otoeporeia08052016

Την ώρα που το μπλοκ των τραπεζοϋπαλλήλων διαδήλωνε χθες στην Πλατεία Κλαυθμώνος και έξω από τη Βουλή συμμετέχοντας στο απεργιακό εργατικό συλλαλητήριο εναντίον του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού νομοσχεδίου, η ΟΤΟΕ έδινε τη δική της μάχη εντός της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ άσκησε την Κυριακή έντονη παρέμβαση διαμαρτυρίας εντός της Βουλής ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, μετά την αιφνιδιαστική εκ μέρους της Κυβέρνησης κίνηση να καταθέσει το Σάββατο το μεσημέρι τροπολογία και μάλιστα εκπρόθεσμη για την ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) στο νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Από την ένταξη του ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ και τον επανυπολογισμό των συντάξεων, προκύπτουν για περίπου 10.000 συνταξιούχους τραπεζοϋπάλληλους που λαμβάνουν σύνταξη μέσω του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΑΤ μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις έως και 30%.

Έως τώρα το ΕΤΑΤ χορηγεί κύριες και επικουρικές συντάξεις με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς σε 6.310 πρώην εργαζόμενους της Εμπορικής Τράπεζας, σε 3.086 πρώην εργαζόμενους της Τράπεζας Πίστεως (νυν Alpha Bank) και σε 472 πρώην εργαζόμενους της Αττικής Τράπεζας.

Στην απόφαση τονίζεται ότι «από την έναρξη ισχύος του νόμου η προσυνταξιοδοτική παροχή θα υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης 1,75%», που είναι μικρότερο από το 3,3%, με το οποίο έως σήμερα υπολογίζονταν οι συγκεκριμένες συντάξεις.

Επίσης, σημειώνεται στην τροπολογία ότι «οι ήδη καταβαλλόμενες παροχές αναπροσαρμόζονται». Υπολογίζεται ότι μεγάλοι «χαμένοι» της συγκεκριμένης απόφασης, είναι όσοι επέλεξαν προσυνταξιοδοτικό καθεστώς με λίγα χρόνια ασφάλισης (πχ μητέρες με ανήλικο) και οι οποίοι, ενώ έως σήμερα λάμβαναν συντάξιμες αποδοχές σε μηνιαία βάση στα επίπεδα των 1.100 ευρώ, τώρα κινδυνεύουν να υποστούν μείωση έως 40%, που σημαίνει ότι στο εξής η σύνταξή τους θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 600 – 700 ευρώ.

Η ΟΤΟΕ απαίτησε να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που μειώνουν άμεσα τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων και καταργούν οριστικά για όλους ασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών, που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες .

Ενδεικτικό της σκληρότητας του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι το γεγονός ότι οι μειώσεις που προβλέπονται στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων είναι ισοπεδωτικές, (ειδικότερα για τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων) έναντι όλων των άλλων.

Η παρέμβαση διαμαρτυρίας της ΟΤΟΕ έγινε δια του Προέδρου της Σταύρου Κούκου και κλιμακίου της συνδικαλιστικής οργάνωσης στον Υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο και στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Ν. Φράγκο στους οποίους έγινε σαφής η κάθετη αντίθεση του κλάδου των Τραπεζοϋπαλλήλων στο σύνολο του νομοσχεδίου και ειδικότερα στις διατάξεις που πλήττουν τόσο τους εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλους των οποίων καταργούνται ουσιαστικά οι ασφαλιστικές προσδοκίες όσο και των συνταξιούχων που θα δουν τις ήδη μειωμένες συντάξεις τους να συρρικνώνονται άμεσα (με την ψήφιση του νομοσχεδίου) ακόμα περισσότερο έναντι όλων των υπολοίπων συνταξιούχων της χώρας.

Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου για σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες με στόχο την ανατροπή του στην πράξη με όλα τα μέσα συνδικαλιστικά, πολιτικά και νομικά.

Η ΟΤΟΕ έστειλε χθες προσωπική επιστολή – κάλεσμα στους βουλευτές τραπεζοϋπαλλήλους της Κυβερνητικής πλειοψηφίας και στους αρμόδιους υπουργούς με την οποία τους καλούσε να αντιδράσουν έστω και την τελευταία στιγμή και να μην συναινέσουν με την ψήφο τους στην κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων που σε άλλες εποχές και οι ίδιοι χαρακτήριζαν ως «τα ιερά και όσια» του κλάδου μας.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της ΟΤΟΕ:

          Κάποτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν για όλους «τα ιερά και τα όσια» του κλάδου.

           Γενιές που βρίσκονται ακόμα στη ζωή και άλλες που έφυγαν, έδωσαν σκληρούς αγώνες και υπερασπίστηκαν αποφασιστικά αυτά τα δικαιώματά μας.

           Μέσα σε αυτές τις γενιές είστε και εσείς οι σημερινοί Βουλευτές τραπεζοϋπάλληλοι της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και εσείς οι Υπουργοί, Νομικοί που υπερασπιστήκατε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα στις αίθουσες των δικαστηρίων.

           Είστε εσείς που σήμερα με την ψήφο σας μετά την τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και αιφνιδιαστικά χθες (7/5/2016) το μεσημέρι και αφορά στον κλάδο μας, που πρέπει να αποφασίσετε, αν θα επιβάλλετε περαιτέρω άμεσες μειώσεις στις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων του ΕΤΑΤ που αγγίζουν το 30% ή αν θα συνεχίσετε να υπερασπίζεστε «τα ιερά και τα όσια» του κλάδου μας.

           Είστε εσείς που πρέπει να κοιτάξετε στα ίσια τους τραπεζοϋπαλλήλους και τις οικογένειές τους, όχι με τα μάτια του προσώπου σας αλλά με τη συνείδησή σας και να τους πείτε τούτη την κρίσιμη ώρα τι θα πράξετε.

           Είστε εσείς που πρέπει να μιλήσετε όχι με λόγια, αλλά με το χέρι στη καρδιά στον ανώνυμο συνταξιούχο και εν ενεργεία τραπεζοϋπάλληλο και να του απαντήσετε στα αμέτρητα γιατί, της κοινής του λογικής.

           Η ιστορία του κλάδου αλλά και η συλλογική συνείδηση μιας εποχής που εκφράστηκε στα πεδία της ταξικής αντιπαράθεσης την οποία υπηρετήσατε και εσείς, απαιτεί από εσάς ένα μεγάλο όχι στην υποταγή και τη λεηλασία των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

           «Τα ιερά και τα όσια» των αγώνων μας σας φωνάζουν…

 Υπερασπιστείτε την ιστορία μας, την τιμή, την αξιοπρέπεια και τη συνείδησή σας.

Δυστυχώς, οι αποδέκτες της επιστολής της ΟΤΟΕ βουλευτές τραπεζοϋπάλληλοι Μάκης Μπαλαούρας, Χαρά Καφαντάρη και Χριστόφορος Παπαδόπουλος και οι αρμόδιοι Υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος, ψήφισαν χωρίς αλλαγές το νομοσχέδιο.

Η ΟΤΟΕ, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες αλλά και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι δεν πρόκειται να συμβιβασθούμε με την μοίρα που μας επιφυλάσσουν Κυβέρνηση και δανειστές και θα συνεχίσουμε τους αγώνες ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα με όλες μας τις δυνάμεις.

Share This

Share This

Share this post with your friends!