Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας έχει τονίσει σε κάθε ευκαιρία την αντίθεσή του στις πολιτικές συρρίκνωσης που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Με ακλόνητα επιχειρήματα έχουμε αναδείξει και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα πολλαπλά αδιέξοδα στα οποία οδηγούν αυτές οι πολιτικές και τις αρνητικές επιπτώσεις τους σε επιμέρους κρίσιμους τομείς του κοινωνικού συνόλου (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, τοπικές κοινωνίες). Η όποια κερδοφορία που προκύπτει από τη συρρίκνωση και τη μείωση λειτουργικού κόστους και όχι από την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών, δεν είναι ούτε στέρεη, ούτε βιώσιμη, και τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα. Για εμάς, η Εθνική Τράπεζα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό ώστε να παίξει και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε διαχρονικά στην Εθνική Οικονομία.
Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τις επιχειρηματικές αποφάσεις της Διοίκησης, δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους και έχουν αποδείξει, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους (capital controls, πανδημία) ότι αποτελούν την κινητήρια δύναμη της Εθνικής Τράπεζας. Το ελάχιστο που απαιτούμε είναι η αναγνώριση της συμβολής των συναδέλφων στα αποτελέσματα της Τράπεζας και ο σεβασμός για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν. Αναγνώριση και σεβασμός στην πράξη και όχι στα λόγια, με ανακοινώσεις και ευχαριστήρια μηνύματα όταν στο δια ταύτα αποδεικνύεται το αντίθετο.
Και εύλογα ρωτάμε τη Διοίκηση της Τράπεζας, είναι αναγνώριση και σεβασμός προς την προσπάθεια των συναδέλφων:

  • Οι άμεσες και έμμεσες πιέσεις -με την παρότρυνση ή την ανοχή της Διοίκησης- για αποχώρηση με εθελούσια έξοδο (ακόμη και με τηλεφωνήματα εκτός ωραρίου στα σπίτια) με απειλές για δυσοίωνες εξελίξεις στη σχέση εργασίας τους με την Τράπεζα (π.χ. απειλές περί απόσχισης Διεύθυνσης που στην πράξη δεν έχει καν συσταθεί);
  • Οι εξοντωτικοί ρυθμοί σε Μονάδες Διοίκησης και σε Δίκτυο για την επίτευξη μη ρεαλιστικών στόχων;
  • Η εξωτερίκευση βασικών τραπεζικών εργασιών και η ξαφνική κατάργηση Διευθύνσεων και Υπηρεσιών της Τράπεζας με την αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό τους μέλλον;
  • Η μετακίνηση σε νέες Διευθύνσεις χωρίς καμία προειδοποίηση, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις με κατάχρηση διευθυντικού δικαιώματος, σε θέσεις αναντίστοιχες με τα υπηρεσιακά προσόντα και τις δυνατότητες τους;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Δυστυχώς με τις πράξεις της η Διοίκηση αποδεικνύει ότι επενδύει στη λογική του εκφοβισμού των εργαζόμενων και στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ακόμη και στα e-mail του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Μετά και την τελευταία συνάντηση με τη Διοίκηση για το νέο πελατοκεντρικό, ενημερώσαμε για τα αποτελέσματα της. Οι θέσεις μας είναι σαφείς και ξεκάθαρες (ανακ. Νο 103/9.12.2021).
Επαναλαμβάνουμε και ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση:

  • Ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. ποτέ δεν συμφώνησε -ούτε θα μπορούσε να συμφωνήσει- σε «λιτά οργανογράμματα» που περιλαμβάνουν μειώσεις θέσεων ευθύνης, μειώσεις προσωπικού στα καταστήματα και περικοπή επιδομάτων και αμοιβών.
  • Η όποια προσαρμογή στα νέα δεδομένα του Δικτύου θα πρέπει να γίνει χωρίς βλαπτική μεταβολή για οποιονδήποτε συνάδελφο είτε αυτό αφορά οργανικές θέσεις είτε μισθολογικά θέματα.
  • Κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει στο Δίκτυο (ούτε φυσικά στη Διοίκηση). Αντιθέτως είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για νέες προσλήψεις στο Δίκτυο Καταστημάτων.

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!