Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. & ΤΟ Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

 Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την υγεία μας, την εργασία μας, το παρόν και το μέλλον των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Λειτουργούμε σε μια Τράπεζα με βαθιά ιστορία, με μεγάλη προσφορά στην πορεία της χώρας, της οικονομίας και της Ελληνικής κοινωνίας.

Διεκδικούμε σε αυτό το τόσο δύσκολο, αβέβαιο και σύνθετο περιβάλλον όχι μόνο να αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από μια κλιμακούμενη κρίση και ύφεση, αλλά ταυτόχρονα να υπερασπίσουμε τις ιστορικές μας κατακτήσεις και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας στην εργασία, στους θεσμούς, στις αμοιβές, στον ελεύθερο χρόνο, στη ζωή μας.

 ΤΥΠΕΤ – ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Η κρίση της πανδημίας ανέδειξε την αξία των συστημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας ασφάλισης με ποιοτική φροντίδα υγείας, όπως είναι το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. Το Ταμείο Υγείας μας αποτέλεσε και σε αυτή τη συγκυρία ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και για την Εθνική Τράπεζα.

Τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις της Τράπεζας για αποχώρηση χιλιάδων εργαζομένων μέσω εθελούσιων και η μείωση των εισφορών λόγω Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. επέφεραν μεγάλες απώλειες στα έσοδα του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. δημιουργώντας κινδύνους για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του. Επιπλέον, το κόστος για τη φροντίδα υγείας στην αγορά αυξάνεται κάθε χρόνο ανεξάρτητα από τη δική μας βούληση, π.χ. οι τιμές των φαρμάκων.

Όμως, το Ταμείο Υγείας μας όλα αυτά τα έτη -με την παράταξή μας στο τιμόνι του- δε μείωσε παροχές υγείας, ούτε αύξησε τις εισφορές των μελών του. Αντίθετα, κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έπρεπε, επομένως, το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. σε αυτή την κρίσιμη φάση να βρει λύσεις και απαντήσεις μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της πορείας του προς το μέλλον.

Έτσι η ανάγκη για μια άμεση, ουσιαστική και μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. από την Τράπεζα και η εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης με ρεαλιστικά δεδομένα, αποτελούσε την ικανή και αναγκαία συνθήκη βιωσιμότητας, ανάπτυξης και προοπτικής του.

Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. ανταποκρινόμενη σε αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα, έχοντας την κύρια ευθύνη για την πορεία του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. και του Τ.Υ.Π.Ε.Τ., ανέλαβε πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, διεκδίκησε και πέτυχε από την Τράπεζα την ουσιαστική οικονομική στήριξη του Ταμείου Υγείας.

Συλλογικά, μεθοδικά, με επιμονή και υπομονή, με σχέδιο, ισχυρά επιχειρήματα και τεκμηρίωση, μέσα από τη διαπραγμάτευση και τον διάλογο με την Διοίκηση της Τράπεζας, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία – σταθμό που δίνει ανάσα και προοπτική στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ., με μια σημαντική οικονομική στήριξη που φθάνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τριετία, η οποία εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Τράπεζας στις 26.11.2020.

Η αξία της συμφωνίας ενισχύεται από το γεγονός ότι συνοδεύεται από ένα αναπτυξιακό σχέδιο την πατρότητα του οποίου έχει το ίδιο το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. και το οποίο περιέχει αποκλειστικά πολιτικές που έχει ήδη αποφασίσει το Δ.Σ. του Ταμείου Υγείας μας.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο σε όσους τις προηγούμενες μέρες μέσω ανακοίνωσης βιάστηκαν να μιλήσουν για φαινόμενα κρίσης και κατάρρευσης στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ., τζογάροντας στην αποτυχία του πιο σημαντικού θεσμού μας. Έκαναν το λάθος για να στηρίξουν τα πολιτικά τους αδιέξοδα όχι μόνο να προβλέπουν ως Κασσάνδρες δυσάρεστες εξελίξεις αλλά και να εργάζονται παρασκηνιακά για αυτές, κόντρα στη βούληση όλων των συναδέλφων που θέλουν και χρειάζονται το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. ζωντανό και ισχυρό. Θα ήταν πιο έξυπνο εάν περίμεναν να ολοκληρωθεί πρώτα ο διάλογος και η διαπραγμάτευση με τη Διοίκηση και μετά να τοποθετηθούν. Ίσως είχαν τους δικούς τους λόγους και σχεδιασμούς, οι οποίοι όμως σε καμία περίπτωση δε συμπίπτουν με τις ανάγκες των συναδέλφων. Είναι αυτοί που ενώ δεν ανήκουν και δε συμμετέχουν στις διαδικασίες της παράταξής μας, εκφράζουν γνώμη και κρίση για τις διαδικασίες και για τα πρόσωπα. Όμως, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και τους διέψευσαν για άλλη μια φορά. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία. Τους παραδίδουμε στην κρίση των συναδέλφων.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η πορεία των εξελίξεων και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας δεν είναι προδιαγεγραμμένη.

Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε τα νέα δεδομένα και τη νέα πραγματικότητα.

Η απάντηση σε αυτές τις πρωτόγνωρες εξελίξεις απαιτεί από εμάς τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής, που θα μπορέσει να προασπίσει τα δικαιώματα μας, τις εργασιακές μας σχέσεις, τους εργασιακούς θεσμούς και τις συλλογικές μας συμβάσεις.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεων, το Συνδικαλιστικό Κίνημα ευρύτερα και στην Εθνική να θέτει σε κάθε περίοδο τις σωστές προτεραιότητες και να αξιολογεί κάθε φορά τι διεκδικεί, πώς το διεκδικεί και τι τελικά καταφέρνει.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η υπεύθυνη και σοβαρή στάση της παράταξής μας στον Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. και στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ. όλα τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν τον δρόμο.

Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. ώριμη, υπεύθυνη και αποφασιστική, με αγωνιστικότητα, ειλικρίνεια και εντιμότητα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να αποτελεί την ασπίδα προστασίας για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, παραμένοντας σταθερά πυλώνας της δημιουργικής πορείας του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. και του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. και δύναμη ευθύνης και διεκδίκησης έτσι ώστε να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά όλοι οι συνάδελφοι-εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα.

 

Η ΔΗ.ΣΥ.Ε. ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ – ΔΥΝΑΤΗ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ

 

Share This

Share This

Share this post with your friends!