OnePercentΣυναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων τους τελευταίους μήνες δέχεται συνεχείς επιθέσεις από κυβερνητικής πλευράς, επιθέσεις που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν με την φοροεπιδρομή στα εισοδήματά μας, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και τις μειώσεις των συντάξεων, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις στις Τράπεζες.

Είναι πρόσφατες οι επιθέσεις που δέχτηκε ο κλάδος μας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Τράπεζες, από την λεηλασία των αποθεματικών ακόμα και των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων από την Κυβέρνηση, μέχρι την άρον–άρον επιβολή της νέας έκτακτης εισφοράς–χαράτσι 1% πάνω στις μικτές αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων υπέρ ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για μια ακόμα άδικη και προκλητική επίθεση της κυβέρνησης στους ήδη συμπιεσμένους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων, που φορτώνει στους εργαζόμενους υποχρεώσεις και ευθύνες οι οποίες ανήκουν στο Κράτος.

Έτσι, η Κυβέρνηση μετατρέπεται σε διαχειριστή αναδιανομής των εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον μεγάλο πλούτο που υποσχέθηκε να φορολογήσει.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στο νέο χαράτσι της παρακράτησης του 1% από τους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων υπέρ ΟΑΕΔ, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε στην ΟΤΟΕ στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε για το θέμα αυτό ότι “είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της παρακράτησης αφού ήταν απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτη”. Δεν εξήγησε, βέβαια, γιατί ο προκάτοχός του Υπουργός άλλαξε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για το θέμα αυτό με την οποία εξαιρείτο ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων από την παρακράτηση του 1%, επειδή ήταν ήδη επιφορτισμένος με άλλη παρακράτηση υπέρ της ανεργίας, συνολικού ύψους 5% (1.83% εργαζόμενοι – 3,17% εργοδότες).

Ο κ. Κατρούγκαλος μετά την αποφασιστική παρέμβαση της ΟΤΟΕ δεσμεύτηκε να ακυρώσει την αναδρομική παρακράτηση από τους τραπεζοϋπαλλήλους της εισφοράς αυτής από 1/1/2011, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Παράλληλα, αποδέχτηκε την πρότασή μας να παραπέμψει το θέμα της παρακράτησης του 1% στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατί, σύμφωνα με τα επιχειρήματα που του παραθέσαμε, δεν μπορεί να αποτελέσει οριστική και αδιαμφισβήτητη νομική κρίση η απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεδομένου ότι το θέμα έπρεπε να εξετασθεί από την ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου και με επιπλέον νομικά στοιχεία, επιχειρήματα και άλλα ερωτήματα που θα έδιναν μια ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα των πραγματικών προθέσεων του Νομοθέτη για το θέμα αυτό.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι τραπεζοϋπάλληλοι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των διαδοχικών μνημονίων έχουμε συμβάλλει τα μέγιστα με εισφορές κοινωνικού χαρακτήρα όσο κανένας άλλος κλάδος εργαζομένων.

Έχουμε σαφή επίγνωση των κοινωνικών μας ευθυνών αλλά και των υποχρεώσεών μας απέναντι στο Κράτος. Θέλουμε όμως αυτό να έχει ευαισθησία, να είναι δίκαιο και να σέβεται τους αγώνες και τις κατακτήσεις μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, στη σημερινή της Συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για το θέμα της παρακράτησης της εισφοράς του 1% υπέρ του ΟΑΕΔ που προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα η Κυβέρνηση, αποφάσισε τα εξής:

1. Θα προσφύγει άμεσα νομικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα καθώς και γνωμοδοτήσεις επιφανών νομικών, με στόχο την ακύρωση της άδικης απόφασης της Κυβέρνησης και την οριστική ματαίωση της παρακράτησης του 1% από τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.

2. Θα ζητήσει από τον Υπουργό Εργασίας την αναστολή της άμεσης εφαρμογής της παρακράτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην οποία η ΟΤΟΕ θα καταθέσει συνολικό υπόμνημα με επιχειρήματα αλλά και μέχρι το θέμα να διευθετηθεί οριστικά με τις δικαστικές αποφάσεις μετά την προσφυγή της ΟΤΟΕ.

3. Θα στείλει επιστολή στις Τράπεζες και θα ζητήσει την αναστολή της παρακράτησης της εν λόγω εισφοράς 1% υπέρ ΟΑΕΔ από τους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες είναι ο κινητήριος μοχλός ενός κλάδου στον οποίο θα στηριχθεί η οικονομία, η κοινωνία, η χώρα η ίδια.

Αν αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιοι από τη Κυβέρνηση, ή νομίζουν ότι η αντίληψη που έχουν για το ρόλο των Τραπεζών υλοποιείται μέσα από την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, κάνουν λάθος.

Η ΟΤΟΕ έχει διάθεση εποικοδομητικής συνεργασίας και συμβολής σε όλα τα επίπεδα με όσους επιθυμούν διάλογο και συνεννόηση και δεν την αντιμετωπίζουν με εχθρικές συμπεριφορές. Θα είναι, όμως, αμείλικτη και θα αντιδρά με όλα τα μέσα στις επιθέσεις, στις μεθοδεύσεις και στην άδικη μεταχείριση των τραπεζοϋπαλλήλων από όπου και αν προέρχονται όλα αυτά.

Αυτό ας το καταλάβουν οι πάντες όσο ακόμα υπάρχουν κοινωνικά περιθώρια ανοχής στις εξαγγελίες και στις καλές προθέσεις.

Γιατί όλα αυτά εξαντλούνται γρήγορα και γίνονται καπνός απέναντι σε μια αδυσώπητη και σκληρή πραγματικότητα.

Share This

Share This

Share this post with your friends!