Ο Σύλλογός μας έχει, με ξεκάθαρο τρόπο, ταχθεί ενάντια στις πολιτικές συρρίκνωσης που συνεχίζει να εφαρμόζει η Διοίκηση. Η σχετική επιχειρηματολογία που έχουμε αναπτύξει είναι σαφής και τεκμηριωμένη.

Η Εθνική Τράπεζα δεν είναι απλά «άλλη μία» τράπεζα, «άλλη μία» επιχείρηση. Η πορεία της ταυτίζεται με την σύγχρονη ιστορία της Χώρας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς!

Η θέση του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. είναι σαφής. Η προοπτική της Εθνικής Τράπεζας περνάει μόνο μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές και την ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι πολιτικές συρρίκνωσης του Δικτύου, του προσωπικού και του εργασιακού κόστους έχουν φτάσει στα όριά τους.

Χθες, Πέμπτη 27.01.2022, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση της Διοίκησης με πεντακόσιους περίπου συναδέλφους που απασχολούνται στα «κόκκινα» δάνεια (προσωπικό Τ.Α.U. στη Διοίκηση και HUB στο Δίκτυο), με θέμα την πρόταση για εθελοντική μετακίνηση του προσωπικού των εν λόγω χώρων σε τρίτη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων.

Η τοποθέτηση της Διοίκησης στη συγκεκριμένη συνάντηση (σε συνέχεια των προηγούμενων) γεννά μία σειρά από ζητήματα στα οποία οφείλει η Διοίκηση να πάρει θέση:

  • Πως μπορεί η Διοίκηση η οποία μέχρι και πριν λίγο καιρό, και όσο η διαχείριση των «κόκκινων δάνειων» ήταν ζήτημα επιβίωσης για την Τράπεζα, να «αποθέωνε» τους εργαζόμενούς της στους συγκεκριμένους χώρους, και τώρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, να τους λέει ότι περισσεύουν; Έχει αναλογιστεί τις συνέπειες εάν διαρραγεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Διοίκησης και εργαζόμενων;
  • Ήταν ή όχι καταλυτική η συμμετοχή των συγκεκριμένων συναδέλφων στην ορθή διαχείριση και τελικά δραστική μείωση των «κόκκινων δανείων», όπως αυτά αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του Οργανισμού; Είναι δυνατόν να απαξιώνεις το προσωπικό που με αυτοθυσία και με υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού όχι μόνο ανταποκρίθηκε πλήρως αλλά ξεπέρασε τους στόχους που τέθηκαν και μάλιστα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες;
  • Από που προκύπτει ότι το εργασιακό μας μέλλον είναι η συχνή αλλαγή εργοδότη; Το τραπεζικό σύστημα οδηγήθηκε σε κρίση και πλήρωσε βαρύ τίμημα από καιροσκοπικές επιλογές «στελεχών» που άλλαζαν τους εργοδότες «σαν τα πουκάμισα» και λειτούργησαν με απληστία ως «αρπαχτικά» επιβάλλοντας πολιτικές οι οποίες εμφάνιζαν επίπλαστα πρόσκαιρο κέρδος αλλά δυσβάσταχτο κόστος σε βάθος χρόνου.
  • Από τη στιγμή που η πρόταση για εθελοντική μετακίνηση στον servicer είναι τόσο καλή σε εργασιακούς και οικονομικούς όρους, γιατί δεν απευθύνονται στους δεκάδες ειδικούς συνεργάτες που έχουν προσλάβει; Άλλωστε πολλοί από αυτούς ασπάζονται τη θέση της Διοίκησης για «συχνή αλλαγή εργοδότη». Πόσοι ειδικοί συνεργάτες έχουν δηλώσει πρόθεση να αποδεχτούν την πρόταση;

Η Διοίκηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει χώρος για την απορρόφηση όλων των συναδέλφων που δεν θα αποδεχτούν την πρόταση για μετακίνηση εκτός Τράπεζας. Με την αποχώρηση εκατοντάδων συναδέλφων από τις συνεχείς εθελούσιες και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί (με τις γνωστές συνέπειες σε ωράριο και υπερβολική πίεση προς τους εργαζόμενους) όλοι οι χώροι της Τράπεζας έχουν ανάγκες, και μάλιστα σοβαρές. Η Τράπεζα όφειλε ήδη να έχει εκπονήσει ένα σχέδιο ομαλής μετάβασης και αξιοποίησης των συναδέλφων και όχι να αιωρούνται αοριστίες και έμμεσες απειλές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το μέλλον μιας επιχείρησης είναι στέρεο όταν ακριβώς υπάρχει «δέσμευση» του εργαζόμενου. H Διοίκηση οφείλει να έχει όραμα και στρατηγική. Να εμπνέει και να κινητοποιεί τους εργαζόμενους αξιοποιώντας τις δυνατότητες τους. Να αναγνωρίζει την προσφορά τους. Να δίνει προοπτική και ευκαιρίες εξέλιξης με βάση τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της Τράπεζας. Οι συνάδελφοι μας στην Εθνική Τράπεζα έχουν βάλει «πλάτη» σε πολύ δύσκολες, κρίσιμες και οριακές στιγμές για την πορεία της (οικονομική κρίση, πανδημία κλπ). Δεν είναι και δεν αισθάνονται περαστικοί.

Οι ισχυροί δεσμοί των εργαζόμενων με την Εθνική Τράπεζα αποτελούν ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη σταθερή αναπτυξιακή της πορεία.

Η προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών μας δικαιωμάτων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Συλλόγου μας. Εάν υπάρχουν σχεδιασμοί εκ μέρους της Διοίκησης για ανατροπή τους, απαντάμε ότι αυτοί οι σχεδιασμοί θα ανατραπούν και θα πέσουν στο κενό.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η όποια απόφαση είναι προσωπικό θέμα του κάθε συναδέλφου. Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι καμία παρέμβαση, και πολύ περισσότερο έμμεση απειλή, με σκοπό να επηρεαστούν οι συνάδελφοι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Οι εργαζόμενοι είναι σταθερά συσπειρωμένοι γύρω από τον Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. ο οποίος θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα δικαιώματά τους.

Το νέο Προεδρείο του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, όπου και θα θέσει αναλυτικά όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. είναι ισχυρός και έτοιμος να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις προκλήσεις από όπου και αν προέρχονται.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Κατεβάστε το αρχείο PDF

Share This

Share This

Share this post with your friends!