syeteblacklogo

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με την Π.Δ. 357/31.08.2016 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ανέθεσε την εποπτεία της Διεύθυνσης Στρατηγικής Ανθρώπινου Δυναμικού σε ειδική συνεργάτιδα, την οποία προσέλαβε από την αγορά και πάραυτα τοποθέτησε σε ανώτατη οργανική θέση.

Για δικούς της λόγους, που οφείλει ωστόσο να εξηγήσει, η Διοίκηση της Ε.Τ.Ε. έκρινε ότι αυτό που σήμερα χρειάζεται η Τράπεζα, προκειμένου να ανακάμψει και να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στην αγορά, ήταν ένα εισαγόμενο στέλεχος χωρίς τις απολύτως αναγκαίες εμπειρίες και δεξιότητες των τραπεζικών διαδικασιών και εργασιών.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας (Ανακοίνωση Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. 62/22.07.2016), η Διοίκηση προχώρησε σε μια προκλητική ενέργεια, που επιβεβαιώνει την απαξιωτική της στάση απέναντι στα πολυάριθμα ικανά στελέχη της Τράπεζας. Σε μια ενέργεια που προκαλεί εύλογα αισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης σε εργαζόμενους και στελέχη, τα οποία στηρίζουν την Τράπεζα με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση.

Στα 175 χρόνια της ιστορίας της, η Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε μεγάλες κρίσεις και κατέκτησε ηγετικό ρόλο στον κλάδο. Η πετυχημένη αυτή πορεία οφείλεται στην ξεχωριστή εταιρική της κουλτούρα και πρακτική, οι οποίες στηρίχθηκαν σε δημοκρατικούς εργασιακούς κανόνες και θεσμούς, σε συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις, στην απασχόληση και στους όρους εργασίας, αλλά και στη θετική παρακίνηση, αντί για τον εκφοβισμό ή τη χειραγώγηση των εργαζομένων.

Σε όλα τα παραπάνω, που αποτέλεσαν  αναπόσπαστο στοιχείο της εταιρικής ταυτότητας, της δυναμικής και των ιδιαίτερων δεσμών μας με την πελατεία, βασίστηκε το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ε.Τ.Ε.

Αναμφίβολα, η Εθνική Τράπεζα μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ηγέτιδα και πρότυπο του κλάδου.

Αυτό όμως θα το πετύχει μόνο εάν δεν υπονομεύσει την ιστορικά καταξιωμένη της φήμη, την αναπτυξιακή της προσφορά, την εταιρική της ταυτότητα και φυσιογνωμία.

Θα το πετύχει με την πλήρη αξιοποίηση του έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού που ήδη διαθέτει.

Η Διοίκηση πλανάται πλάνην οικτρά εάν νομίζει ότι θα κάνει την Τράπεζα πιο ελκυστική, πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των πραγματικών της προβλημάτων, πόσο μάλλον πιο χρήσιμη για την εθνική οικονομία, επιστρατεύοντας λογικές συρρίκνωσης, με αποσταθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η αγνόηση έμπειρων στελεχών σαφώς αντιστρατεύεται τους στόχους ανασύνταξης και αποκατάστασης του ηγετικού ρόλου της Ε.Τ.Ε. και του Ομίλου.

Με την αδιαφανή πρόσληψη από την αγορά και την άμεση ανάθεση ανώτατων καθηκόντων εποπτείας μιας στρατηγικά κρίσιμης Διεύθυνσης του Ανθρώπινου Δυναμικού σε πρόσωπο που δε γνωρίζει τον κλάδο, την Τράπεζα και την εταιρική της κουλτούρα,

  • διαψεύδονται οι υποσχέσεις της Διοίκησης για μείωση των ειδικών συνεργατών.
  • παγιώνονται οι ακριβοπληρωμένες και προσωποπαγείς θέσεις για στελέχη-«αλεξιπτωτιστές», παραγκωνίζοντας ή και εκμηδενίζοντας τις προοπτικές εξέλιξης αξιόλογων στελεχών της Ε.Τ.Ε., την ίδια στιγμή που προβάλλεται από τη Διοίκηση η προσπάθεια «μείωσης κόστους και εξορθολογισμού του οργανογράμματος».
  • διαιωνίζονται απαράδεκτες πελατειακές και αδιαφανείς πρακτικές, με πλήρη διάψευση των περί του αντιθέτου εξαγγελιών της σημερινής Διοίκησης.

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. γνωρίζει ότι τα έμπειρα στελέχη, τα οποία προέρχονται από τον κορμό και την ιεραρχία της Τράπεζας, έχουν πολλαπλώς δοκιμαστεί και επανειλημμένα αποδείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες και απαιτήσεις, σήμερα και στο μέλλον. Η αξιοποίησή τους είναι, λοιπόν, αναγκαία και ωφέλιμη για την Τράπεζα.

Για τούτο, καλούμε τη Διοίκηση:

  • να εμπιστευθεί, να αξιοποιήσει και να επενδύσει στο αξιόλογο δυναμικό της Ε.Τ.Ε., περιορίζοντας δραστικά τις ακριβές αναθέσεις σε τρίτους και τους «αλεξιπτωτιστές» από την αγορά.
  • να διασφαλίσει διαφανείς διαδικασίες ανάδειξης και αξιοποίησης στελεχών σε όλα τα επίπεδα, με προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης στη Διοίκηση, όπως και στο Δίκτυο.
  • να επανεξετάσει σχεδιασμούς που αγνοούν τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα των εργαζομένων, βλάπτοντας τη μεσομακροπρόθεσμη επιχειρηματική προοπτική της Τράπεζας και του Ομίλου, ιδιαίτερα σήμερα που η Ε.Τ.Ε. βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι επιλογών για το μέλλον της.
  • να προχωρήσει στις επόμενες και κομβικές για τις προοπτικές της επιχειρηματικές επιλογές, σε συνεργασία και συνεννόηση με τον Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. Όχι με προκλητικές ενέργειες, που εκ των πραγμάτων μας βάζουν απέναντι.

Κε Φραγκιαδάκη,

Πρακτικές αυθαιρεσίας, μεθοδευμένες φήμες και εκβιαστικές λογικές ενόψει της επερχόμενης εθελουσίας εξόδου θα πέσουν στο κενό.

Μην περιμένετε πως με τέτοιες κινήσεις θα διευκολυνθεί η υλοποίηση του αναθεωρημένου πλάνου αναδιάρθρωσης. Είναι μακράν νυχτωμένοι όσοι προσδοκούν, μέσα από ανάλογες συμπεριφορές, να αλλάξουν την ιστορικά διαμορφωμένη εργασιακή κουλτούρα στην Εθνική Τράπεζα.

Οι εργαζόμενοι και ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. δεν πρόκειται να ανεχθούν, ούτε να επιτρέψουν πρακτικές και πειραματισμούς που οδηγούν σε περιπέτειες, σε εργασιακή υποβάθμιση και σε επικίνδυνο πισωγύρισμα την Ε.Τ.Ε.

Share This

Share This

Share this post with your friends!