Δελτίο Τύπου Ο.Τ.Ο.Ε.

otoeoranje

ΒΡΕΙΤΕ ΛΥΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΧΙ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μεθοδευμένες επιθέσεις δέχεται για μία ακόμα φορά ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων από τα νέα οικονομικά κέντρα αποφάσεων, που θέλουν να ελέγξουν τη λειτουργία των τραπεζών και κατ’ επέκταση την πορεία και τις κατευθύνσεις της ελληνικής οικονομίας.

Οι νέες αυτές επιθέσεις αφορούν στα δημοσιεύματα περί δήθεν ανάγκης νέας μείωσης του προσωπικού των τραπεζών κατά δέκα χιλιάδες εργαζόμενους ακόμα, όταν είναι γνωστό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις τράπεζες μειώθηκε κατά δεκαεννέα χιλιάδες άτομα, που αντιστοιχεί σε μείωση του εργασιακού κόστους κατά 40% περίπου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω νέα φημολογούμενη μείωση του προσωπικού των τραπεζών κατά δέκα χιλιάδες, που θέλουν να πραγματοποιηθεί, είναι πέραν των πέντε χιλιάδων εργαζομένων των τραπεζών που προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018 σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν αποφασιστεί ήδη.

Είναι φανερό ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία αναπτυξιακής λειτουργίας των τραπεζών οδηγεί και πάλι στη στοχοποίηση του κλάδου και των εργαζομένων, ενώ η Κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να παρέμβει στοιχειωδώς στις εξελίξεις στις τράπεζες.

Αντί εκείνοι που έχουν την ευθύνη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο -και ειδικότερα η Κυβέρνηση- να σχεδιάσουν μία συντεταγμένη αναπτυξιακή πολιτική, που θα περιλαμβάνει και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, και θα έδινε μία νέα λειτουργική δυναμική στις τράπεζες, αναζητούν ξανά τρόπους βιωσιμότητας των τραπεζών μέσα από την περαιτέρω συρρίκνωσή τους και θύματα πάλι τους εργαζόμενους.

Η ΟΤΟΕ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της σε αυτές τις μεθοδεύσεις, που δεν εναρμονίζονται με καμία αναπτυξιακή λογική, και δηλώνει ότι θα αντισταθεί με όλες της τις δυνάμεις, αν επιχειρηθεί τα σχέδια αυτά σε βάρος των εργαζομένων στις τράπεζες να υλοποιηθούν.

Σήμερα οι τράπεζες βρίσκονται σε παρατεταμένη εκκρεμότητα εξαιτίας της προβληματικής λειτουργίας των Διοικήσεών τους (που οφείλεται στην εφαρμογή ενός απαράδεκτου νόμου), που καθορίζουν την πολιτική των τραπεζών και παίρνουν τις αποφάσεις.

Η Κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη να βρει τρόπους να επανέλθουν οι τράπεζες στην υπηρεσία της ανάπτυξης με αποτελεσματικότητα και λειτουργικούς και οικονομικούς στόχους για την οικονομία της χώρας, τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και τους εργαζόμενους.

Η ΟΤΟΕ για όλα αυτά περιμένει άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις και θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για δράσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες υπεράσπισης του κλάδου και των εργαζομένων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Share This

Share This

Share this post with your friends!