Με κεντρική θέση την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και την προστασία της απασχόλησης στο χώρο των τραπεζών και στόχο τη διασφάλιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων προσήλθε η ΟΤΟΕ στην πρώτη συνάντηση με τις τράπεζες για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Η ΟΤΟΕ ζήτησε εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Δυστυχώς, οι τραπεζίτες, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, εμφανίστηκαν με προκλητικές προτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν:

  • Μείωση του μισθολογικού κόστους σε επίπεδο που θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενες (!) μελλοντικές ζημιές.
  • Μείωση των μισθολογικών κλιμακίων του κλαδικού ενιαίου μισθολογίου από 15% έως 20% επιπλέον των μειώσεων που ήδη έχουν γίνει στους εργαζόμενους είτε απευθείας είτε μέσω των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Κατάργηση του Επιδόματος Ισολογισμού.
  • Μείωση του ήδη παγωμένου χρονοεπιδόματος της πολυετίας από 1,85% το χρόνο στο 1,5% ανά τριετία.
  • Διακοπή της διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο των επιδομάτων όπως το επίδομα γάμου και το βρεφονηπιακό επίδομα και μεταφορά της διαπραγμάτευσής τους σε επιχειρησιακό επίπεδο.
  • Αύξηση του ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων από 37 ώρες σε 39 ώρες την εβδομάδα, με παράλληλη εσωτερική ευελιξία λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
  • Κατάργηση της πρόσθετης άδειας που λαμβάνεται από τους εργαζόμενους τη χειμερινή περίοδο.
  • Κατάργηση της οικονομικής προώθησης των tellers κάθε δύο χρόνια.
  • Κατάργηση του τριτοβάθμιου διατραπεζικού Πειθαρχικού Συμβουλίου.
  • Κατάργηση της απορρόφησης από τις ελληνικές τράπεζες των εργαζόμενων που απολύονται από τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα.
  • Κατάργηση όλων των συνδικαλιστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα και προκύπτουν από τη δημοκρατική έκφραση των εργαζόμενων.
  • Η όποια Κλαδική Σύμβαση να έχει διάρκεια μόνο ενός έτους, με το επιχείρημα ότι τα σχέδια αναδιοργάνωσης των τραπεζών θα αλλάξουν από τον Ιούνιο δημιουργώντας πλέον διαφορετικό τοπίο.

Η ΟΤΟΕ απέρριψε άμεσα και κατηγορηματικά το σύνολο της πρότασης των εργοδοτών και ζήτησε αμέσως απόσυρση των προκλητικών απαιτήσεων.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί προτάσεις που ισοπεδώνουν το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων, ανατρέπουν ιστορικές θεσμικές κατακτήσεις και ακυρώνουν στην πράξη την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επεσήμανε στους εκπροσώπους των τραπεζών ότι η υπογραφή μιας ικανοποιητικής Κλαδικής Σύμβασης δεν πρέπει να είναι απαίτηση μόνο της ΟΤΟΕ, αλλά και δικό τους αίτημα, μπροστά στις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων και την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν σε κλίμα ομαλότητας και συνεννόησης και να αποφευχθεί μια γενικευμένη και δήμοσια αντιπαράθεση.

Αν βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα αντιδράσουν άμεσα, μαζικά και αποφασιστικά, γιατί θα έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν από τους τραπεζίτες, οι οποίοι σε περίπτωση σύγκρουσης θα βρεθούν σε πραγματικό αδιέξοδο“, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, μετά την πρώτη συνάντηση την περασμένη Δευτέρα.

“Η υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι αναγκαία για τον κλάδο, αλλά δε θα επιτρέψουμε να αποτελέσει πεδίο καταρράκωσης και εξευτελισμού των θεσμών, των αξιών, του ρόλου και του περιεχομένου της”, τόνισε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών οφείλουν να αντιληφθούν ότι στις 11 Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση με την ΟΤΟΕ, θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και η σύνεση, ώστε ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός, ουσιαστικός και αποτελεσματικός, εάν πραγματικά επιθυμούν να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Εμείς περιμένουμε και ετοιμαζόμαστε για αγώνα, ενδεχομένως και πόλεμο, επειδή πραγματικά θέλουμε να ολοκληρωθεί ειρηνικά η διαπραγμάτευση με την υπογραφή μιας ικανοποιητικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.

Διαβάστε παρακάτω τη σχετική ανακοίνωση της ΟΤΟΕ:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ

Share This

Share This

Share this post with your friends!