Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα των προσφύγων.

Κατατέθηκαν δύο διαφορετικά ψηφίσματα για το θέμα, ένα από τη ΔΗ.ΣΥ.Ε. και ένα από την Ενιαία.

Το Συμβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία 16 ψήφων το ψήφισμα της ΔΗ.ΣΥ.Ε., ενώ αυτό της Ενιαίας έλαβε 3 ψήφους. Οι 5 σύμβουλοι της ΔΑΣ επέλεξαν να μη λάβουν κάποια θέση στην ψηφοφορία.

Το ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που ενέκρινε το Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. αναφέρει τα εξής:

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ξεριζωμένων ανθρώπων από τις εστίες τους, λόγω των πολέμων, των συνθηκών διαβίωσης και των οικονομικών ανισοτήτων στον πλανήτη, έχουν λάβει χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης.

Άνθρωποι εξαθλιωμένοι και κυνηγημένοι φτάνουν με κάθε τρόπο και με κίνδυνο της ζωής τους στη χώρα μας, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο δυτικό κόσμο.

Παρακολουθώντας το δράμα των προσφύγων, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στα στενά όρια των εθνικών κρατών και απαιτεί την τολμηρή συνεργασία διεθνικών οργανισμών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και το μέγεθος του ζητήματος, τονίζει ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης ή αιτία καλλιέργειας ρατσιστικών αντιλήψεων.

Ο Ελληνικός λαός γνωρίζοντας καλά την προσφυγιά έδειξε από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στα κύματα των προσφύγων στις περιοχές όπου αυτοί καταφθάνουν μαζικά.

Το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί, ούτε αρκεί η αλληλεγγύη των πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Οι κυβερνήσεις είναι που πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του.

Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για να αναδείξει το ζήτημα και με το ψήφισμα αυτό δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Share This

Share This

Share this post with your friends!