδελφος ήταν μέλος της ΔΗ.ΣΥ.Ε. και εκλεγμένος στο Δ.Σ. στις τελευταίες εκλογές (για 1 έτος), με την ψήφο των συναδέλφων.
  • Αποχώρησε από την Τράπεζα με το πρόγραμμα της τελευταίας εθελούσιας.
  • Πράγματι φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση υπεξαίρεσης σε Κατάστημα όπου εργαζόταν ως Υποδιευθυντής (6ο κλιμάκιο ευθύνης), θέση που είχε καταλάβει πολύ πριν εκλεγεί στο Δ.Σ..
  • Η υπόθεση δεν σχετίζεται με τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα ή δράση, όπου προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαμε αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη.
  • Είχε κατά γενική ομολογία εξαιρετική υπηρεσιακή εικόνα και ήταν αγαπητός από τους συναδέλφους του.
  • Για το θέμα έχει επιληφθεί ο Εσωτερικός Έλεγχος και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας, όπως προβλέπεται.
  • Κλιμάκιο του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. επισκέφτηκε άμεσα το Κατάστημα στο οποίο έγινε το συμβάν και στάθηκε ηθικά δίπλα σε όλους τους συναδέλφους, με συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να ξεπεραστεί το ψυχολογικό σοκ.

Τι άλλο θα έπρεπε να κάνουμε; Να λειτουργούμε με καχυποψία απέναντι σε κάθε συνάδελφο και να τον θεωρούμε κλέφτη, εκ προοιμίου; Απολογούμαστε που δεν είμαστε μέντιουμ να προβλέπουμε το μέλλον και δεν έχουμε για σύμβουλο τον μάντη Κάλχα…

 

Τέλος, με βάση όσα αναγράφονται στην ανακοίνωση, καλούμε τον κ. Καραμούτσο:

Α)  Να καταθέσει άμεσα στην Δ/νση Εσωτερικού Ελέγχου – Επιθεώρησης όλα τα στοιχεία που διαθέτει σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες που δημόσια έκανε για «red flags», απόκρυψη στοιχείων, συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, κτλ.

Ή έχει στοιχεία και οφείλει να τα παρουσιάσει ή πρόκειται για έναν κοινό συκοφάντη και λασπολόγο.

Β)   Να εξηγήσει στους εργαζόμενους πώς και γιατί ο ίδιος συνεργάζεται στο Προεδρείο και στον Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. με μία Παράταξη όπου ούτε λίγο ούτε πολύ την θεωρεί συλλήβδην «διεφθαρμένη» και «διαπλεκόμενη».

Τι είναι αυτό που τον κρατάει; Πως του το επιτρέπει η συνείδηση και η ηθική του;

Γ)    Να εξηγήσει τι εννοεί όταν απαιτεί την «αναζήτηση ευθυνών» και τι θα κάνει αν η Διοίκηση, επικαλούμενη την ανακοίνωσή του, κρίνει ότι η «απόδοση ευθυνών» συνεπάγεται απόλυση συναδέλφων που έχουν μεν «εμπλοκή» αλλά δεν έχουν «βάλει το χέρι στο μέλι».

Παραδώσατε το τέλειο άλλοθι στη Διοίκηση. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Σας παραδίδουμε στην κρίση των συναδέλφων…

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι αυτονόητο ότι η ΔΗ.ΣΥ.Ε. καταδικάζει απόλυτα ενέργειες που αποτελούν αδικήματα από όποιον και αν προέρχονται. Δεν θα επιτρέψουμε όμως σε κανέναν να αποδίδει συλλογική ευθύνη -θεωρία πάνω στην οποία βασίστηκε ο φασισμός για τον διωγμό και την εξόντωση εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων- και να εμπλέκει το όνομα της Παράταξης και των στελεχών της σε ατομικά αδικήματα.

Η Δ.Α.Σ. επέλεξε το δρόμο της συκοφαντίας και της πόλωσης. Μάλλον την ενδιαφέρουν πιο πολύ οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και τα όποια μικροπαραταξιακά οφέλη θεωρεί ότι μπορεί να αποκομίσει. Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. δεν θα την ακολουθήσει σε αυτά τα επικίνδυνα μονοπάτια. Έχουμε συνδέσει την ιστορία και την πορεία μας με τις πιο σημαντικές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα. Συνεχίζουμε, με πίστη στις αρχές και τις αξίες μας, στον ίδιο δρόμο να προασπίζουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Με το βλέμμα στο μέλλον, προχωράμε με αποφασιστικότητα και αγώνες!

 

                                                                                                         Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

                                                                                                                        ΤΗΣ ΔΗ.ΣΥ.Ε.

Share This

Share This

Share this post with your friends!