Σκληρό πόκερ με πρωταγωνιστές την τρόικα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα και με διακύβευμα τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει στο σχέδιο συγχώνευσης, φέρεται να εκφράζει πλέον αντιρρήσεις και αναμένεται να θέσει στο τραπέζι το θέμα ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα που επιστρέφει στην Aθήνα.

Εντούτοις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο αυτό, ενώ κύκλοι της τράπεζας διαμηνύουν ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και οι συνέργειες από τη συγχώνευση πάρα πολύ μεγάλες.

Ο ισχυρισμός που προβάλλει η τρόικα για να στηρίξει τις αντιδράσεις της στο deal της Εθνικής με τη Eurobank είναι ότι η νέα τράπεζα θα είναι μεγάλη σε μέγεθος, θα έχει υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες και, όπως υποστηρίζεται από τους εκπροσώπους της, θα είναι δύσκολο να πωληθεί στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, κύκλοι της αγοράς και παράγοντες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφερόμενοι στις αντιρρήσεις αυτές της τρόικας κάνουν λόγο ακόμη και για κρυφή ατζέντα προκειμένου να πωληθεί η Εθνική Τράπεζα έναντι πινακίου φακής μόλις παρέλθει η τριετία κατά την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει τις μετοχές της.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τους οποίους μεταξύ άλλων επικαλείται και τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν λόγω των αυξημένων επισφαλειών, αλλά κυρίως ότι το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας θα προσεγγίσει τα 170 δισ. ευρώ -σχεδόν όσο ολόκληρο το ΑΕΠ της Ελλάδας- είναι οι βασικοί λόγοι που επικαλείται η τρόικα για να στηρίξει την αντίδρασή της στη συμφωνία.

Αντ’ αυτού, το σχέδιο των δανειστών είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν ο δύο τράπεζες χωριστά, με ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώλησή τους.

Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει σε όλους τους τόνους την επιθυμία του να προχωρήσει το deal, τονίζοντας ότι αν προκύψει πισωγύρισμα ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την οικονομία θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός, ειδικά μετά τα γεγονότα της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, κινήσεις υπέρ της επίσπευσης της συμφωνίας κάνει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς επιδιώκει να προχωρήσουν οι διαδικασίες νομικής ενοποίησης των δύο τραπεζών ώστε η τρόικα να βρεθεί προ δεδικασμένου.

Ήδη, μετά την πρόσφατη διαδικασία ανταλλαγής μετοχών, οι μέτοχοι της Εθνικής κατέχουν το 84,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Οπως αναφέρουν μάλιστα κύκλοι της τράπεζας, οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank υπολογίζονται πλέον στο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο έναντι αρχικών υπολογισμών 700 εκατ. ευρώ, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται ότι η νομική συγχώνευση θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η Εθνική δεν έχει δεχθεί καμία σχετική κρούση είτε επίσημα είτε ανεπίσημα από την τρόικα, ενώ ακόμα και αν προκύψει οι διαδικασίες συγχώνευσης έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να παγώσουν, πόσω μάλλον να αναιρεθούν.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Share This

Share This

Share this post with your friends!