ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ

ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Ο κόσμος, η Ευρώπη, η χώρα μας, διανύουν μια κρίσιμη και μεταβατική οικονομική συγκυρία γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητες.

Η όξυνση του ανταγωνισμού, σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, διαμορφώνει μια ρευστή γεωπολιτική κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το περίπλοκο, αβέβαιο και σύνθετο περιβάλλον, η Εθνική Τράπεζα οφείλει να διασφαλίσει μια σταθερή και ομαλή αναπτυξιακή πορεία.

Είναι αυτονόητο ότι καμία σύγχρονη επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον, χωρίς ένα καλά σχεδιασμένο και ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι κανένα σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας δεν μπορεί να επιτύχει εάν δεν λάβει υπόψη βασικές προϋποθέσεις:

  • Πρώτη προϋπόθεση. Ο σεβασμός και η προσήλωση στην κουλτούρα, στην ιστορία και στην διαχρονική ταυτότητα της Τράπεζας.
  • Δεύτερη προϋπόθεση. Το σχέδιο μετασχηματισμού οφείλει να απαντά με ρεαλιστικό τρόπο σε υπαρκτά προβλήματα και να δίνει βιώσιμες λύσεις που να ενισχύουν την λειτουργική, διοικητική και οργανική συνοχή της Τράπεζας.
  • Τρίτη προϋπόθεση. Η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και των στελεχών από τα σπλάχνα της Τράπεζας, με ρόλο και λόγο, αποτελεί την μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη που ενισχύει την εμπιστοσύνη, την διαφάνεια, την αξιοκρατία και εγγυάται  την επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος.

Τα σχέδια της Διοίκησης για την πορεία μετασχηματισμού έχουν προκαλέσει ήδη τεράστια ανησυχία και αναστάτωση στο σύνολο του προσωπικού.

Τα ερωτήματα πολλά και εύλογα:

  • Ποιο τελικά είναι το όραμα της Διοίκησης για την ταυτότητα και το μέλλον της Τράπεζας;
  • Πώς είναι δυνατόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που υποτίθεται αφορά το μέλλον, να στοχεύει αποκλειστικά στην μείωση του κόστους, των καταστημάτων και του προσωπικού;
  • Πως είναι δυνατόν να ζητάει την στήριξη των εργαζομένων και των στελεχών, όταν δεν μπορεί να εμπνεύσει αισιοδοξία και να μιλήσει στο μυαλό και στην καρδιά τους;
  • Πως περιμένει η διοίκηση την ουσιαστική στήριξη και επιτυχία ενός σχεδίου, που δεν συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές βελτίωσης της θέσης όλων των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα;
  • Είναι δυνατόν ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μιας μικρής και κλειστής ομάδας να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει το προσωπικό;

 

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Δουλεύουμε σε μια Τράπεζα με ξεχωριστή φυσιογνωμία, κουλτούρα και ιστορία.

Με εργασιακούς θεσμούς που έχουν δοκιμαστεί διαχρονικά και κατοχυρώνουν την διαφάνεια, την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες.

Με εργαζόμενους που γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολλά σχέδια αλλαγών και μετασχηματισμού έχουν εξαγγελθεί ή υλοποιηθεί διαχρονικά, άλλα με περισσότερη και άλλα με λιγότερη επιτυχία.

Το κρίσιμο συμπέρασμα από αυτή την συσσωρευμένη εμπειρία είναι, ότι κανένα σχέδιο, όποιος και εάν το σχεδίασε, δεν προχώρησε εάν δεν είχε την ενεργή συμμετοχή και την στήριξη των εργαζόμενων και των στελεχών της τράπεζας.

Η Τράπεζα διαχρονικά αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε θετικά, αλλάζοντας διαρκώς, εκσυγχρονίζοντας την δομή της και τη λειτουργία της, όταν υλοποιούσε ένα ελπιδοφόρο όραμα για το μέλλον το δικό της και των εργαζομένων.

Οφείλει η Διοίκηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων της περιόδου που διανύουμε. Οφείλει η Τράπεζα να εμπιστευτεί την εμπειρία, το ρόλο, τη γνώση και την προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού της, γιατί μπορούν να ξανακάνουν την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας πρωταγωνίστρια στον Τραπεζικό Κλάδο, προς όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας.

Είναι τώρα η ώρα, σε αυτή την τόσο κρίσιμη και μεταβατική φάση που βρισκόμαστε, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η ισορροπία και η κανονικότητα. Η Διοίκηση οφείλει να ξεδιπλώσει τώρα μια αναπτυξιακή στρατηγική που να οδηγεί σε αύξηση των εσόδων μέσω της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι να ακολουθήσει δρόμους συρρίκνωσης της Τράπεζας και σταδιακής αποδυνάμωσής της.

Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, με επίγνωση των δυσκολιών μιας δύσκολης και σύνθετης πραγματικότητας, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με αίσθηση καθήκοντος, θα δώσει τη μάχη και θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα παρέμβασης σε όλα τα επίπεδα, με μοναδικό στόχο την υπεράσπιση της κουλτούρας και της πορείας της Τράπεζας και την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα.

Η Παράταξή μας, με σεβασμό στην ιστορία της και στους αγώνες της, δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν το μέλλον και την προοπτική της Τράπεζας και των εργαζομένων. Θα μας βρουν όλους μας απέναντι.

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΤΗΣ ΔΗ.ΣΥ.Ε.

Share This

Share This

Share this post with your friends!