Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 9/2/2022, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του νέου Προεδρείου του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. με τον Πρόεδρο της Τράπεζας κ. Γ. Χαρδούβελη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Π. Μυλωνά και τη Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κα Ε. Χατζηιωάννου. Στη διάρκεια της συνάντησης, το Προεδρείο του Συλλόγου έθεσε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και παρουσίασε διεξοδικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις του:

1. ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Από τις αρχές του χρόνου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Ο.Τ.Ο.Ε. με τις Διοικήσεις των Τραπεζών για την υπογραφή της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο Σύλλογός μας έχει ταχθεί με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό της Ο.Τ.Ο.Ε. στη βάση των δίκαιων και τεκμηριωμένων διεκδικήσεων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία. Ζητήσαμε από τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, να συμβάλει θετικά στην κατεύθυνση της υπογραφής μιας ικανοποιητικής νέας Κλαδικής Σύμβασης.

2. ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Τ.Ε. 

Επαναλάβαμε τις θέσεις που έχουμε και δημόσια εκφράσει σχετικά με την πορεία της Εθνικής Τράπεζας για τα επόμενα χρόνια. Οι ακολουθούμενες πολιτικές συρρίκνωσης σε Δίκτυο, προσωπικό καθώς και η συμπίεση του εργασιακού κόστους έχουν υπερβεί κάθε όριο.

Η Εθνική έχει ταυτιστεί με τη σύγχρονη ιστορίας της χώρας. Έχει διαδραματίσει σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές. Η θετική προοπτική της Εθνικής Τράπεζας και η ανάκτηση του ισχυρού – πρωταγωνιστικού της ρόλου περνάει μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές, με στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συρρίκνωση ούτε του Δικτύου ούτε γενικότερα του προσωπικού το οποίο, ακριβώς λόγω των ακολουθούμενων πολιτικών, εργάζεται πλέον υπό εξοντωτικούς ρυθμούς και με διαρκή πίεση, προκειμένου να επιτευχθούν μη ρεαλιστικοί και διαρκώς αυξανόμενοι στόχοι. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη και δημιουργεί πλέον σοβαρά προβλήματα και στην ίδια τη λειτουργία της Τράπεζας.

3. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Την πορεία της Τράπεζας έχουν στηρίξει πρώτα και κύρια οι άνθρωποί της, οι εργαζόμενοι. Έχει αποδειχθεί διαχρονικά και ειδικότερα τα – γεμάτα προκλήσεις – τελευταία χρόνια (οικονομική κρίση, capital controls, πανδημία) ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει προσωπικό υψηλού επιπέδου που έχει δώσει τις «μάχες» του με αφοσίωση και έχει κρατήσει όρθια την Τράπεζα στα δύσκολα. Κι αυτό έχει αναγνωριστεί δημόσια και από την ίδια τη Διοίκηση με ανακοινώσεις και μηνύματα προς το προσωπικό. Επιτέλους, αυτή η αναγνώριση πρέπει να λάβει έμπρακτα χαρακτηριστικά – και να μη μένει μόνο στα λόγια – με τέτοιο τρόπο ώστε να την αντιληφθούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να νιώθουν ασφαλείς στην Εθνική Τράπεζα. Όπως σημειώσαμε και στην τελευταία μας ανακοίνωση, η καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας δεν ταιριάζει στην Εθνική Τράπεζα. Είμαστε υπέρ των σταθερών εργασιακών σχέσεων και της διαρκούς εξέλιξης των εργαζόμενων εντός της Τράπεζας. Η ανάπτυξη – εξέλιξη – πρόοδος του προσωπικού και η ολοκλήρωση του εργασιακού βίου εντός του Οργανισμού είναι η ορθή πολιτική για τη διαχείριση του προσωπικού. Τα διδάγματα από την οικονομική κρίση οφείλουμε να τα αξιολογούμε καθώς οργανισμοί με υψηλή κινητικότητα στελεχών ήταν και αυτοί που επλήγησαν πρώτοι.

4. T.A.U. / HUBS

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων παρέμεινε επί πολλά χρόνια η μεγαλύτερη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο και προφανώς και για την Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις ανακοινώσεις της Τράπεζας, η πρόκληση αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και σε αυτό είχαν καθοριστική συνεισφορά οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους χώρους οι οποίοι – βάσει αποτελεσμάτων – ανταποκρίθηκαν στον απόλυτο βαθμό. Η Διοίκηση σε μηνύματά της έχει κάνει λόγο για «επίτευξη του στόχου πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου» και έχει ευχαριστήσει δημόσια τους εργαζόμενους που συνέβαλαν σε αυτή την «ομαδική επιτυχία». Και πράγματι το συγκεκριμένο προσωπικό απέδειξε την αξία του με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν πρόκειται όμως να αποδεχτούμε ότι η επίτευξη του στόχου της μείωσης των προβληματικών δανείων μπορεί να αποτελέσειαφορμή για υλοποίηση πολιτικών περαιτέρω συρρίκνωσης της Τράπεζας. Στο σημερινό τοπίο, μετά την αποχώρηση χιλιάδων συναδέλφων τα τελευταία χρόνια και παρά την ψηφιοποίηση, ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ.

Με δεδομένο ότι σε πολλούς χώρους υπάρχουν πλέον μεγάλες και πραγματικές ελλείψεις σε προσωπικό, ζητήσαμε από τη Διοίκηση την αξιοποίηση των συγκεκριμένων συναδέλφων σε θέσεις αντίστοιχες των προσόντων τους με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εκπονήσει το HR. Οποιαδήποτε άλλη λογική που υποβαθμίζει τα δικαιώματα και την προσφορά των εν λόγω συναδέλφων θα μας βρει απέναντι.

Εξάλλου, την ύπαρξη αναγκών την αναγνωρίζει και η ίδια η Διοίκηση στην πράξη με την πρόσληψη πολλών και ακριβοπληρωμένων ειδικών συνεργατών, πρακτική με την οποία είμαστε σταθερά απέναντι όπως με ξεκάθαρο τρόπο δηλώσαμε και σε αυτή τη συνάντηση. Τα κενά και οι ανάγκες πρέπει και μπορούν να καλύπτονται από τους εργαζόμενους της Εθνικής. Δεν μπορεί κανείς πλέον να ισχυρίζεται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην Τράπεζα.

5. DATA REMEDIATION

Το συγκεκριμένο έργο έχει πλέον ισχυρό αποτύπωμα στα στοιχεία του Οργανισμού. Οι στόχοι της Μονάδας επιτυγχάνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κάτι που αναγνωρίζεται από την ίδια τη Διοίκηση. Αυτό αποδεικνύει πολλά για την αξία των συναδέλφων που απασχολούνται τα τελευταία χρόνια στο έργο και πλέον στελεχώνουν τη νέα Διεύθυνση, κυρίως όμως αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την πάγια θέση μας, όπως εκφράστηκε και προχτές, ότι η υλοποίηση έργων εντός της Τράπεζας, από τους ανθρώπους της, είναι η πλέον ενδεδειγμένη, ασφαλής για τα συμφέροντα της Τράπεζας και αποτελεσματική λύση.

6. ΔΙΚΤΥΟ

Το Δίκτυο Καταστημάτων είναι η αιχμή του δόρατος της Τράπεζας. Το τραπεζικό κατάστημα είναι και πρέπει να παραμείνει το σημείο αναφοράς και το σημείο διαφοροποίησης για την Εθνική Τράπεζα, όσο κι αν πολλές τραπεζικές συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον από εναλλακτικά δίκτυα. Η Τράπεζα οφείλει να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο αυτά που την έκαναν διαχρονικά ξεχωριστή: Την κουλτούρα της και τους ανθρώπους της.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συρρίκνωση. Αντίθετα, το Δίκτυο πρέπει να στηριχθεί από την Τράπεζα με κάθε τρόπο ώστε να συνεχίσει να είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Το Δίκτυο θα είναι και την επόμενη περίοδο στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. Απαιτούμε πλέον να μπει – έμπρακτα και ουσιαστικά – ψηλά και στις προτεραιότητες της Τράπεζας.

7. Τ.Υ.Π.Ε.Τ. 

Το Ταμείο Υγείας είναι ένας ιστορικός θεσμός για τους εργαζόμενους. Η αξία του και η συνεισφορά του έγιναν ορατά και στους πλέον δύσπιστους την περίοδο της πανδημίας όπου το Τ.Υ.Π.Ε.Τ., εκτός από τις υψηλού επιπέδου παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους του, βοήθησε καθοριστικά και στη δημιουργία αισθήματος ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους και στην ίδια τη λειτουργία της Τράπεζας. Εξάλλου, μέσω της πρόσφατης έρευνας εργασιακής εμπειρίας, αναγνωρίστηκε και ως το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τους εργαζόμενους. Ωστόσο, το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. πλήττεται διαχρονικά από τη συνεχή μείωση προσωπικού και για το λόγο αυτό η ενίσχυσή του από την Τράπεζα είναι διαρκώς ανάμεσα στις βασικές διεκδικήσεις του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. είτε μέσω των Επιχειρησιακών Συμβάσεων είτε μέσω της πρόσφατης χορηγίας της Ε.Τ.Ε. Αναμένουμε από τη Διοίκηση να συνεχίσει την ενίσχυση του Ταμείου και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

8. ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ζητήσαμε από τη Διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό ενέργειες για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Προαγωγών Ανωτάτων και την έκδοση των Πράξεων Διοίκησης που εκκρεμούν εδώ και μήνες και αφορούν σε εισηγήσεις Υπηρεσιακών Συμβουλίων Μονάδων της Διοίκησης (αναβαθμίσεις εξειδικευμένου προσωπικού). Επίσης, ζητήσαμε και αναμένουμε την επίλυση των λοιπών θεμάτων που αφορούν το Προσωπικό (πελατοκεντρικό, οδοιπορικά, πολιτιστικά, κλπ).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Βάση της τοποθέτησής μας για όλα τα παραπάνω είναι η διαχρονική κουλτούρα του Συλλόγου μας για αναζήτηση λύσεων μέσα από διάλογο, διαβούλευση και διαπραγμάτευση. Έχει άλλωστε αποδειχθεί στην πράξη ότι έτσι βρίσκονται ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα και έτσι μόνο καλλιεργείται και εμπεδώνεται ένα κλίμα ασφάλειας και εργασιακής ειρήνης που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και για τους εργαζόμενους και για την πορεία της Τράπεζας. Αντίθετα, ενέργειες και αποφάσεις που φέρνουν τους εργαζόμενους και το Σύλλογο προ τετελεσμένων, δυναμιτίζουν την εμπιστοσύνη και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα εργασιακά μας δικαιώματα με κάθε διαθέσιμο μέσο εκφράζοντας έτσι τη βούληση τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και των εργαζόμενων συνολικά.

Η Διοίκηση αναγνώρισε την αξία και τη σημασία του διαλόγου και της διαβούλευσης με τον Σ.Υ.Ε.Τ.Ε για όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο του θεσμικού κύκλου συναντήσεων με τη Διοίκηση για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού όπου θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση των παραπάνω θεμάτων για τα οποία αναμένουμε από τη Διοίκηση συγκεκριμένες απαντήσεις.

Share This

Share This

Share this post with your friends!