IMG_7874sm

Απόλυτα κυρίαρχη η ΔΗ.ΣΥ.Ε. στο 31ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ.

Επανεκλέχθηκε με διαφορά πρώτη δύναμη, αυξάνοντας μάλιστα κατά δύο έδρες (από 25 σε 27) την παρουσία της στο Γενικό Συμβούλιο για την επόμενη τριετία.

Ήταν μια καθαρή νίκη της συνέπειας, της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, αλλά και του αγωνιστικού προσανατολισμού της ΟΤΟΕ, που καθόρισε η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου.

Οι 492 Σύνεδροι, που ψήφισαν στο Συνέδριο εκπροσωπώντας όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, επέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία να εμπιστευθούν τις δυνάμεις της ΔΗ.ΣΥ.Ε. που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν αποτελεσματικές μάχες για την υπεράσπιση της απασχόλησης, του θεσμού της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κυριακής για το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ διαμορφώθηκαν ως εξής:

1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΔΗ.ΣΥ.Ε.) 177 ψήφοι – 27 έδρες

2. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΣΥ.ΔΗ.ΣΥ.) 116 ψήφοι – 18 έδρες

3. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ 64 ψήφοι – 10 έδρες

4. ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ 60 ψήφοι – 9 έδρες

5. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 30 ψήφοι – 4 έδρες

6. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ 25 ψήφοι – 4 έδρες

7. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ 12 ψήφοι – 2 έδρες

8. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 07 ψήφοι – 1 έδρες

Είναι φανερό ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που οι υποσχέσεις περισσεύουν και η αλήθεια είναι μια άγνωστη λέξη που απουσιάζει από την Κυβερνητική «αριστερή» πολιτική, οι αντιπρόσωποι των 43.000 εργαζόμενων στις τράπεζες επέλεξαν συνειδητά να εμπιστευθούν ξανά τις δυνάμεις που κράτησαν σταθερά και αποτελεσματικά το τιμόνι του κλάδου, υπερασπίζοντας τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του 31ου Συνεδρίου της ΟΤΟΕ είναι μήνυμα αποφασιστικότητας των εργαζόμενων, όπως εκφράστηκε από τους Συνέδρους – αντιπροσώπους τους, είναι όμως και μήνυμα ευθύνης, που πρέπει να αναλάβει η νέα Διοίκηση του κλάδου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των επιθέσεων που προετοιμάζονται ενάντια στον κλάδο και στους εργαζόμενους στις τράπεζες.

Παράλληλα, σε μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε με κάλπη το Σάββατο, ο Διοικητικός και ο Οικονομικός Απολογισμός της ΟΤΟΕ εγκρίθηκαν από τους Συνέδρους με ποσοστά που άγγιξαν το 80%.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διοικητικός Απολογισμός εγκρίθηκε με ποσοστό 77,74% ΝΑΙ έναντι ποσοστού 20,48% ΟΧΙ, 1,10% ΛΕΥΚΑ και 0,36% ΑΚΥΡΑ.
Ο Οικονομικός Απολογισμός εγκρίθηκε με ποσοστό 79,20% ΝΑΙ έναντι 19,71% ΟΧΙ, 0,73% ΛΕΥΚΑ και 0,36% ΑΚΥΡΑ.

Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, κλείνοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου τόνισε ότι «η νέα Διοίκηση της ΟΤΟΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της τρέχουσας συγκυρίας με έναν Προγραμματισμό Δράσης, που θα αφορά στους εργαζόμενους στις Τράπεζες και ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει ευρύτερους στόχους αλληλεγγύης, που θα έχουν την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας».

Στη συνέχεια έθεσε τους βασικούς άξονες του Προγραμματισμού Δράσης της ΟΤΟΕ, οι οποίοι έχουν ως εξής:
1. Προστασία της Απασχόλησης όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες και δέσμευση διασφάλισης της εργασίας.
2. Σοβαρή και υπεύθυνη εφαρμογή των συμφωνιών (Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Κανονισμών, Εργατικής Νομοθεσίας) από τις Τράπεζες.
3. Συγκρότηση κλαδικού Ταμείου στήριξης του εισοδήματος.
4. Άρση των διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων εξαιτίας της επιβολής ποσοτικών στόχων.
5. Θεσμοθέτηση ελάχιστης αναγκαίας εγγύησης για τη λύση των συμβάσεων των εργαζομένων αορίστου χρόνου.
6. Αποκατάσταση λειτουργίας των ρυθμίσεων του Ενιαίου Μισθολογίου.
7. Μέριμνα για θέματα που αφορούν στην Ισότητα και τη Μητρότητα.
8. Διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στην εργασία.
9. Παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
10. Υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στήριξη των Σωματείων Μελών της ΟΤΟΕ για υπογραφή Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στο πλαίσιο υπεράσπισης των θεσμών αντιπροσώπευσης του συνδικαλιστικού κινήματος στις Τράπεζες, με σχέδιο συνεχούς δράσης και στόχους ουσιαστικών αποτελεσμάτων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ τόνισε ότι ο στόχος προτεραιότητας που έχει ήδη δρομολογηθεί από την Γραμματεία Ασφαλιστικού και θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθεί τη νέα τριετία αφορά στη συμπληρωματική ασφάλιση για την Υγεία και τη Σύνταξη, στη βάση ίδρυσης ταμείου με διμερή χρηματοδότηση (εργαζόμενων και τραπεζών).
Επεσήμανε ιδιαίτερα, ότι ο στόχος αυτός αποτελεί μια νέα καινοτόμο πρωτοβουλία της ΟΤΟΕ, που δίνει διέξοδο και προοπτική στα σοβαρά θέματα ασφαλιστικής προστασίας για την Υγεία και τη Σύνταξη, τα οποία αφορούν όλους τους σημερινούς και τους αυριανούς εργαζόμενους των τραπεζών.

Η στάση της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης:

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προερχόμενοι από τον ΣύΡιζΑ σύνεδροι της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης πέταξαν λευκή πετσέτα αποχωρώντας από το συνέδριο την πρώτη μέρα, αφού πρώτα διαπίστωσαν ότι οι συσχετισμοί του Συνεδρίου δεν είναι ευνοϊκοί γι’ αυτούς. Η επιλογή της αποχώρησης καταδεικνύει την ένδεια επιχειρημάτων και τον μεταξύ τους πολιτικό διχασμό. Προτίμησαν να κρυφτούν, παρά να τιμήσουν τους συναδέλφους που τους έστειλαν στο Συνέδριο για να τους εκπροσώπησουν.

Αλλά την Ιστορία πάντα την γράφουν οι παρόντες!

Και η δυναμική και εντυπωσιακή παρουσία των συνέδρων της ΔΗΣΥΕ που μονοπώλησαν -ελλείψει άλλων- τις ομιλίες του Συνεδρίου επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά γιατί οι συνάδελφοι εμπιστεύονται διαχρονικά τη ΔΗΣΥΕ.

Τελικά, οι σύνεδροι της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης, αφού αποχώρησαν από τον διήμερο ουσιαστικό διάλογο που αναπτύχθηκε για τα σοβαρά ζητήματα των εργαζομένων στις τράπεζες, επέστρεψαν την Κυριακή μόνο για τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Αλλά στην κάλπη τους περίμενε η δυσάρεστη απάντηση των συνέδρων που τελικά τους έδωσαν μόνο 10 έδρες στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο, έναντι 27 της ΔΗΣΥΕ.

Νίκησαν όσα πρεσβεύει η ΔΗΣΥΕ!

Νίκησαν η σοβαρότητα, η συνέπεια, η υπευθυνότητα και η αποτελεσματικότητα!

Συνεχίζουμε αγωνιστικά, στη σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες και να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες τους, με τις αρχές και τις αξίες της συλλογικής αυτονομίας, που αποτελεί το κλειδί της ενότητας και της ιστορικής πορείας του κλάδου μας.

ΔΗΛΩΣΗ του Προέδρου της ΟΤΟΕ Σταύρου Κούκου για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή της νέας Διοίκησης του κλάδου στο 31ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ:

«Αυτή η νίκη στη δυσκολότερη περίοδο για τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, που στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την πορεία της ΟΤΟΕ και συνεχίζουν να εμπιστεύονται τις δυνάμεις της σοβαρότητας, της συνέπειας και της ευθύνης.

Με τη ματιά της στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, η ΟΤΟΕ θα συνεχίσει με σταθερότητα να υπερασπίζει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες και να διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες τους, με τις αρχές και τις αξίες της συλλογικής αυτονομίας, που αποτελεί «το κλειδί» της ενότητας και της ιστορικής πορείας του κλάδου.»

Share This

Share This

Share this post with your friends!