Η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στις Τράπεζες που επιβεβαιώθηκε στις μαζικές συγκεντρώσεις της ΟΤΟΕ στην Αττική και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας σε πολλούς χώρους Τραπεζών, οδήγησε την πλευρά των τραπεζιτών να κάνει βήματα πίσω από τις αρχικές παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις της για την Κλαδική Σύμβαση.

Αυτή είναι η διαπίστωση της ΟΤΟΕ στην σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, που έγινε αμέσως μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των Τραπεζών για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση που προηγήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ εκτιμά ότι η διαφοροποίηση των εργοδοτών, δείχνει πως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η ρήξη στις σχέσεις τους με την ΟΤΟΕ θα σημάνει έντονες, διαρκείς και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες αναταράξεις, που θα πλήξουν καθοριστικά τις Τράπεζες στην πιο κρίσιμη περίοδο που διανύουν εν’ όψει των εξελίξεων που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ απέρριψε και τις σημερινές προτάσεις των εργοδοτών, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε μεγάλη απόσταση από το πλαίσιο των βασικών θέσεων της ΟΤΟΕ.

Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών στη σημερινή συνάντηση με την ΟΤΟΕ διατύπωσαν ως εξής τις θέσεις τους:

 • Μειώσεις 7% στα κλιμάκια του Ενιαίου Μισθολογίου
 • Κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού
 • Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας όλων των κεντρικών υπηρεσιών από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.
 • Δέχτηκαν κάποιες ρυθμίσεις στα Στεγαστικά Δάνεια των Εργαζομένων.
 • Αρνήθηκαν να δεσμευτούν στο κεντρικό θέμα που έχει θέσει η ΟΤΟΕ για την προστασία της απασχόλησης με ρήτρα μη απολύσεων.

Οι θέσεις της ΟΤΟΕ επικεντρώνονται:

 1. Στη σαφή και ξεκάθαρη προστασία της εργασίας με ρήτρα μη απολύσεων στις Τράπεζες.
 2. Στην προστασία του θεσμού του Ενιαίου Μισθολογίου και της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος με στόχο την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών.
 3. Στην προστασία των θεσμικών κατακτήσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ μετά από την σημερινή εξέλιξη, έχει ως εξής:

 1. Προειδοποιεί για τελευταία φορά τις Τράπεζες να επανέλθουν μέχρι την προσεχή Τρίτη 22/4/13 με νέα συνολική πρόταση που θα κινείται στο πλαίσιο των θέσεων της ΟΤΟΕ και θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.
 2. Αν μέχρι την Τρίτη δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά τους και θετική εξέλιξη η Ε.Γ. θα προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα ξεκινήσουν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και θα κλιμακωθούν με διάφορες αγωνιστικές μορφές και τρόπους, ανάλογα με τις εξελίξεις.
 3. Θα οργανώσει μεγάλη συγκέντρωση Τραπεζοϋπαλλήλων στην Αθήνα και θα πυκνώσει τις συγκεντρώσεις που ήδη πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.
 4. Καλεί τις Διοικήσεις των Τραπεζών να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, να πάρουν σοβαρά υπ’ όψη τους τα μηνύματα των καιρών και να μην θελήσουν να δοκιμάσουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις του κλάδου των Τραπεζοϋπαλλήλων.
Share This

Share This

Share this post with your friends!