Ygeia_Frontida_Proodos_LOGO-GreenOrange

Η ανακοίνωση σε .pdf:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ Τ.Υ.Π.Ε.Τ. ΥΓΕΙΑ-ΦΡΟΝΤΙΔΑ-ΠΡΟΟΔΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η βιωσιμότητα και η προοπτική του Τ.Υ.Π.Ε.Τ αλλά και η διατήρηση της υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας αποτελούν κορυφαίους στόχους της παράταξής μας για την επίτευξη των οποίων διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις. Υιοθετούμε συνεχώς ορθολογικότερες πρακτικές με στόχο να καλύψουμε την ανάγκη για εξοικονόμηση, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα στη λειτουργία του πολύμορφου και πολυδιάστατου χώρου της υγείας και, ταυτόχρονα, να ικανοποιήσουμε την παρουσιαζόμενη ζήτηση υπηρεσιών.

Επενδύοντας, με καθημερινή προσπάθεια, με αποφασιστικότητα και με κοινωνική ευαισθησία στον έλεγχο των δαπανών, πετυχαίνουμε στη σημερινή εποχή της δογματικής κατεδάφισης των κοινωνικών δομών και ιδιαίτερα του κλάδου της υγείας, παράλληλα με τους θετικούς ετήσιους ισολογισμούς στα οικονομικά αποτελέσματα, να διατηρούνται και να βελτιώνονται τα υγειονομικά δικαιώματα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους.

Γιατί για εμάς το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. είναι τόσο σημαντικό
όσο το παρόν και το μέλλον της υγείας,
της δικής μας και των οικογενειών μας, εφ’ όρου ζωής.

Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις, όπως:

  • Έλεγχο των νοσηλειών πανελλαδικά,
  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση,
  • Αναβάθμιση των υπηρεσιών της κλινικής «Υγείας Μέλαθρον» (λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, εξοπλισμός με τελευταίας τεχνολογίας απεικονιστικά & διαγνωστικά μηχανήματα, «Κωδικός Μπλε», έλεγχος ποιότητας κ.λ.π.),
  • Εξορθολογισμό των αιματολογικών εξετάσεων, η υπερσυνταγογράφηση των οποίων επιβάρυνε τόσο τα οικονομικά του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. όσο και τους συναδέλφους που ταλαιπωρούνταν συχνά για άσχετες ή μη αναγκαίες εξετάσεις. Η απόφαση αυτή θα αποφέρει άμεσα όφελος 240.000 € ετησίως, μόνο για τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. Στην προοπτική της εφαρμογής του μέτρου πανελλαδικά, το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο.

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές προτάσεις και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που μπορεί να μην μειώνουν απτά το κόστος στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ., προσφέρουν όμως σημαντική ελάφρυνση στα ασφαλισμένα μέλη που χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγείας εκτός του Ταμείου, για πράξεις που δεν πραγματοποιούνται στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν οι συμβάσεις με Οφθαλμολογικά Κέντρα στην Αθήνα και τα Ιωάννινα, με συνέπεια η εκταμίευση ποσών από τον οικογενειακό προϋπολογισμό να έχει περιοριστεί κατά 30-40% για επεμβάσεις και ιατρικές πράξεις που δεν πραγματοποιούνται στο «ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η λειτουργία του Οδοντιατρικού Κέντρου του Τ.Υ.Π.Ε.Τ., καθώς και των Περιφερειακών Οδοντιατρείων, προσφέροντας στα ασφαλισμένα μέλη ποιοτικές και εξειδικευμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες. Στη σημερινή συγκυρία, όπου οι συνάδελφοι εγκαταλείπουν τις ιδιωτικές υπηρεσίες λόγω κόστους, εμείς εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να παράγονται οι κατάλληλες υπηρεσίες και να καλύπτεται, κατά το δυνατόν, η αυξημένη ζήτηση. Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ζήτηση στο Οδοντιατρικό Κέντρο αυξήθηκε κατά 40%, γεγονός που δικαιολογεί σε ορισμένες περιπτώσεις τους χρόνους αναμονής.

Για το έτος 2015, εάν δεν υπήρχε το Οδοντιατρικό Κέντρο και όλες οι οδοντιατρικές εργασίες πραγματοποιούνταν σε ιδιωτικά οδοντιατρεία, οι ασφαλισμένοι μας θα αποζημιώνονταν με ποσά της τάξης των 550.000 € περίπου, ενώ ο οικογενειακός προϋπολογισμός των συναδέλφων θα επιβαρυνόταν κατά 830.000 € περίπου.
Αυτό και μόνο καταδεικνύει την αναγκαιότητα της λειτουργίας του Οδοντιατρικού Κέντρου.

Αναγνωρίζοντας το σύνθετο και πολύπλοκο της λειτουργίας και ανάπτυξης ενός σύγχρονου Οργανισμού υγείας, όπως το Τ.Υ.Π.Ε.Τ., οι προσπάθειές μας εντείνονται για:

  • οικονομική βιωσιμότητα (μελέτες βιωσιμότητας),
  • αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα (παρακολούθηση όλων των μεγεθών),
  • οικονομική λογοδοσία (διαφάνεια, διαπαραταξιακές επιτροπές, κ.λ.π.),

με κεντρικό στόχο τον διαρκή εκσυγχρονισμό της λειτουργίας, οργάνωσης και διοίκησης για την παροχή ποιοτικά αλλά και ποσοτικά βελτιωμένων υπηρεσιών.

Είναι προφανές ότι εάν δεν υπάρξει καθόλου η φαρμακευτική ή η νοσοκομειακή ή η οδοντιατρική δαπάνη (όπως με έκπληξη είδαμε να ζητάει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ), τότε φυσικά δε θα έχουμε υψηλό κόστος αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε χάσει τον πυρήνα της λειτουργίας και της φιλοσοφίας μας και τελικά θα έχουμε χάσει αυτό που κάνει το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. τόσο σημαντικό για εμάς και τις οικογένειές μας.

Με αφορμή την παραίτηση του επικεφαλής της ΔΑΚΕ-ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. με το πρόσχημα της διαφωνίας σε κάποια απόφαση που πλειοψηφικά έλαβε το Συμβούλιο, πρέπει να γίνει κατανοητό πως σε ένα όργανο και μάλιστα πειθαρχικό δεν μετέχουμε ανάλογα με τις αποφάσεις του αλλά σεβόμενοι και τηρώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. Αυτό που επιζητούμε και για το οποίο αγωνιζόμαστε ως συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή για την τήρηση των Κανονισμών, δεν είναι δυνατόν να το παραβιάζουμε εμείς οι ίδιοι όταν ασκούμε διοίκηση, προτείνοντας διαδικασίες εκτός Κανονισμού Εργασίας. Το πειθαρχικό όργανο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε έκδοση πειθαρχικής απόφασης είτε καταδικαστικής είτε απαλλακτικής.

Η παραίτηση από το όργανο, εξαιτίας διαφωνίας στην επιβαλλόμενη ποινή, συνιστά ευθεία προσβολή των συλλογικών αποφάσεων και φανερώνει προσπάθεια παραταξιακής παρέμβασης στην απονομή πειθαρχικών ποινών.
Φανερώνει τη νοοτροπία με την οποία πολιτεύεται γενικά η ΔΑΚΕ.

Όταν αναφέρεται κανείς σε διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ., καλό θα ήταν να μην έχει επιλεκτική μνήμη, καθώς με αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου, του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν απολυθεί τα τελευταία τρία χρόνια δύο (2) γιατροί, ενώ σε σημαντικό αριθμό εργαζομένων του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. έχουν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές παύσης μέχρι και τριών (3) μηνών.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με καθημερινή παρουσία, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό στις εισφορές των ασφαλισμένων και εφαρμόζοντας τους Κανονισμούς, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία του Τ.Υ.Π.Ε.Τ., του πολύτιμου αυτού παράγοντα προαγωγής και διασφάλισης της Υγείας για εμάς και τις οικογένειές μας. Για την παράταξή μας, η ορθολογική διαχείριση είναι αλληλένδετη με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. Δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η συνάφεια και σε αυτή την κατεύθυνση τείνουν όλες μας οι προσπάθειες.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ Τ.Υ.Π.Ε.Τ.
ΥΓΕΙΑ – ΦΡΟΝΤΙΔΑ – ΠΡΟΟΔΟΣ

Share This

Share This

Share this post with your friends!