Σε αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει η ΟΤΟΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Εθνικής – Eurobank καθώς και στη διαπραγμάτευση για την κλαδική σύμβαση κατέληξε στη σημερινή του συνεδρίαση το Γενικό της Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα:

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ – EUROBANK:

Σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας στοχεύουν οι παρεμβάσεις της Τρόικα στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης Εθνικής και Eurobank, που οδηγούν τις δύο Τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η απόφαση αυτή, που επιβλήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση από την Τρόικα, έχει και οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, που αποβλέπουν στον έλεγχο όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και κάθε δυνατότητας εθνικής πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο μέλλον.

Δυστυχώς, αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια των μνημονιακών επιλογών που επέβαλε η Τρόικα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη που υπονομεύει συνολικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν πρέπει και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.

Αν η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών, ως μοιραίοι και άβουλοι, δεν μπορούν να υψώσουν το ανάστημά τους και έχουν παραδοθεί άνευ όρων στις επιλογές της Τρόικα, τότε κάποιοι άλλοι πρέπει να αντισταθούν.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, η ελληνική κοινωνία και οι παραγωγικοί φορείς πρέπει να απαιτήσουν τώρα να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και της Eurobank όπως και των άλλων Τραπεζών και να μην περάσουν στον απόλυτο έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όσοι σχεδίασαν την απομόνωση και τελικά την υπονόμευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank για να ελέγξουν περαιτέρω και καθοριστικά, οικονομικά και πολιτικά την πορεία της χώρας, πρέπει να πάρουν απάντηση τώρα.

Το Τραπεζικό Σύστημα της χώρας ανήκει στον Ελληνικό λαό και πρέπει επιτέλους όσοι κυβερνούν τη χώρα ή διοικούν τις Τράπεζες να το καταλάβουν.

Προειδοποιούμε Κυβέρνηση και Τρόικα να μην συνεχίσουν τις πολιτικές των εκβιασμών και των αιφνιδιασμών της Ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων, γιατί όταν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου δε θα περιέχει ανέμους και θύελλες, αλλά ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.

2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Τα χρονικά περιθώρια των συζητήσεων και των συναντήσεων της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των Τραπεζών για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Τραπεζοϋπαλλήλων έχουν φθάσει στα όριά τους.

Πρέπει επιτέλους οι εκπρόσωποι των Τραπεζών να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες θέτουν ως βασικό όρο από την πλευρά τους τη διασφάλιση της εργασίας τους και την αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας, τις οποίες έχει ήδη επιδεινώσει η σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία.

Επόμενη ημέρα για τις Τράπεζες χωρίς ασφαλείς και ικανοποιημένους εργαζόμενους δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό, απαιτείται οι Τράπεζες να αντιληφθούν – και αυτό επιβάλλεται ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην Εθνική και τη Eurobank – ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η υπογραφή μιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης αξιοπρέπειας και ευθύνης.

Η ΟΤΟΕ με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και σύνεση -και κυρίως με κοινωνική ευαισθησία απέναντι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα- έχει διάθεση, αποφασιστικότητα και τόλμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Αν, όμως, η πλευρά των Τραπεζών συνεχίσει τις παράλογες απαιτήσεις και τις αντεργατικές συμπεριφορές, το λόγο θα έχουν πολύμορφες και σκληρές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας αγωνιστικών κινητοποιήσεων, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ θα οργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις ενημέρωσης των Τραπεζοϋπαλλήλων με προσκλήσεις αγωνιστικής ετοιμότητας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ζήτησε ήδη από τους Συλλόγους να οργανώσουν συγκεντρώσεις τραπεζοϋπαλλήλων στα μεγάλα Κεντρικά Καταστήματα και υπηρεσίες των Τραπεζών.

Παράλληλα, θα γνωστοποιηθούν με επικοινωνιακά μέσα οι θέσεις της ΟΤΟΕ στην Ελληνική κοινωνία για το Τραπεζικό Σύστημα και το ρόλο του στην ανάπτυξη και στη νέα πορεία της οικονομίας, που όλοι απαιτούν στα λόγια, αλλά μένουν αδρανείς στις πράξεις.

Τέλος, θα αναδείξει το ρόλο των εργαζομένων στις Τράπεζες ως βασικό στοιχείο – εργαλείο μιας νέας πορείας των Τραπεζών, στην οποία θα κληθούν να ανταποκριθούν και θα ενημερώσει για τις βασικές διεκδικήσεις τους.

Ελπίζουμε οι Τράπεζες να αξιολογήσουν τα μηνύματα των εξελίξεων με θετικό τρόπο και να ανταποκριθούν ανάλογα στις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ.

Από εκείνες εξαρτάται πλέον η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, εν’ όψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησής τους, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στις σχέσεις τους με την ΟΤΟΕ και τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί καθοριστική παράμετρο και για τις υπόλοιπες εξελίξεις που αφορούν στις σχέσεις τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο με την Κυβέρνηση και την Τρόικα.

Εμείς είμαστε παρόντες και έτοιμοι για όλα, με ενότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστική διάθεση.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΟΤΟΕ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΤΟΕ: ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ.

Share This

Share This

Share this post with your friends!