otoeoranje

Δελτίο τύπου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξέδωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Σε αυτό αναφέρει αναλυτικά:

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ:

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ, Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΔΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών αποτελεί όρο επιβίωσης του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι λόγοι που επέβαλαν την ανάγκη της τρίτης κατά σειρά ανακεφαλαιοποίησης έχουν αξία για να καταδειχθεί η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθήθηκε από την αρχή του 2015, η οποία είχε ως επακόλουθο την απόσυρση των καταθέσεων, την άνοδο των NPLs και στη συνέχεια την τραγική κατάληξη των capital controls.

Η ουσία, όμως, αφορά στη σημερινή πραγματικότητα που επιβάλλει σε όλους «να τρέξουν» για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης, με τις Τράπεζες να πρέπει να υποβάλλουν αξιόπιστα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών τους αναγκών μέχρι τις 6 Νοεμβρίου στη DG Comp, την Κυβέρνηση να ψάχνει λύσεις στο τραπεζικό σύστημα χωρίς να δυσαρεστήσει την Κομισιόν και τους εργαζόμενους να αγωνιούν για μια ακόμα φορά γιατί με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα εξαρτηθούν πολλά που τους αφορούν με κορυφαίο ζήτημα την εργασία τους.

Όμως, ανεξάρτητα από όλα αυτά που αφορούν στην αναγκαία μεν για όλους επιτυχία της επιλογής της ανακεφαλαιοποίησης, πρέπει να αποτιμήσουμε πολιτικά, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και εθνικά τι σημαίνει αυτή η τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, όπως και τον Νόμο που έφερε στη Βουλή η Κυβέρνηση για το θέμα αυτό και ψηφίστηκε.

Αυτή η αποτίμηση μας οδηγεί στα συμπεράσματα ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση:

  • Δημιουργεί ένα ακόμα κόστος που θα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός.
  • Οδηγεί στον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος στο επίπεδο του ελέγχου και της στρατηγικής που θα επιβληθεί να ακολουθήσουν οι Τράπεζες.
  • Επιτείνει την αβεβαιότητα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες αλλά και για όλους εκείνους που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τις Τράπεζες (διαχείριση κόκκινων δανείων), δηλαδή για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
  • Αποκαλύπτει, τέλος, τη βαθιά ρωγμή που άνοιξε στα χρόνια της κρίσης και μεγάλωσε ακόμα περισσότερο με το τρίτο μνημόνιο της σημερινής Κυβέρνησης, η οποία αφορά στην αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας και στο επίπεδο της χάραξης στρατηγικής για την οικονομία, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη.

Μετά και από αυτή την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, απαιτείται ουσιαστική στροφή στην πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα για να πάρει ανάσα.

Μια στροφή, όμως, που θα υπακούει στις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες.

  • Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα με την επιστροφή των καταθέσεων και την άρση των capital controls, προκειμένου στοχευμένα με σχέδιο και όραμα να αποκατασταθεί η ρευστότητα που είναι αναγκαία να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία.
  • Πρέπει τώρα να μπει τέλος στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στη διεύρυνση της ανεργίας.

Για όλα αυτά η ΟΤΟΕ έχει διατυπώσει πολλές φορές τις θέσεις της.

Σήμερα, όμως, καλεί τη Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, να μην επιτρέψουν να μετατραπεί η χώρα μας σε πραγματικό οικονομικό προτεκτοράτο μέσω του απόλυτου ελέγχου των Τραπεζών.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά και σε κάθε κατεύθυνση ότι, σε ό,τι μας αφορά ως συνδικαλιστικό κίνημα στις Τράπεζες, θα υπερασπίσουμε ένα τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί σε όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Τέλος, θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις Τράπεζες, όχι μόνο από συνδικαλιστικό καθήκον αλλά και από υποχρέωση που εκπορεύεται από την ιστορική, κοινωνική και εθνική προσφορά και συμβολή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων, που πρέπει να συνεχιστεί και σήμερα στις δύσκολες στιγμές της χώρας μας και του λαού μας.

Share This

Share This

Share this post with your friends!