GSEE-Afissa-4-2-16-a

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ο.Τ.Ο.Ε.:

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
ΑΠΕΡΓΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, μισθωτοί, επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, συμμετέχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση αντίστασης και αγώνα, ενάντια στις ισοπεδωτικές μνημονιακές πολιτικές, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, για τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, για την ακρίβεια, για την ανεργία, για την οικονομική κατάσταση των αδιεξόδων, που βιώνουν η χώρα μας και ο λαός μας.

Η ΟΤΟΕ και οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες συμμετέχουν αυτήν τη μέρα (4 Φεβρουαρίου) στη μεγάλη Πανελλαδική Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ, που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, στηρίζοντας την κοινή προσπάθεια όλων των τάξεων της ελληνικής κοινωνίας, βάζοντας όμως ταυτόχρονα τις θέσεις του κλάδου για το Ασφαλιστικό κα το διεκδικητικό πλαίσιο της Σ.Σ.Ε. των Τραπεζοϋπαλλήλων, που βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με τις Διοικήσεις των Τραπεζών.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το δικο μας πλαίσιο για το Ασφαλιστικό κινείται στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, που έχουν ήδη συρρικνωθεί σημαντικά σε επίπεδα κυριολεκτικής ισοπέδωσης, παρά τις υψηλές εισφορές που κατέβαλαν για τις συντάξεις τους δεκαετίες ολόκληρες.

Τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, που οδηγεί το σχέδιο-πρόταση της Κυβέρνησης, είναι απαγορευτικά για τη δυνατότητα των τραπεζοϋπαλλήλων να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες τους, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο και η όποια ελπίδα συνταξιοδότησης των νέων συναδέλφων, που πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει ζωντανή.

Η ΟΤΟΕ μαζί με όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις, που πλήττονται από το αδιέξοδο και επικίνδυνο ασφαλιστικό σχέδιο της Κυβέρνησης, θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη με αποφασιστικότητα και πίστη για την ανατροπή αυτού του καταστροφικού σχεδίου για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Το πλαίσιο των αιτημάτων του κλάδου, που έθεσε η ΟΤΟΕ στις διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν με τις Τράπεζες, συνοψίζεται στα εξής βασικά σημεία:

  • Στην προστασία της απασχόλησης και στην αποτροπή κάθε κινδύνου απολύσεων στον κλάδο.
  • Στη στήριξη του θεσμού του Ενιαίου Μισθολογίου και στη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών.
  • Στη δημιουργία κλαδικού φορέα, που θα παρέχει συμπληρωματικά ολοκληρωμένες παροχές υγείας στους τραπεζοϋπαλλήλους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και στα μέλη των οικογενειών τους.
  • Στη μέριμνα αντιμετώπισης των οικονομικών πιέσεων που δέχονται οι τραπεζοϋπάλληλοι με ρυθμίσεις δανείων (μείωση επιτοκίων και διεύρυνση χρόνου αποπληρωμής).
  • Στην προώθηση αιτημάτων Ισότητας.

Θεωρούμε, ότι το πλαίσιο της Κλαδικής ΣΣΕ, που διεκδικούμε, είναι ρεαλιστικό και μπορεί να ικανοποιηθεί από τις τράπεζες, γεγονός που θα εξασφαλίσει την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, που είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις τράπεζες.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι στις τράπεζες, που καλούμαστε να σηκώσουμε το βάρος της λειτουργίας μιας οικονομίας, που εξαιτίας μιας αλλοπρόσαλλης Κυβερνητικής πολιτικής, όπως όλα δείχνουν δεν έχει σχέδιο διεξόδου από την κρίση και όραμα προοπτικής.

Έχουμε απόλυτη επίγνωση, ότι θα συκοφαντηθούμε ξανά, όπως στο παρελθόν και θα κατηγορηθούμε ως δήθεν προνομιούχοι, στα πλαίσια μιας πάγιας τακτικής κοινωνικού αυτοματισμού από εκείνους, που θέλουν να καταργήσουν τις κατακτήσεις μας και να αμφισβητήσουν την κοινωνική διάσταση της ιστορίας του κλάδου μας και των αγώνων μας.

Έχουμε απόλυτη επίγνωση, όμως, ότι τώρα πια τα ψέματα τελείωσαν και ο καιρός που οι Κυβερνήσεις έστρεφαν σκόπιμα και δόλια τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Όταν η ισοπέδωση των ελληνικής κοινωνίας με το ενάμισι εκατομμύριο άνεργους είναι συνολική και καθολική, καλά θα κάνουν οι σημερνοί κυβερνώντες να μην έχουν τις ίδιες αυταπάτες με τους προηγούμενους.

Όταν η σημερινή κυβερνητική πολιτική έχει χάσει το όραμα της αριστερής της αφετηρίας, με την οποία παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, οδηγώντας στο απόλυτο τέλμα τις ελπίδες του, δεν μπορεί να πείσει κανέναν για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της.

Όταν μόνο με την πρόταση – ούτε καν νομοσχέδιο – της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό όλες οι κοινωνικές τάξεις, χωρίς εξαίρεση, βρίσκονται κυριολεκτικά «στα κάγκελα» της απελπισίας και οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν πορεία προς το άγνωστο, χωρίς βάρκα και ελπίδα και με τους δανειστές να μην έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο αγώνας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας είναι η μόνη ελπίδα, μήπως οι κυβερνώντες και οι εντολοδόχοι δανειστές τους, αντιληφθούν ότι αυτός ο λαός δεν αντέχει άλλο, ούτε τη συνεχιζόμενη λιτότητα, αλλά ούτε και την κοροϊδία των ντόπιων και ξένων μαθητευόμενων μάγων, που εμπορεύονται πολιτικά την ελπίδα και τις αγωνίες του λαού μας.

Η δική μας ελπίδα είναι το ΣΟΚ, που πρέπει να δημιουργήσει ο αγώνας όλων μας σε εθνικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, μήπως κάποιοι αφυπνισθούν από τον λήθαργο και τις κομματικές ιδεολογικές εμμονές που βρίσκεται αυτάρεσκα ο καθένας τους και αντικρύσουν με ΔΕΟΣ τις ευθύνες τους από την κοινωνική καταστροφή που επέφεραν.

Η ΟΤΟΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες να συμμετάσχουν μαζικά, αποφασιστικά, αγωνιστικά στην Απεργία αντίστασης και πάλης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Το παρόν και το μέλλον του κλάδου μας, που πρέπει να υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, είναι ιστορική υποχρέωση και καθήκον όλων μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/2 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ (ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ 9)
ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.:

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε.
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό μάς αφορούν όλες και όλους.

Μετά τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης (ν. 4335/2015) για όλους τους ασφαλισμένους που δεν είχαν συμπληρώσει μέχρι και την 18η Αυγούστου 2015 τα όρια ηλικίας ή το χρόνο ασφάλισης, το σχέδιο της Κυβέρνησης έρχεται να αλλάξει πλήρως προς το χειρότερο και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Όσο αυξάνει ο μισθός κατά την εργασιακή περίοδο και όσο περισσότερα έτη παραμένει κάποιος στην εργασία, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό αναπλήρωσης. Και, τελικά, τόσο μικρότερη ποσοστιαία η σύνταξη.

Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο για την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση», η σύνταξη δεν θα αυξάνει αναλογικά προς τα έτη ασφάλισης, οι εισφορές που καταβάλλονται δηλαδή δεν θα είναι ανταποδοτικές για τα έτη εργασίας μετά τα 25 και για μηνιαίο εισόδημα πάνω από 800 ευρώ. Ουσιαστικά, εισάγει αντικίνητρα για την ασφάλιση και την συνεισφορά στο σύστημα με υγιείς πόρους από την εργασία. Ή με άλλα λόγια, καθιερώνει κίνητρα για εισφοροδιαφυγή και «μαύρη»-ανασφάλιστη εργασία, ενώ καταδικάζει τους σημερινούς νέους εργαζόμενους να πληρώνουν δεκαετίες υψηλών εισφορών χωρίς καμία ανταπόδοση.

Όταν έρθει η ώρα της απόδοσης (σύνταξη), οι ποσοστιαίες αποδοχές των δικαιούχων βαίνουν μειούμενες για εισφορές που καταβλήθηκαν πολλά έτη και είναι μεγάλου ύψους. Δηλαδή, με το κυβερνητικό σχέδιο τιμωρούνται οι ασφαλισμένοι που είχαν σταθερή -στο χρόνο- απασχόληση και, παράλληλα, πλήρωναν εισφορές επί ολόκληρου του (μεικτού) μισθού, όπως είμαστε εμείς οι τραπεζοϋπάλληλοι. Αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές και μειώνει την ανταπόδοση αυτών των εισφορών στην τελική σύνταξη, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να χρηματοδοτήσει τις χαμηλές συντάξεις. Επιχειρείται δηλαδή με το εν λόγω σχέδιο, τη μείωση κατά 1,8 δις της κρατικής δαπάνης προς την κοινωνική ασφάλιση να την πληρώσουμε σχεδόν αποκλειστικά εμείς οι ασφαλισμένοι -και όχι το Κράτος ή οι εργοδότες- μέσα από ένα παράλληλο φορο-ασφαλιστικό σύστημα.

Ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση το σύνολο των ετών ασφάλισης και η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών αναπλήρωσης οδηγεί σε σημαντικότατες περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων (πέραν των μνημονιακών «κουρεμάτων»), ώστε όλες τελικά να τείνουν σε κοινωνικό επίδομα.

Όσον αφορά στην Επικούρηση, εντάσσει όλους τους μισθωτούς στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), αυξάνει τις εισφορές, μειώνει το ποσοστό υπολογισμού και θέτει ρήτρα βιωσιμότητας (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος)!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Η ενότητα, η αγωνιστικότητα και η μαζικότητα αποτελούν μονόδρομο για εμάς τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να περάσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί που εξαθλιώνουν την κοινωνία, διαλύουν τον πρωτογενή τομέα και συρρικνώνουν την οικονομία.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 4ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε.
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ (ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ 9 ΚΑΙ ΣΙΝΑ)
ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ.

Share This

Share This

Share this post with your friends!