Σε γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25/2 η πρώτη συνάντηση για τη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων. Στη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ άκουσε τους εκπροσώπους των τριών συστημικών τραπεζών (Εθνικής, Alpha και Πειραιώς) να προτείνουν προκλητικές μειώσεις αμοιβών και δραματικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων. Η ΟΤΟΕ απέρριψε την πρόταση των εργοδοτών στο σύνολό της.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών πρότειναν στην ΟΤΟΕ:

1. Μειώσεις μισθών από 15% έως 20%, μέσα από ένα συνδυασμό μειώσεων στο βασικό μισθό και κατάργησης επιδομάτων της κλαδικής σύμβασης. Προτάθηκε να καταργηθεί το επίδομα ισολογισμού και να φύγουν από την κλαδική σύμβαση τα επιδόματα γάμου και βρεφονηπιακού σταθμού (τα οποία προτάθηκε να “μεταφερθούν” στις επιχειρησιακές συμβάσεις). Προτάθηκε ακόμη και η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, το οποίο με βάση τη νομοθεσία παραμένει πια παγωμένο σε όλες τις συμβάσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

2. Επέκταση του ωραρίου με αύξηση των ωρών εργασίας από 37 σε 39 την εβδομάδα και ελαστικό ωράριο (π.χ. 10 το πρωί ως 6 το απόγευμα) σε καταστήματα που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές.

3. Κατάργηση θεσμικών δικαιωμάτων και θεμάτων, όπως η άδεια μητρότητας, οι επιπλέον μέρες άδειας που χορηγούνται για κάθε 5 μέρες χειμερινής άδειας, το τριτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο κ.ά. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών χαρακτήρισαν αυτά τα θέματα άνευ σημασίας στις σημερινές συνθήκες.

Οι προτάσεις των εκπροσώπων των Τραπεζών στόχευαν σε μια συνολική αμφισβήτηση του θεσμού της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, γι’ αυτό η απάντηση της ΟΤΟΕ ήταν άμεση και κατηγορηματική.

Η ΟΤΟΕ απέρριψε το σύνολο της πρότασης των εργοδοτών, ζήτησε αμέσως την απόσυρση των προκλητικών απαιτήσεων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί προτάσεις που ισοπεδώνουν το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων και ακυρώνουν στην πράξη την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επεσήμανε στους εκπροσώπους των Τραπεζών ότι η υπογραφή μιας Κλαδικής Σ.Σ.Ε. πρέπει να είναι όχι μόνο απαίτηση της ΟΤΟΕ, αλλά και δικό τους αίτημα εν’ όψει των αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου τους και της ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, εάν επιθυμούν οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν σε ένα κλίμα ομαλότητας και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πρόταση των τραπεζών επιστρέφεται ως προκλητική και απαράδεκτη“, σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, τονίζοντας πως για τους τραπεζοϋπάλληλους “οι αμοιβές που πραγματεύεται η κλαδική σύμβαση αφορούν στα κατώτερα όρια και είναι αδιαπραγμάτευτες“.

Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ κατέστησε σαφές ότι “αν οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες βρεθούν με την πλάτη στο τοίχο, θα αντιδράσουν άμεσα, μαζικά και αποφασιστικά, γιατί σε κάθε περίπτωση θα έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν από τους τραπεζίτες, οι οποίοι σε περίπτωση σύγκρουσης θα βρεθούν σε πραγματικό αδιέξοδο.

Από τη συνάντηση προέκυψε πλήρης διαφωνία, αλλά συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για προσέγγιση και άρση του αδιεξόδου.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις προκλητικές απαιτήσεις των τραπεζιτών, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η υπογραφή Κλαδικής Σ.Σ.Ε. είναι αναγκαία για τον κλάδο, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψει να γίνει πεδίο καταρράκωσης και εξευτελισμού των θεσμών, των αξιών, του ρόλου και του περιεχομένου της.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, σημείωσε ότι “η πρόταση που έκαναν οι εκπρόσωποι των τραπεζών θεωρείται απαράδεκτη τόσο αναφορικά με τα οικονομικά όσο και με τα θεσμικά ζητήματα. Τους καλούμε να επανέλθουν με καινούργια και βελτιωμένη πρόταση στην επόμενη συνάντηση ώστε να μπορέσει να υπάρξει προσέγγιση για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης.

Στο ίδιο κλίμα, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΤΟΕ αμέσως μετά τη συνάντηση κλείνει με την εξής πρόταση:Ελπίζουμε την επόμενη φορά να επικρατήσει η λογική και ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός, ουσιαστικός και αποτελεσματικός, εάν πραγματικά η πλευρά των Τραπεζών επιθυμεί να εξευρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.”

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ:

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΤΟΕ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.

Share This

Share This

Share this post with your friends!