Κρίσιμες για την πορεία τη χώρας, της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, αναμένονται να είναι οι επόμενες ώρες και μέρες μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους δανειστές και την ανακοίνωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι Τράπεζες, στις οποίες, εκτός από τις μαζικές αναλήψεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στα ΑΤΜ, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον όλων για το τι πρόκειται να συμβεί με αντικείμενο τη ρευστότητα των Τραπεζών το πρωί της Δευτέρας 29/6/2015 αλλά και τις επόμενες μέρες.

Η Ο.Τ.Ο.Ε., μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα, θεωρεί χρέος της να παρέμβει στις εξελίξεις, να απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και να επισημάνει τα εξής:

1. Καλεί την Κυβέρνηση να διασφαλίσει έγκαιρα και να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των Τραπεζών, περιφρουρώντας την ασφάλεια των εργαζομένων, του συναλλασσόμενου κοινού και φυσικά τις καταθέσεις των πολιτών.

2. Καλεί την Τράπεζα της Ελλάδος και τις Διοικήσεις των Τραπεζών να πάρουν προληπτικά όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των συναλλαγών, με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους συναλλασσόμενους.

3. Τονίζει ιδιαίτερα ότι πρωταρχικός στόχος όλων πρέπει να είναι η ηρεμία, η ασφάλεια και η ομαλότητα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και διευκρινίζει ότι αν διαπιστωθεί κλίμα έντασης στα καταστήματα των Τραπεζών, δε θα διστάσει να παρέμβει με άμεσες και δραστικές πρωτοβουλίες.

4. Τέλος, τονίζει ιδιαίτερα και σε κάθε κατεύθυνση ότι ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων και η συνδικαλιστική του οργάνωση με την ιστορία των 60 χρόνων δε θα επιτρέψουν σε κανέναν ούτε για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, ούτε για λόγους ιδιοτελών στοχεύσεων, ούτε για λόγους οικονομικής εκμετάλλευσης της κατάστασης, να θέσουν σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα, τους εργαζόμενους και τους πελάτες των Τραπεζών.

Για όλα τα παραπάνω η Ο.Τ.Ο.Ε. απέστειλε ήδη επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση τις ευθύνες που τους αναλογούν, οι οποίες επιβάλλουν να ενεργήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία δικαιούνται να έχουν παρόν και μέλλον ανεξάρτητα από επιλογές, πολιτικές σκοπιμότητες, θετικά ή αρνητικά, λάθη ή παραλείψεις.

Η Ο.Τ.Ο.Ε. έχει συγκαλέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο από αύριο Δευτέρα 29/6/2015 και θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, δεδομένου ότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στον πιο ευαίσθητο κλάδο της ελληνικής οικονομίας και θα είναι έτοιμη να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά όπου και όταν χρειασθεί.

Share This

Share This

Share this post with your friends!